Fransa`ya Göre Çevik Güç NATO`ya Rakip Olmayacak
Britanya`nın Euroseptik Muhafazakarları, Avrupa Birliği`nin planladığı çevik gücün, NATO`yu zayıflatmak ve Avrupa`yı transatlantik ittifaktan çıkartmak isteyen Fransa`nın bir tuzağı olarak görüyor.
Paris`de bu işle uğraşan bakanlar, yetkililer ve askeri yetkililerin buna yanıtı,
Kesinlikle hayır. Tam yanıt ise daha çok nüansa sahip. Fransız Savunma Bakanı Alain Richard, NATO ile AB arasında bir güvensizlik olduğu söylendiğinde mücadeleci bir tavır alıyor ve bu iddiayı kanıtlayacak delil talep ediyor.
Richard ABD`nin AB girişimini tam anlamıyla desteklediğini ve 15 üyeden oluşan AB`nin yapılanmasının, NATO`nun da kabul ettiği şıkta, 19 üyeden oluşan bu askeri yapılanmaya sıkı bir biçimde bağlanacağını söylüyor. Bazı Fransız yetkilileri Muhafazakarların iddialarına ilişkin olarak daha açık konuşuyor. 6 yaşında bir çocuk bile 11 üyenin hem NATO hem de AB üyesi olduğunu anlıyor. İnsanlar AB ve NATO`yu başka gezegenlerde yaşayan iki örgüt gibi konuşuyor. Ama ben NATO üyesi bir Britanya`nın AB üyesi bir Britanya`dan farklı bir şey söyleyeceğini düşünemiyorum.En fazla 60 bin kişiden oluşması beklenen çevik güç sık sık NATO varlıklarını kullanabilecek. Ama Fransa`nın Britanya ile birlikte bu gücü arzu etmesi, Paris`in uzun bir süreden bu yan istediği daha büyük çaplı bağımsız bir ordu oluşumundan vazgeçtiği anlamına mı geliyor?
Franszı yetkilileri, AB gücü ile NATO arasına sıkı ilişkileri kabul etmeyi daha pragmatik bir yaklaşım şeklinde değerlendirdiklerini belirtiyor. Böylece Avrupa`nın askeri kapasitesi daha da güçlendirilmiş olacak. Bir NATO üyesi olmasına rağmen Fransa ittifakın askeri ve emir ve komuta yapısı dışında ve uzun bir süreden bu yana güvenliğe ilişkin konulara ABD`ye şüpheyle bakıyor - Fransız yetkililer ise ABD`nin Avrupa`nın güvenliğine ilişkin olarak tam anlamıyla angaje kalmasında ısrar ediyor.Esas olan pragmatizm diyorlar, zira ABD`nin askeri gücü ve kombine diplomasinin yokluğunda Balkanlarda Avrupa birbiri ardından gelen başarısızlıklar yaşamıştı. Fransızlar AB`nin otonom bir varlıkla kriz yönetimi kapasitesine sahip olmasını istiyor. Askeri güç bunun bir parçası olarak görülüyor. Paris`de, bununla NATO üyelerinin kolektif savunması arasında keskin bir ayrım yapıyor. NATO üyeleri 5`inci madde çerçevesinde tehdit altında olan bir müttefiki korumak zorunda. Bir sonraki rol, Fransız yetkililere göre, NATO`ya ait.
Ancak savunma uzmanları 5`inci maddenin yürürlüğe sokulacağı geleceğe ilişkin bir durumun çok uzak bir olasılık olduğunu söylüyor. NATO içindeki girişimlerin çoğu Balkanlar gibi bölgelerde kriz yönetimi anlamına geliyor. Paris ve diğer başkentlerdeki vurgulama değişikllikleri NATO varlıklarının AB gücünü desteklemesi çerçevesinde daha net bir durum alıyor. Paris`de NATO varlıklarını yönetmek anlamında daha büyük bir güven var. Savunma personeli başkanı General Jean - Pierre Kelche, AB`nin Fransa ve Britanya`daki planlama ve merkezlerini kullanmak suretiyle küçük operasyonları bağımsız olarak gerçekleştirebileceğini, Daha büyük operasyonlar ise NATO`nun desteğini gerektirecek. Orta çaplı olanlarların üzerinde ise tek tek çalışılacak. General Kelche, AB`nin kendi istihbarat uydusuna ihtiyacaı olduğunu söylüyor: Durumu değerlendirecek bir kapasiteniz yoksa, tümüyle bağımlısınız.
Fransız yetkilileri uzun dönemli Avrupa savunma vizyonundan vazgeçmediklerini belirtiyorlar. Ancak onlar AB`nin barış gücü olmanın ötesine geçmesi durumunda siyasi kararlar gerektiğini ve bunun da daha uzun bir süre gerçekleşmeyeceğini de kabul ediyor. Diğer Avrupalı yetkililer Fransanın ne tür hırsları olduğunun önemsiz olduğunu zira bunları gerçekleştirmek için savunma bütçesinin yetersiz olduğunu belirtiyor. General Kelche şöyle diyor: Yarın Avrupalılar, sorunu çözeceklerini söyleyebilirler. ABD, isterse, rol alabilir. Bu durumda ABD`nin de hareket kabiliyeti artmış oluyor. (FİNANSAL FORUM- FİNANCİAL TİMES)