Gökalp, Gübrenin KDV`sine İsyan Etti

26.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, gübreden yüzde 17 oranında KDV alınmasına isyan etti. Gökalp, Gübre lüks tüketim malı değil ki, KDV`si bu kadar yüksek olsun. Leblebideki KDV yüzde birken, gübredeki KDV`nin yüzde 17 olmasının bir anlamı yok dedi.

Bakan Göklap, TOBB`de düzenlenen Türk Tarımında Gübre konulu panelde yaptığı konuşmada, gübre fiyatlarındaki artışları durdurmak için sübvansiyonu kaldıracaklarını ve gübredeki yüzde 17 KDV oranınında yüzde 1`e indirilmesini istediklerini söyledi. Gübre fyatlarının hükümetin vereceği karar olmaktan çıkarılıp serbest bırakıldığını vurgulayan Gökalp, gübrede Tarım Bakanlığı`nın devreden çıkarıldığını, fabrikada ve dağıtımdaki denetim yetkisinin ellerinden alındığını söyledi.

Denetleme yetkisinin ellerinden alınmasına itirazları olduğunu söyleyen Gökalp, Aksaklıklar giderilmelidir. Tarım bakanlığı uygulayıcı Bakanlıktır. Para kaynığı ve dağıtan bakanlık değiliz` dedi.

Bakanlığa ait kurumların çiftçilere devredilmesini istediklerini belirten Gökalp, özelleştirmenin kurumları rehabilite ettikten, kara geçtikten sonra yapılması gerektiğini söyledi.

Serbest piyasada belirlenen fiyatlar arasında dengesizlikler olduğunu söyleyen Gökalp, hükümet olarak enflasyonu düşürmekte kararlı olduklarını, faizlerin düştüğünü kaydederek, Memura emekliye yüzde 10 maaş artışı verirken, gübrede fiyatlarındaki artış liberal ekonomiyle açıklanamaz dedi.

Gübre ithalatına devam

Üretim artışı sağlanıncaya kadar gübre ithalatı yapacaklarını belirten Gökalp, ithalatın Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarım satış Birlikleri ve diğer birilklere de açılacağını bildirdi. Gökalp, yapılacak ithalatın denetimli olacağını vurgulayarak, Gübre ithalatını yapacağız, ancak kontrolsüz denetimsiz olmayacak. Gübre ithalatındaki yüzde 20 sınırını da istemiyoruz dedi.

Gübrenin sıradan bir mal olmadığını belirten Gökalp, Anadolu`daki bayiliklerin kapatılmasının eleştirilmesi üzerine gübrenin dağıtım ve satışının Tarım Bakanlığı tarafından kontrol edileceğini vurguladı.

Panele katılan Tarım Eski Bakanı Eskişehir Milletvekili Mahmut Erdir`de kendi dönemlerinden başlayarak yanlışlıklar yapıldığını söyledi. Erdir, rekabetin ve üretim artışının özelleştirmenin amacı olduğunu belirterek, piyasada haksız rekabet olduğunu, ticaretin serbest ama yozlaştırılmadan yapılması gerektiğini söyledi. Türkiye`nin gübre tüketiminde 3-4 milyon tonluk bir düşüş olduğunu belirten Erdir, bu düşüşün fiyat faktöründen kaynaklandığını söyledi. Erdir gübre kararnamesinin yeniden düzenlenerek devletin denetimde etkin hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Adana Çiftçileri DerneğiBaşkanı cumali Doğru ise yaptığı konuşmada, tarımsal üretimin ve tarım teknolojilerinin artırılması gerektiğine dikkat çekerek, gübrede haksız kazanç olduğunu savundu. Bu haksız kazancın çiftçinin cebinden çıktığını belirten Doğru, Burada kara doyumsuzluk ve haksızlık vardır. Örneğin bu yıl buğday taban gübresiz ekilecek. Tabi ülke dışardan ithal etmek zorunda kalır. piyasada tekelcilik ve oligopolcülük var. Serbest piyasa uygulanmalı, tekelcilik önlenmeli ve ithalat geliştirilmelidir` diye konuştu.

Ziraatcılar Dernek başkanı İbrahim Yetkin de tarımsal kitlerin özelleştirilmesinin bir intihar olduğunu, bunun Türk tarımına büyük darbe vuracağini söyledi. Yetkin, Tarıma destek kaldırılacaksa önce KDV kaldırılmalıdır. Üretimi artırmanın yolları aranmalıdır dedi. (ANKA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.