GÜNLÜK KAYIP YÜZDE 10.47
Gezi Parkı`nda başlayıp Türkiye geneline yayılan olayların yarattığı belirsizlik piyasaları çok kötü vurdu...
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf693c601c04688fbe000e.jpg">Gezi Parkı`nda başlayıp Türkiye geneline yayılan olayların yarattığı belirsizlik piyasaları çok kötü vurdu.ımg>
Hürriyet`in haberine göre; borsa İstanbul`da çok uzun yıllardır görülmeyen bir düşüş yaşanırken, kayıp yüzde 10`u aştı. Borsa günü yüzde 10.47 kayıpla 76 bin 983 puandan tamamladı. Borsa bu seviyede kayıpları en son 2003 yılındaki tezkere krizinde görmüştü.
BORSADA NELER OLDU?
- Borsa güne Gezi Parkı`nda yaşanan olayların yarattığı stres nedeniyle güne yüzde 6.43 oranında çok sert bir düşüşle başladı.
- Başbakan Erdoğan`ın konuşmasına kadar endekste hafif bir toparlanma eğilimi görüldü ve kayıplar yüzde 4.5`e kadar geriledi.
- Ancak Erdoğan`ın konuşmasında beklediği yatıştırıcı tonu bulamayan borsada satışlar tekrar hız kazandı ve endeks ilk seansı yüzde 6.67 kayıpla 80 bin 253 puandan tamamladı.
- İkinci seansta ise satışların artarak devam ettiği izleniyor. Borsadaki kayıp önce yüzde 8`in üzerine çıktı ve endeks 78 bin 900`lü rakamlara kadar geriledi.
- Daha sonra bir satış dalgası daha geldi ve endeksteki kayıp yüzde 9.20`ye kadar ulaştı.
- Borsa İstanbul Endeksi saat 15.00 itibariyle yüzde 8.50 kayıpla 78 bin 677 puandan işlem gördü.
- Endeks saat 15.25 itibariyle hafifçe toparlanarak 79 bin 281 puana çıktı. Kayıp ise yüzde 7.8 olarak gerçekleşti.
DÜŞÜŞ TEKRAR HIZLANDI
- Ancak satışlar saat 16.00`dan sonra tekrar hızlandı. Borsa 16.35 itibariyle yüzde 8.67 kayıpla 78 bin 860 puana geriledi.
- Borsadaki satışlar bir türlü durmuyor. Endeks saat 17.15 itibariyle yüzde 9.79 kayıpla gün içi en düşük seviyesi olan 77 bin 569 puanı gördü.
- Endeks saat 17.30 itibariyle yüzde 10.06 kayıpla 77 bin 340 puana indi.
- Borsa günü yüzde 10.47 kayıpla 76 bin 983 puandan tamamladı.
HİSSE FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
CİDDİ BİR BELİRSİZLİK OLUŞTU
Bosphorus Capital Genel Müdürü Murat Salar, hurriyet.com.tr`ye yaptığı açıklamada, piyasada bir panik havası olduğunu ve buna en büyük tepkiyi borsanın verdiğini söyledi. Yurtdışı piyasaların da iyi olmadığına dikkat çeken Salar, "Ancak esas düşüş Türkiye`de yaşanan olaylardan kaynaklanıyor. Çünkü ortada ciddi bir belirsizlik oluştu. Bu olaylar sürer mi sürmez mi veya sulh nasıl olacak kimse bilmiyor. İşte bu ciddi belirsizlik satış getiriyor" dedi. Salar, bir sükunet oluştuğunda ise fiyatlamaların tekrar düzelebileceğine işaret etti.
ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...
DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
PROTESTOLAR YUMUŞARSA DÖNEBİLİR
Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, yaşanan düşüşte son günlerde gerçekleşen protestoların da etkisi olduğunu söyledi. Börümcekçi, "Düşüş eğilimini güçlendirdi protestolar. Ancak gelecek iyi haberler, protestoların yumuşaması ile birlikte sert toparlanma da görebiliriz. Eğer bu sert ortam devam ederse seviye olarak 77 bin 500`ler seviyesine düşer gibi gözüküyor. Gelecek iyi haberlerle birlikte bu seviyenin üstünde de toparlanma görülebilir" dedi.
