Gıdada İmaj Düzeltme Eğitimi

08.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-Tarım Ve Köyişleri Bakanlığı, Gıda Üretiminde Kaliteyi Artırmak İçin Eğitim Panelleri Düzenliyor -25 Bin Gıda Üretici Firmadan Sadece Yaklaşık 5 Bini, Gıda Siciline Kaydolarak Üretim İzni Aldı

ANKARA (A.A) -08.11.2000- Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, gıda üretiminde kaliteyi arrmak amacıyla gıda sanayicilerini eğitecek. Sanayicilerin eğitimi amacıyla, gıda üretiminin yoğun olduğu illerde, sanayicilerin ve üreim sorumlularının katılımı ile bir dizi eğitim panelleri düzenlenecek. İlki bugün 35 tane büyük gıda işletmesinin bulunduğu Karaman`da gerçekleştrilecek panel, daha sonra, Gaziantep, Kahramanmaraş, Denizli, İstanbul, İzmit gibi gıda üretim tesislerinin yoğun olduğu illerde tekrarlanacak. Eğitim panellerine sanayicilerin yanı sıra üretim sorumluları da katılacak. Türkiye`de üretim tesislerinin teknik ve hijyenik olarak yetersizliği nedeniyle üretilen gıdaların kalitesi konusunda, gerek yurtiçi tüketimde, gerekse ihracatta bir imaj sorunu yaşandığını belirten yetkililer, eğitim panelleri ile sanayicinin kaliteli üretim konusunda bilgilendirilmesi ve buna teşvik edilmesinin amaçlandığını söylediler. Panellerde, gıda üretimine ilişkin mevzuat, üretim tesislerinin taşıması gereken asgari teknik ve hijyenik şartlar, üreticiler ve çalışanların sorumlulukları konusunda sanayiciler bilgilendirilecek. Gıda üretim yerlerinde, sadece denetim yapıp ceza vermenin üretimde kaliteyi tek başına sağlamadığını vurgulayan yetkililer, sanayiciye eğitim desteğinin gereğine dikkati çektiler. Dizi eğitim panelleri ile gıda üretiminde kalitenin artırılarak, yurtiçinde ve yurtdışındaki Türkiye menşeli gıdalara yönelik imajın iyileştirilmesi hedefleniyor. Konuyla ilgili bir bakanlık yetkilisi, Maalesef Türkiye`de üretilen gıdaların imajı, yurtiçinde bile iyi değil. Vatandaş, fırsatını bulunca, alım gücü iyileşince, yabancı gıdalara, yabancı marka ile üretilen mallara yöneliyor. Bu durumu düzeltmemiz lazım diye konuştu.

-TESİSLERİN DURUMU-

Edinilen bilgiye göre, Türkiye`de 25 binden fazla gıda üretim tesisi bulunmasına karşın, unların pek çoğu üertimde asgari teknik ve hijyenik şartı taşımıyor. Özellikle et ve süt ürünleri üretiminin pek çoğu çok ilkel şartlarda ve kayıt dışı tesislerde gerçekeştiriliyor. Gıda üretim sanayiinin iyileştirilmesi için, AB`ye de uyum amacıya gerekli hemen hemen bütün mevzuat çıkarılmasına karşın, işletmeler istenen değişimi yapmakta zorlanıyor. Bakanlık, gıda işletmelerin gıda siciline kaydolma ve üretim izni alma zorunluluğu getirmesine karşın, 25 bin firmanı ancak yaklaşık 5 bini bu zorunluluğu yerine getirdi. İşletmelerin pek çoğunda zorunlu olmasına karşın sorumlu müdür çalıştırılmıyor. Karaman`da ise 35 gıda işletmesinden hepsinin gıda siciline kaydolarak üretim izni aldığı, bu ilin aynı zamanda tarımın sanayiye entegresyonu açısından, üretilen hammaddenin ilde değerlendirilmesi yönünden örnek olduğu belirtiliyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.