Gerçekçiliğe davet

14.03.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Türkiye ekonomisinde rol alan aktörlerin gerçekçi olmayan hedeflere inandırılmaları artık zordur

BAZILARINI her zaman kandırabilirsiniz. Herkesi bazen kandırabilirsiniz. Ama, herkesi her zaman kandıramazsınız. Artık, hükümetin bekleyişleri manipüle etme kabiliyeti kalmamıştır. O nedenle, hükümetin gerçekçi olmak dışında bir seçeneği yoktur.

Gerçekçi olmak, yapamayacak olduğun şeyleri yapamayacağını söylemektir. Gerçekçi olmak, yapabileceklerini zaman kaybetmeden yapmaktır. Gerçekçi olmak, kuşku ile bakılabilecek hedefler vermekten kaçınmaktır. Bu aşamada, gerçekçi olmak, ulaşılabileceği düşünülen hedefleri küçümsemektir. Daha açık bir ifadeyle, gerçekçi olmak, kötünün iyisine toplumu inandırmaya çalışmaktır.

Temel içgüdü
Nedenini bilmiyorum ama, ülkemizde temel içgüdü tam tersi yönde çalışır. İyimser mesajlarla durumun idare edilebileceği düşünülür. Bekleyişler manipüle edilerek düzlüğe çıkılabileceği sanılır. Hiçbir şey yapılamıyorsa, tehdit ederek ya da korkutarak durumun düzeltilebileceği hayal edilir.

Gelinen noktada, Türkiye`nin gerçekçi olmak dışında bir seçeneği yoktur. Gerçekçi olmayan hedeflerle uluslararası kuruluşlar ikna edilebilir. Ama, Türkiye ekonomisinde rol alan aktörlerin gerçekçi olmayan hedeflere inandırılmaları artık zordur. Hükümet köşeye sıkışmıştır. Hükümet, uluslararası kuruluşları mı, yoksa bizleri mi ikna edecektir?

Uluslararası kuruluşları ikna etmek, kısa dönemde sorunları çözüyormuş gibi bir izlenim verse dahi, orta dönemde ekonomik dengelerin nerede oluşacağı, bizlerin hedefler konusunda ne kadar ikna edilebileceğine bağlıdır.

Ekonomideki hasar, Türkiye`nin kısa dönemde itibar edilebilecek bir enflasyon hedefi açıklamasını engellemektedir. Yurtdışından mali destek sağlansa da, kamu bankaları sorununun nasıl ve ne zaman çözüleceği, enflasyonun önümüzdeki dönemde nasıl hareket edeceğini belirleyecektir.

Nasıl bir strateji izlenirse izlensin, devletin bazı borçlarının parasallaşması kaçınılmaz görünmektedir. Parasallaşmanın boyutu, sorunların ne kadar radikal bir biçimde çözüleceği ile yakından ilgilidir.

Hangi hedef ?
Mart ve nisan aylarındaki enflasyon rakamlarının ne çıkacağı çok önemlidir. Bu rakamlar bilinmeden açıklanacak yıl sonu enflasyon hedefi, daha yılın yarısı bitmeden gülünç hale gelebilir. Zaten, ekonomik istikrar konusunda itibarını yitirmiş bir hükümet, bu şartlarda daha da zor duruma düşecektir. İki günlük olumlu hava yaratabilmek için ikinci istikrar programını daha doğmadan öldürebiliriz.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da ekonomik büyümenin ne olacağını tahmin etmek zor değil, olanaksızdır. Bu konuda açıklanacak herhangi bir rakam, hedeften ziyade bir arzunun ifadesi olacaktır.

Bütün bunları bırakalım. Önce mali piyasaların düzenli çalışmasını sağlayalım, likidite krizini aşalım. Mali piyasalar istikrara kavuşmadan makro ekonomik istikrar bir hedef dahi olamaz. Gerçekçi olalım.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.