Fazla üretim üzüme yaramadı

05.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Pamuk tarlalarının üzüm bağına dönüşmesi üzüm üreticisine yaramadı. Aşırı üretim nedeniyle üzümde iyi dönemlerin sona erdiği, üreticilerin ürünü satmakta bile zorlandıkları belirtildi.



İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Tayfur Gürcan, pamuk fiyatlarının üreticiyi tatmin etmemesi nedeniyle son yıllarda pamuk tarlalarının üzüm bağına dönüştüğünü, bunun da üzümde üretim fazlalığına neden olduğunu söyledi. Pamuk üretiminin tekstil sanayiinin hammadde ihtiyacını karşılayamadığını, bunun sonucu olarak Türkiye`nin yılda 400 bin ton pamuk ithal ettiğini belirten Gürcan, ``Üzümde de, ihraç fiyatının düşmesi nedeniyle zarar ediyoruz. Böylece, ekonomimiz her iki üründe de zararlı çıkıyor`` diye konuştu. Üzümde iyi dönemlerin artık sona erdiğini, ürünü satmanın kolay olmadığını ifade eden Gürcan, ``Üretici için zor yıllar başladı. Önümüzdeki yıllarda üzüm bağları bozulup yine pamuk tarlasına dönüşecek. İleride bir ölçüde denge kurulacak, ancak bu oluncaya kadar üzüm üreticileri büyük sıkıntılar yaşayacak`` dedi. Gürcan, bu sorunların yaşanmaması için tarımda üretim planlamasına ihtiyaç olduğunu, ancak konuyla ilgili merci bulamadıklarını söyledi.


İTB`de üzüm işlem hacmi azaldı:

İzmir Ticaret Borsası`nda üzüm işlem hacminin azaldığını belirten Gürcan, 1997 yılında 67 bin ton olan işlem miktarının, 1998 yılında 56 bin, 1999 yılında 47 bin tona düştüğünü kaydetti. Gürcan, 2000 yılında düşüşün durduğunu, ancak yine de borsanın üzüm salonunda işlem yapılmayan günler olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: ``Ege Bölgesi`nde üzüm işlemi yapılan 6 ticaret borsası bulunuyor. Bunlar arasında sadece İzmir Ticaret Borsası`nda salon hizmeti veriliyor. Diğerlerinde fiyat oluşmuyor. Diğer borsalarda, İzmir Ticaret Borsası`nda oluşan fiyatlar üzerinden işlem yapılıyor. İletişim olanaklarının gelişmesi, ürünün yerel borsalarda işlem görmesine imkan verdiği için, borsamıza yeterli mal gelmiyor.`` Gürcan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı`nın, salon hizmeti veren borsalarla vermeyenleri bir tutmaması gerektiğini, yerel borsaların, İzmir Ticaret Borsası`na bağlı olarak faaliyet göstermesini sağlayacak düzenlemelerin yapılmasını istediklerini sözlerine ekledi. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.