Galatasaray`ın kaderi SPK`nın ellerinde!

28.10.2013 - 09:09 | Son Güncelleme :

SPK, Galatasaray’ın bedelli sermaye artırımının kaderini değiştirecek bir karar aldı

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf642a601c04688fbde1cd.jpg">SPK, Galatasaray’ın bedelli sermaye artırımının kaderini değiştirecek bir karar aldı. Çağrı şartı getirilirse bedelli sermaye artırımı Kulüp için cazip olmaktan çıkacak.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yine proaktif bir şekilde hareket ederek önemli bir karar aldı. Alınan karar “genel” bir düzenleme olsa da akla hemen Galatasaray’ın bedelli sermaye artırım talebini getirdi. Konunun analizine geçmeden önce SPK’nın yeni yönetiminin hakkını teslim etmeli. Şu anki SPK yönetimi bence son yılların en başarı yönetimi. SPK eskiden olduğu gibi artık “yazılı düzenlemelere” körükörüne bağlı kalmıyor, piyasadaki genel ihtiyaçların dışında hisse bazlı gelişmelere yönelik de çok hızlı kararlar alıp hayata geçirebiliyor.

Bedelli artırım ısrarı

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Vatan`dan Ufuk Korcan`ın haberine göre; geçmişteki halka arz fiyaskolarının tekrarlanmaması için alınan kararlar, aracı kuruluşlara yönelik düzenlemeler, tezgahaltı foreks şirketlerine yönelik suç duyuruları, kuraldışı işlemlerin hızla cezalandırılması SPK’nın attığı önemli adımlardan bazıları. SPK ayrıca bu adımları tüm piyasa aktörlerinin “rızasını” alıp gerekli değişiklikleri yaptıktan sonra uygulamaya başlıyor.

Gelelim SPK’nın Cuma günü aldığı karara ve bu kararın Galatasaray’ın bedelli sermaye artırımına etkisine...

Hatırlayacağınız gibi Galatasaray 13 Eylül 2012’de yüzde 300 bedelli sermaye artırımı kararı aldı. Rüçhan hakkı kullanım fiyatı da 1 TL nominal hisseler için 10 TL olacağı duyuruldu. Ancak bu artırıma SPK’dan izin çıkmadı. 5 Şubat 2013 tarihinde Galatasaray yönetimi yeniden aynı oranlarda bedelli sermaye artırımı kararı aldığını açıkladı. Bu süreçte SPK’nın aldığı bazı kararlar bu sermaye artırımını zora soktu. Çünkü yapılan düzenlemeler Galatasaray’ın önüne bedeli sermaye artırımı için diğer ortaklara ayrılma hakkı (çağrı) tanınması şartını getiriyordu.

Tarihler 11 Eylül 2013’ü gösterdiğinde Galatasaray sermaye artırımı ile ilgili yeni bir karar aldı. Bedelli artırım oranı yüzde 300 olarak aynı kaldı ancak 1 TL nominal değerli hisselerin rüçhan haklarının 10 TL yerine 8 TL olarak primli kullandırılacağı belirtildi.

Kulüpten çağrı fiyatını düşürme manevrası

Galatasaray’ın bedelli sermaye artırımı dönüp dolaşıp çağrı zorunluluğuna takılıyor. Hatta kulübün sermaye artırımında rüçhan hakkı kullanımındaki 2 TL’lik “indirimi” çağrı fiyatını düşürme manevrası olarak görülüyor. Çünkü çağrı fiyatının belirlenmesinde kullanılacak tarih önemli. Eğer yüzde 300’lük artırım kararının ilk açıklandığı tarih olan 13 Eylül 2012 baz alınırsa çağrı fiyatı 55.88 TL (13 Eylül’den önceki 30 günlük ağırlıklı hisse fiyatlarının ortalaması) civarında olacak. Yok eğer 11 Eylül 2013 tarihi baz alınırsa çağrı fiyatı 27.40 TL seviyelerine yakın belirlenecek.

Peki çağrı neden bu kadar önemli?

Galatasaray, çağrı şartı olmazsa sermaye artırımından 334.5 milyon TL gelir elde edecek. Bu rakamın 184.1 milyon TL’si şirketin ana hissedarı olan Kulüp’ten gelecek. Yatırımcılardan toplanacak tutar ise 150.4 milyon TL.

Çağrı zorunluğu getirilse bu kez Kulüp bedelli için payına düşen tutarın yanında artırıma katılmak istemeyen yatırımcılara yapacağı ödeme için de kaynak yaratmak zorunda. Yani hem yatırımcıdan toplayacağı tutar azalacak (belki hiç toplayamayacak) hem de cebinden para çıkacak.

Son sözü SPK söyleyecek

İşte SPK’nın Cuma günkü kararı çağrı fiyatının hesaplanmasında hangi tarihin kullanılacağını düzenliyor.

SPK kararında şöyle diyor: “Önemli nitelikteki bir işleme ilişkin ayrılma hakkı kullanım sürecinde, konu hakkında birden fazla sayıda özel durum açıklamasının yapıldığı durumlarda, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 24’üncü maddesi uyarınca söz konusu önemli nitelikteki işleme ilişkin ayrılma hakkı kullanım fiyatının belirlenmesinde; fiyat, tutar, oran ya da değerleme sonucu ve benzeri bilgilere yer verilmesi veya işlemin o aşamada kesin olup olmadığı hususları aranmaksızın, yapılması planlanan işleme ilişkin niyetle ilgili olarak kamuya yapılan ilk açıklama tarihinin esas alınmasına karar verilmiştir.” Yani SPK açıklamasından anladığımız eğer Galatasaray’ın bedellisi için çağrı zorunluluğu getirilirse “niyetle ilgili” ilk açıklama tarihi olan 13 Eylül 2012’yi baz alınacak. Bu durumda sermaye artırımı Galatasaray için çok da mantıklı olmayacak. Çünkü Galatasaray hisseleri Cuma günü 28.80 TL’den kapandı. Çağrı fiyatının da 55.88 TL civarında olacağı hesaplanıyor. Dolayısıyla hiçbir yatırımcı bedelli sermaye artırımına katılmaz ve çağrı olması halinde ellerindeki hisseleri mevcut fiyatın yaklaşık iki katına Kulübe satar.

Çağrı fiyatının belirlenmesinde son açıklama tarihi baz alınsaydı herşey Galatasaray’ın istediği gibi olacaktı. Çağrı fiyatı (27.40 TL) borsa fiyatının altında olduğundan kimse elindeki hisseyi “ucuza” vermeyecek ve bedelli artırımına katılıp Kulübe kaynak yaratacaktı.

Bu noktada şunu tekrar hatırlatmakta yarar var. Galatasaray’ın sermaye artırımında son sözü SPK söyleyecek. Çağrı şartı gelecek mi gelmeyecek mi, gelirse Kulüp başvurusunu geri mi çekecek? Tüm bu soruların yanıtını önümüzdeki aylarda öğreneceğiz...


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.