Hayvansal Ürünlere Dikkat
Araştırma Görevlisi Mustafa Bayram: -Dengeli Beslenme İçin Hayvansal Ürünler Mümkün Olduğunca Az Tüketilmeli -Süt Ve Süt Ürünlerinin Günlük Tüketimi, Sağlıklı Beslenme İçin Kaçınılmazdır
GAZİANTEP (A.A) - 30.11.2000 - Dengeli ve sağlıklı beslenme için, hayvansal ürünlerin mümkün olduğunca az tüketilmesi gerektiği belirtildi. Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Bölümü Araştırma Görevlisi Mustafa Bayram, A.A muhabirine, geleneksel gıdaların dünya coğrafyalarına göre sınıflandırılması ile Asya, Akdeniz, Latin Amerika ve Vejeteryan olmak üzere 4 tür gıda piramidi geliştirildiğini söyledi. Piramitler arasında bölgelere göre çok mantıklı paralellikler bulunduğunu ifade eden Bayram, Türkiye, etkisi altında bulunduğu Akdeniz piramidinin yanı sıra Asya piramidinden de bir nezbe olsun etkileniyor dedi.
HAYVANSAL ÜRÜNLERE DİKKAT;
Vejeteryan grubunun özelliği itibarıyla ayrılması halinde, diğer piramitlerin aylık, haftalık, günlük ve her öğün olarak değerlendirilen gıda gruplarında, dengeli beslenme için 3 piramitte de hayvansal ürünlerin mümkün olduğunca az tüketilmesi gerektiğini kaydeden Bayram, Kırmızı et, kolestrol ve kompleks protein yapısı ile aylık tüketilmesi gereken ürünlerin başında gelmektedir diye konuştu. Dengeli ve sağlıklı beslenme için tatlılardan ve direkt hayvan ürünü olan yumurtadan belli bir seviyede tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Bayram, Haftalık olarak da tavuk, kümes hayvanı ve balık gibi beyaz et tüketimi yapılarak, vücut için gerekli essential amino asit ve proteinleri karşılanmalı uyarısında bulundu.
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ;
Bayram, gıda piramitlerine bakıldığında süt ürünlerinin günlük olaraktüketilmesinin önerildiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti: Yoğurt ve peynir gibi fermente süt ürünleri, işlenmesi sırasında insan sağlığı için çok büyük önem arzeden yapıları sağlar. Aynı zamanda günlük diyette yer alması gereken gıda gruplarından sebze ve meyve bir anlamda vazgeçilmezdir. Bakliyat ve çerez olarak sınıflandırılan ürünler sahip oldukları bitkisel bazlı proteinlerle vücut için gerekli proteinleri sağlıyorlar. Çerez olarak adlandırılan grupta fındık ve fıstık türü ürünler yer alıyor. Vücudun sinir sisteminin ve hücrelerin zarar görmemesi için, belli bir seviyede yağa ihtiyacı bulunmaktadır. Bu kaynağın sağlanacağı yer ise zeytinyağı ve diğer bitkisel yağlardır. Akdeniz piramidi için bu bölgeye özgü zeytinyağı kullanılması gerekir. Asya ve Akdeniz piramitleri için en temeli oluşturan gıda grubu, hububat ürünleridir. Bu ürünler arasında ekmek, bulgur, makarna ve bölgelere göre kuskus, polenta, nodıl türü gıdalar yer almaktadır. Bu grubun en önemli özelliği, protein, karbonhidrat ve lipid dengelerinin düzenli ve bitkisel bazlı olmasıdır. Sahip oldukları fiber ile besinlerin emilimini kolaylaştırmakta, vitamin ve mineral olarak da iyi bir kaynak oluşturmaktadır.
NE İÇİLMELİ;
Bütün piramitlerde önerilen içecek-sıvı miktarının bir litrenin üzerinde olduğunu ifade eden Bayram, bu ihtiyacın suyun yanı sıra çay veya meyva suyu gibi içeceklerle karşılanabileceğini hatırlattı. Alkollü içeceklerden şarap, sake ve bira gibi ürünlerin kişiye ve bölgelere bağlı olarak önerildiğini vurgulayan Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü: Alkollü içkilerden fermantasyon yolu ile üretilen şarap, sake ve bira bu nedenle seçilmiş ve geleneksel özelliğe sahip içeceklerdir. Günlük belli bir seviyede tüketilecek şarabın, kalp, damar ve sinir sistemi için sağlığa yararları ispatlanmıştır. Ağır hayvansal yemekler yenildiği zaman yanında şarap türü fermente içkilerin içilmesi ılımlı olarak önerilebilir. Piramitlerin zemininde yer alan ve en önemli noktayı oluşturan günlük fiziksel hareket ise metabolizma için gereklidir ve geleneksel yaşamda insanoğlunun en fazla yaptığı şey, doğal olarak yaptığı hareketlerdir. Çünkü, karbonhidrat ve yağ gibi fazla alındığında vücutta birikim yapan gıda bileşenlerinin fazlasını yakmak için fiziksel hareket gereklidir.