YABANCILAR ETKİLİ
Radikal Gazetesi yazarı ekonomist Uğur Gürses ise yabancı yatırımcıların bu düşüşte etkili olduğunu söyledi. Gürses, Yabancı yatırımcılar gelişmeleri dikkatle izleyecek. `Borsada düşüş, kurdaki yükseliş korktuğumuz kadar olmadı` diye rahat olmamak lazım. En ufak bir hareketlilikte tekrar satış olacaktır. Herkes birbirini gözlüyor yabancı yatırımcılar olarak. Bir hareket diğer hareketi de gözlemleyecek. Bu işi Türkiye nasıl çözmeye çalışıyor? En önemli gösterge bu olacak... Hükumet çözmeyi düşünüyor mu yoksa kutuplaşmayı artıracak mı? Piyasalar da bunu gözlemleyecek önümüzdeki günlerde" dedi.
Dolar 1,90`ı gördü Haftasonu Gezi Parkı protestolarıyla geçilirken piyasalara hafta başında dolar da damgasını vurdu. Haftaya 1,9010 liradan başlayan dolar 3 Ocak 2012`den itibaren en yüksek seviyesini de görmüş oldu.
Cuma gününü 1.8683 TL seviyesinde olan dolar/TL güne 1.90`ı test ederek başladı. Aynı saatte sepet bazında TL 2.1841 seviyesine yükselerek 2012 başından beri en yüksek seviyeyi gördü. Dolar en son 1,90 TL üstüne Ocak 2012`de çıkmıştı.
Dolar/TL yüzde 1`in üzerinde değer kaybı ile gelişmekte olan ülke para birimleri arasında açık ara en çok değer kaybeden para birimi oldu.
Dolar öğle saatlerine yaklaşılırken yüzde 1 artışla 1.8940-50 TL bandında seyrediyor. Öte yandan Euro ise 2,4680 liradan satılıyor.
Hükümete yönelik geniş katılımlı bir protestoya dönüşen gösterilerin ardından siyasi tansiyonun artırması TL`de değer kaybını hızlandırırken bugün piyasada enflasyon verileri ve TCMB`nin TL`deki değer kaybına likidite sıkılaştırma ile müdahalesi bekleniyor.
UZMANLAR NE DİYOR?
Finansbank Başekonomisti İnan Demir, "Geniş çaplı protestolar para birimi ve TL cinsi yatırım araçları üzerindeki baskıyı artırabilir. Bu haftanın yoğun veri gündemine (yurtiçindeki enflasyon verisi ve ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verisi) bağlı olarak negatif ortamın devam etmesi de bunda etkili olabilir. TCMB Başkanı Erdem Başcı`nın da Cuma günü belirttiği gibi, TCMB`nin TL`deki zayıflığa likidite koşullarını sıkılaştırarak karşılık vermesini bekliyoruz. Bugünkü enflasyon verisi ve yarınki Reel Efektif Kur bu kapsamda izlenecek ilk testler olacak."
ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin de doların sabah piyasada likiditenin çok düşük olduğu saatlerde 1.90 TL seviyesini gördüğünü belirterek, "Ama bu seviyeden ciddi bir satış geldi. Merkez Bankası`nın bugün açıklayacağı repo rakamları dolar kuru üzerinde etkili olacak. Merkez Bankası geçen hafta kurda sıkılaştırmanın sinyallerini vermişti ancak hafta sonu yaşanan olaylar bu sıkılaşmayı daha çok etkiledi. Piyasada çok hızlı hareketler oluyor. Biraz daha piyasanın oturmasını beklemek gerekiyor, fazla panik yapmamkak lazım. Çünkü gelecek açıklamalar kuru sert bir şekilde etkileyebilir" dedi.
Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, yaşanan düşüşte son günlerde gerçekleşen protestoların da etkisi olduğunu söyledi. Börümcekçi, "Düşüş eğilimini güçlendirdi protestolar. Ancak gelecek iyi haberler, protestoların yumuşaması ile birlikte sert toparlanma da görebiliriz. Eğer bu sert ortam devam ederse seviye olarak 77 bin 500`ler seviyesine düşer gibi gözüküyor. Gelecek iyi haberlerle birlikte bu seviyenin üstünde de toparlanma görülebilir" dedi.