Fransa Ermeni soykırım yasa tasarısını kabul etti
Fransa meclisi`de bugün tartışılan sözde Ermeni soykırımına ilişkin yasa tasarısı kabul edildi.
Fransız İş Konseyi Başkanı ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aldo Kaslowski, sözde Ermeni soykırımı tasarısının Fransa Meclisi`nde yasalaşması üzerine, tasarı kabul edilmişse bizim arzumuz yerine getirilmemiştir dedi. Aldo Kaslowski, DEİK tarafından düzenlenen Dış Ekonomik İlişkilerdeki Darboğazlar ve Gelecek Dönem Beklentileri konulu toplantı arasında tasarının kabulüyle ilgili haberi basın mensuplarından öğrendikten sonra yaptığı açıklamada, her iki ülkenin bundan sonra daha soğukkanlılıkla işlerine bakmaları gerektiğini ifade etti. Kaslowski, İlişkileri bozmak kolay, ama tekrar inşa etmek çok zordur. Bundan sonra ilişkilerimizde neler değişecek ona iyi bakmamız gerekiyor diye konuştu. Tasarının kabul edilmesinin ticari boyutunda kendilerine düşen görevler için herşeyi yapmaya çalışacaklarını ifade eden Kaslowski, tasarının ticari ilişkileri etkilemeyeceğini düşündüğünü söyledi. Kaslowski, tasarının iyi bir şekilde incelenmesi ve buna göre siyasi ve ticari boyutlarının ortaya konması gerektiğini bildirdi.Fransa meclisi`nde bugün tartışılan sözde ermeni soykırımına ilişkin yasa tasarısı kabul edildi. Tasarının kabul edilmesiyle hemen bütün milletvekilleri memnuniyetlerini ayağa kalkarak alkışlarla gösterdiler. Tasarının kabul edilmesi, dinleyici localarında bulunan çok sayıdaki ermeni tarafından da alkışlarla karşılandı.
Meclis`te yaklaşık 3 saat suren ve yaklaşık 50 milletvekilinin katıldığı oturumdaki tartışmalarda söz alan parlamenterlerden hiçbirinin tasarı aleyhinde konuşmaması dikkati çekti.
Fransa ulusal meclisi genel kurulunda ad okunarak oylama talebi gelmedi. Bunun üzerine, vekalet usulüyle oy kullanılması mümkün olduğu için, tasarı, oturumda hazır bulunan yaklaşık 50 milletvekilinin el kaldırmasıyla oybirliğiyle kabul edildi.
Yasaya 15 gün içinde 60 milletvekilinin karsı çıkması halinde anayasa mahkemesi`ne gidilebilecek. Ancak, fransa`daki siyasi gözlemciler, mart ayındaki yerel seçimlerden önce ermeni oylarını kaybetmekten korktukları için yasa tasarısı aleyhinde 60 milletvekili bulunmasının imkansız olduğuna dikkat çekiyor.
Cumhurbaşkanı Jacques Chirac`in, yasayı anayasa mahkemesi`ne götürme hakkına sahip olmasına rağmen, böyle bir yola başvurma ihtimalinin bulunmadığı belirtiliyor.
Meclis`te yaklaşık uç saat suren oturum sırasında söz alan milletvekillerinin tamamı tasarı lehinde konuştu.
-Tasarının Geçmişi-
Tasarı ilk olarak 1998 yılında meclis`te kabul edilmiş, yasallaşması için senato`ya gönderilmişti.
Senato`da hükümetin ve başkanlık divaninin gündeme almayı reddetmesi üzerine, tasarı iki yıl bekletilmişti.
Ermeni yanlısı Fransız senatörlerin bireysel girişimler mekanizmasını çalıştırarak yeniden gündeme getirilen tasarı, ayni ifadelerle kasım ayında senato`da kabul edilmişti.
Fransız anayasasına göre, tasarı senato`da hükümet ve başkanlık divaninin girişimiyle gündeme alınmadığı için meclis`te yeniden görüşülmek zorunda kaldı.
Tasarının yasalaşmasından sonra, ``24 nisan ermeni soykırımını anma komitesi`` başkanı Ara Krikorian, meclis`te düzenlediği basın toplantısında, tasarının kabul edilmesinden dolayı milletvekillerine teşekkür etti.