Feyzioğlu muhalefete yüklendi
Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, dün gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçim sonucunu değerlendirdi
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5791601c04688fbd8ea0.jpg">
Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, dün gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçim sonucunu değerlendirdi. Feyzioğlu yaptığı yazılı açıklamada muhalefeti eleştirerek, muhalefeti 'mucize arayışında olmak'la suçladı.
ımg>Cumhurbaşkanlığı seçiminin muhalefetin yenilgisi ile sonuçlandığını ifade eden Feyzioğlu, 'çatı aday dayatması'na dikkati çekti. DHA'nın haberine göre; Feyzioğlu, Yurttaşların siyasi tercihlerini hiçe sayarak çatı aday dayatan muhalefet, özgür seçim hakkını çiğnemiş ve Türkiye'nin daha otoriter bir zemine kayma riskinin gerçekleşmesine yol açmıştır. Bu yenilgi, sandığa gitmeyenlere ya da tamamen dışlanan parti teşkilatlarına yüklenemez dedi.
Demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün korunabilmesinin, siyasi muhalefetin, siyasi iktidara alternatif oluşturmasına bağlı olduğunu kaydeden Feyzioğlu, açıklamasında şunları kaydetti:
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
Siyasi iktidarın alternatifinin bulunmadığı düşüncesi hakim olursa, hukuk devletinin kurumlarını işletmek ve ilkelerini uygulamakla sorumlu olan kamu görevlileri yıllar içerisinde giderek artan sayılarla iktidar yanlısı hale gelirler.
MUHALEFETİN, İKTİDARI ETKİN ŞEKİLDE DENETLEMESİ GEREKİR
Siyasi muhalefetin, siyasi iktidara alternatif oluşturması için, toplum adına, iktidarı etkin şekilde denetlemesi ve frenleyebilmesi gerekir. Bunun için ise, söylem ve eylemleriyle tutarlılık göstererek, ilkelerinden sapmayarak, gerçekçi projeler üreterek ve bunları hayata geçirebileceğine yurttaşları ikna ederek toplumda güven odağı oluşturması zorunludur.
MUCİZE ARAYIŞINDA OLURLARSA...
Demokrasi mücadelesi verdiğini söyleyen siyasi partiler; parti içinde demokrasiyi işletmezse, sağlam kadrolar kurmazsa, teşkilatlarının değerlendirmelerini ciddiye almazsa, halkın her sorununu bilip, inandırıcı çözümler üretmezse, yegane mucizenin çalışmak olduğunu görmeyip mucize arayışında olursa, yurttaşla arasında gönül köprüleri kurmayı başaramazsa güven odağı haline gelemezler. Bu çerçevede, bir siyasi partinin seçimde doğrudan veya dolaylı yolla gösterdiği aday, o siyasi partinin tabanının tercihini yansıtmıyorsa, bahsi geçen siyasi parti, toplumda güven odağı haline gelemez. Mevcut tabanını ikna edemeyen, o tabanı genişletemez, toplumun diğer kesimlerini de ikna edemez.
İki turlu seçimler, siyasi partilerin tabanları karşısında zor durumda kalmamaları, yapay, faydasız ve çoğu zaman ilkesel anlamda zararlı üst yapı birleşmelerine yönelmemeleri için icat edilmiştir. Buna göre, iki turlu seçimlerde birleşmeler, tabanın iradesiyle ikinci turda gerçekleşir.
ÇATI ADAY ELEŞTİRİSİ
Cumhurbaşkanlığı seçiminde çatı aday düşüncesi ortaya atıldığında, aday daha belli değil iken (en azından kamuoyu ve partilerin tabanları adayın kim olacağını bilmez ve anketlerden çıkan sonuçlara göre aday belirleneceğini düşünürken) düşüncemizi toplumla paylaşmış ve siyasi partilerin üst yönetimlerine gerekli uyarıları bu yolla yapmıştık.
Demiştik ki;
'Çatı aday fikri, iki turlu seçimin mantığına aykırıdır. Çatı aday ısrarı, ilk turda birinci gelme ihtimali düşük olan, fakat ikinci turda taban birleşmesi yoluyla kazanma şansı yüksek olan partilerin zararınadır. Çünkü çatı aday formülü, seçimi fiilen tek turlu hale getirir. İlk turda siyasi partiler kendi tabanları tarafından sahiplenilecek, ancak diğer muhalefet partisinin tabanına da itici gelmeyecek adaylarla seçime katılmalıdır. Aksi takdirde, sandığa gitmemeler ve taban kaymaları yaşanır. Çatı adayında ısrar, 30 Mart seçimlerinin aritmetiğine göre ilk turda sonuçlanması mümkün olmayan bir seçimi, ilk turda hediye etmek anlamına gelir.
Sonuçta, gelinen nokta şaşırtıcı olmamıştır. Çatı aday formülü, seçimin ilk turda bu şekilde bitmesinin sebebi olmuştur. Siyasi parti yöneticileri, basiretli davranmak zorundadır. Çatı aday altında birleşme denemesinde, kendi tabanının ve birleşmeyi umut ettiği tabanın nasıl davranacağını öngörmekle yükümlüdür.
Yeni Cumhurbaşkanı'nın, seçim propagandası sürecinde ve öncesindeki uygulamalarının aksine, yeni makamının tarafsızlığına uygun şekilde hareket etmesini ve Milletimizi tümüyle kucaklamasını dilerim.''