Fitch: Türkiye’de kriz olmaz
`Ekonominin temel göstergelerinin güçlü olması nedeniyle bir krizi tetiklemez`
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf64e8601c04688fbde708.jpg">Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’ye net sermaye girişlerindeki yavaşlamanın ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceğini, ancak ekonominin temel göstergelerinin güçlü olması nedeniyle bir krizi tetiklemeyeceğini açıkladı.
ımg>Kısa vadede yüksek cari açık, yüksek enflasyon ve zayıf global likidite kombinasyonunun Türkiye’nin manevra alanını sınırladığına dikkat çeken Fitch, Türkiye’nin büyüme beklentilerini daha düşük ve kolay fonlanabilir cari işlemler açığı paralelinde revize etmek zorunda kalabileceğini belirtti.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Açıklamada ayrıca, büyüme riskine rağmen Türkiye’nin güçlü kamu maliyesinin ülkeyi ödemeler dengesi krizinden koruyacağı da ifade edilerek, “Türkiye’nin kamu borcu GSYH’nın yüzde 38’i ile makul düzeyde, bütçe açığı düşük ve ortalama borçlanma vadeleri başarılı şekilde uzatıldı. Güçlü bankacılık sistemi, makul hane halkı borçluluğu ve şoklara uyum sağlamaya alışkın dinamik özel sektörü ek dayanıklılık sağlıyor” denildi.
Fitch ülke notları birimi kıdemli direktörü Paul Rawkins, kredi notunu negatif etkileyebilecek etkenleri “Ödemeler dengesi krizi, dış borçta sert artışlar ve büyük bir politik şok” olarak sıraladı.
Rawkins gelecek iki yılda yapılacak üç seçimin yabancı yatırımlara etkisinin kredi notu açısından önemli olacağını belirterek, “Seçimler yabancı yatırımları etkileyecek düzeyde değişikliğe neden olursa kredi notu açısından bir anlam ifade edebilir. Politik risk daha önce olduğundan daha fazla radarımızda” dedi. Rawkins cari açığın kalıcı düşmesinin kredi notu üzerinde pozitif etkisi olacağını ifade etti.