George Soros'un zor seçimi
Pesek, Japon Devlet Emeklilik Fonu'nun başındaki Mitani'nin arasında kaldığı Milyarder yatırımcı George Soros ve zor seçimini kaleme aldı
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5b5f601c04688fbda612.jpg">
BloombergView'dan William Pesek, Japon Devlet Emeklilik Fonu'nun başındaki Mitani'nin arasında kaldığı Milyarder yatırımcı George Soros ve zor seçimini kaleme aldı.
ımg>Japonya'nın 1.26 trilyon dolarlık değeriyle Ortadoğu devlet fonlarını küçük gösteren Devlet Emeklilik Yatırım Fonu'nun (GPIF) başındaki Takahiro Mitani, fonun geleceğiyle ilgili bir karar vermek zorunda. Fon hisselerine daha fazla para yatırarak gelirleri ateşlemek isteyen Japonya başbakanı Abe'nin bu konuda beklenmedik bir destekçisi var. Bu destekçi dünyanın en meşhur açığa satışçısı George Soros'tan başkası değil.
Hali hazırda fon tahvillerinin yüzde 60'ı en az getirili iç borçla heba olurken bu kaynakları hisseye çevirmek Abe'nin reflasyon gayretlerine vakitlice bir destek olacaktır. Ancak Abe'nin geçen yıl vaat ettiği bir takım yapısal reformların halen yapılmamış olması yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı.
Abe'nin güveni artıran ve büyümeyi canlandıracak refomlar yerine varlık bedellerini artırmaya odaklanmasına ilk darbe, Japonya Merkez Bankası'nın tahvil alımlarını ikiye katlamasıyla geldi.
Mitani'nin vermesi gereken bir başka zor karar da hisselerin değerini arttırmak için hangi yolu seçeceği konusunda ortaya çıkıyor. Mitani, para birimi ve tahvil piyasalarında olduğu gibi devlet müdahelesi yoluyla hedefe ulaşmasının mümkün olmadığını biliyor olmalı. Abe'nin ise bu doğrultuda devletin yapması gerektiğinin ticaretin önündeki engelleri kaldırarak startup şirketlerini destekleyecek serbest girişim bölgeleri kurmak gibi hamleleri tercih etmesi iyi olur.
Soros'un Avrupa'nın Japonya benzeri bir hastalığa yakalanarak uzun süre kurtulamayacağını tahmin etmesi aynen Çin'in yavaşlamasında olabileceği gibi küresel düzeyde deflasyon anlamına gelebilir. Bu kehanet doğru çıkacak olursa Japonya'nın emeklilik fonu hisselerini değerlendirmesi çok da akıllıca olmayacaktır.
Eğer Japonya'nın emeklilik fonu gerekli ekonomik reformlardan kaçınarak hisse senetlerini alelacele yukarı çekmek için kullanılacak bir kart olarak görülüyorsa Abe'nin ekonomi politikaları çok da parlak gözükmüyor demektir.