Google`a şirket satan Türk girişimci
Matt Oğuz, Türkiye’den ABD’ye okumaya giden ve sonrasında adını ünlü Silikon Vadisi girişimcileri arasına yazdırmayı başarmış bir Türk girişimcisi
Mehmet Oğuz, Türkiye’den ABD’ye okumaya giden ve sonrasında adını ünlü Silikon Vadisi girişimcileri arasına yazdırmayı başarmış bir Türk girişimcisi. Kendi kurduğu fonunda keşfederek yaptırım yaptığı Appetas adlı bir ürünü, teknoloji devi Google’a satarak 18 ayda yüzde 80 gibi ciddi bir getiri sağladı.
Fercan Yalınkılıç
bigpara.hurriyet.com.tr
@FercanY - fyalinkilic@hurriyet.com.tr
Boğaziçi İnşaat Fakültesi’nden sonra eğitimine Georgia State Üniversitesi’nde MBA yaparak devam eden Oğuz, General Electric, Coca Cola gibi büyük şirketlere danışmanlık hizmetinde bulundu. Kurduğu eğitim eğitim ürünleri şirketi satılınca da tasarruflarıyla melek yatırımcı olmaya karar verdi. 3 yıl önce de Palo Alto Venture Science adında bir risk sermayesi şirketi kurduğu. Fon büyüklüğünü kurumsal yatırımcılarkla 200 milyon dolara çıkarmak döneminde olan Mehmet Oğuz, Appetas’ın hikayesini bigpara.hurriyet.com.tr’la paylaştı.
<ımg src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5d1b601c04688fbdb122.jpg">
Appetas`ı kısaca anlatabilir misiniz? Ne gibi yenilikler sunuyor?
Appetas daha önce Microsoft’ta ürün müdürü olarak çalışan iki girişimcinin kurduğu bir firma. Restoran teknolojileri dediğimiz alanda. Çıkardıkları ürün restoranlar için görsel güzellikte bir web sitesini otomatik olarak birkaç saniye içinde oluşturan bir teknoloji. Mobil, tablet ve ekran üçlüsünde siteyi otomatik yaratıyor, artı sosyal paylaşımlar için de özellikler ekliyor. Böylece bir restoran sahibi meşakkatli bir çalışmaya girmeden sitesini hemen oluşturabiliyor. Restoran’la ilgili değerlendirme, menü, resim gibi içeriği otomatik (yelp, facebook, vs) çekiyor hem de kullanışlı bir editör sunuyor.
Google Appetas’in teknolojisini satın alıp kendi bünyesinde yine restoran ve benzeri sektörlere urun haline getirme planında. Bu çerçevede Groupon, OpenTable, Yelp gibi rakiplerinin önündeki liderlik durumunu koruma stratejisini uygulamış oldu.
Google Appetas’ı ne kadara satın aldı?
Google 1 milyar doların altındaki satın almalarda rakam açıklanmaması şartı koşuyor. Bu sebepten dolayı açıklayamıyoruz.
<ımg hspace="10" vspace="5" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5d1b601c04688fbdb124.jpg" align="right">
Diğer girişimleriniz ve bundan sonraki hedefiniz nedir?
Bundan sonra ağırlık su anda üzerinde çalıştığımız fon çerçevesinde. Stratejimiz finans modelleri üzerine kurulduğu için vadideki diğer VC (risk sermayesi) firmaları da bizimle hem ortak yatırım hem de danışmalık gibi konularda çalışmak istiyor.
Amacımız bu sene öncelikle 200 milyon dolarlık fonumuzu kapatmak. Yatırımcılarımız %90 Amerika, %10 Avrupa kökenli. Türk yatırımcılara da bir yer ayırmak istiyoruz mümkün olabilirse ama bu tip fonlar genellikle over-subscribe diye tabir edilen hedefin üstünde talep gördüğü için yer bulma sorunu yasayabiliriz.
Fonumuz silikon vadisi ağırlıklı olarak teknoloji firmalarına yatırım yapan bir fon. Erken, orta ve büyüme aşamalarında ortalama 2-3 milyon dolarlık fonlamalar hedeflerimiz. Oluşturduğumuz finansal modeller yatırımlarımızın en az 3 katı geri getirime ulaşmasını hedefliyor. Su ana kadarki getirim rakamlarımız vadideki diğer fonların oldukça üzerinde.
ımg>ımg>