Fiyatı dibe vurdu
Geçen yıl zam şampiyonuydu ithal bile ediliyordu
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6620601c04688fbdef9d.jpg">Geçen yıl zam şampiyonuydu ithal bile ediliyordu, bu sene ise fiyatı tam anlamıyla çakıldı.
ımg>Geçen yıl zam şampiyonu olan ve ithal edilmek durumunda kalınan samanın kilogramı, bu yıl 20 kuruşa kadar düştü. Bir çok çiftçi, para etmediği gerekçesiyle samanını tarlada bıraktı. Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, bu yıl bahar yağışlarının iyi geçmesi nedeniyle hububat rekoltesinin beklenenden yüksek gerçekleştiğini söyledi.
Buna bağlı olarak saman temininde bu yıl sıkıntı yaşanmadığını ifade eden Muğlu, Hububat tarlarında verim oldukça iyiydi. Ürün iyi olunca sapı da iyi oldu. Saman, tabir yerindeyse doldu taştı. Hayvan üreticisi şimdiden ihtiyacını karşıladı dedi.
Geçen yıl yaşanan kuraklıktan dolayı, ilk kez saman ithal edildiğini hatırlatan Recep Muğlu, şunları kaydetti: Geçen yıl samanın kilogramı 80 kuruşları gördü. Buğdayının kilogramı 50 kuruşa satılırken, sapından yapılan samanın fiyatı 80 kuruştu. Geçmiş yıllarda üretici tarafından depolanan eski samanlar bile iyi paraya satıldı. Saman bulamayan besiciler, hasadı yapılan mısırın saplarını tarlalardan toplayarak hayvanlarına yedirmişti. Bu yıl ise hasadın bereketli geçmesi nedeniyle, sadece bölgemizde değil ülke genelinde saman bolluğu yaşanıyor. Her yer saman dolu. Kilogramı 20 kuruşa kadar düştü. Bazı çiftçiler, geçen seneki sıkıntıyı gördükleri için tarlalarındaki sapları saman yaptırarak istiflediler. Samanın para etmediğini düşünerek sapları tarlada bırakan çiftçilerin sayısı da az değil. Fakat bu durum anız yangını riskini beraberinde getiriyor. Anız yakmak hem çok zararlı hem de yasak.
Anız yakımının, topraktaki yararlı organizmaları öldürüp toprağın fakirleşmesine neden olduğunu vurgulayan Muğlu, çevredeki meyve ağaçlarına zarar vermesinin yanında sıkça orman yangınlarına da yol açan anız yangınlarına karşı çiftçileri duyarlı olmaya çağırdı.