Financial Times`tan Türkiye analizi

18.11.2013 - 10:43 | Son Güncelleme :

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349financialtimes1.jpg">Yükselen piyasa yatırımcıları için 2013 yılının inişli çıkışlı bir dönem olduğuna, varlık hissiyatının son beş ayda önemli ölçüde dalgalandığına, zayıf cari işlemler dengeleri olan ülkelerin cezalandırıldığına dikkat çekilirken özellikle Türkiye örnek gösteriliyor ve büyük cari açığına rağmen “inat”la faiz artışı reddettiği vurgulanıyor.

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, yatırımcıların yükselen piyasalara yaklaşımına ilişkin Sovereign Strateji İcra Müdürü Nicholas Spiro ve Macro Advisory’nın kıdemli ortağı Christopher Weafer imzalarını taşıyan bir makaleyi yayınladı.

2013 yılının yükselen piyasa yatırımcıları için inişli çıkışlı bir dönem olduğu, son beş ay varlık hissiyatının önemli ölçüde dalgalandığı, bunda da FED’nin politika değişikliğinin zamanlanmasına ilişkin yoğun spekülasyonların rol oynadığı kaydedilen makalede yaz aylarındaki keskin satışların ardından en kırılgan piyasalar üzerindeki baskıların, daha sonra bir ölçüde azalsa da son dönemde yoğunlaştığı, tablonun kırılgan olmayı sürdürdüğü yorumları yapılıyor.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Makalede yükselen piyasa hisselerinin son üç yılda dolar bazında gelişmiş ülkelerdeki düzeyin altında bir performans gösterdiğine işaret ediliyor.

SON 18 YILLIK ENFLASYON RAKAMLARI İÇİN TIKLAYIN...

Ancak IMF’nin yükselen piyasalar için 2014 yılında yüzde 5.1’lik bir büyüme tahmininde bulunduğuna dikkat çekildikten sonra yükselen piyasalara geri dönme zamanının olup olmadığı ya da ihtiyatlı olmayı sürdürmesinin daha akıllıca olacağı sorusu da soruluyor.

Spiro ve Weafer, yatırımcıların daha da ayırt edici gibi göründüğünü, zayıf cari işlemler dengeleri olan ülkelerin cezalandırıldığını düşünüyor ve likidite azalması olasılığının da piyasaları daha dikkatli biçimde değerlendirmeye iter görüntüsü verdiğini belirtiyor.

Gel-git dalgaları arasında yüzen ülkelerin birçoğunun çekiciliğini kaybetmekten korktuğu savunurken bunun “iyi bir örneği” olarak Türkiye’yi gösteren Spiro ve Weafer, Türkiye konusunda şu yorumu da yapıyor:

“Türkiye, ’Kırılgan beşli’ olarak adlandırılan yükselen piyasalar grubunun diğer üyelerine kesin bir tezat oluşturuyor. Merkez Bankası, ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 7’sine yakın cari açığın beşliler arasında en büyük açık olsa da büyümeyi daha da engelleme korkusuyla lirayı korumak için faiz oranlarını artırmayı inatla reddediyor.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.