Faiz ve dolar yatay seyretti
Bono faizleri aktif kağıt 3 Nisan 2002 vadeli bonoda yüzde 78’lerde hareket ederken, dolar 1 milyon 560 bin/1 milyon 570 bin aralığındaydı
Tasarruf tedbirlerinin ardından, finansman ihtiyacı ve ek kaynak konusunun açıklık kazanacağını belirten bankacılar, IMF’den sağlanacak ek yardımın büyüklüğünün kesinleşmesinin bekleneceğini söylerken, kısa vadede doların 1 milyon 585 bin seviyelerini sınır yapacağını, bono faizlerinin ise yüzde 78-81 bandında hareket edeceğini tahmin ettiklerini söylediler.
Yarın Hazine’nin 3 aylık referans bono halesine de değinen bankacılar, ihalede satılacak tutar göz önüne alındığında, ihalenin talepli olacağını ifade ediyorlar. Bankacılar, ihale sonrasında piyasada kalacak TL’nin yine büyük bir bölümünün bonoya, bir kısmının da dövize kaymasını bekliyorlar.
Para piyasaları, haftanın ilk işlem gününe 2 katrilyon 647.8 trilyon lira artı rezerv 698.1 trilyon liralık disponibilite ihtiyacıyla başladı. TL piyasasında gecelik işlemler İMKB repo piyasasında yüzde 59’dan gerçekleşti.
Döviz piyasası günü, hafif yükselişlerle sakin bir havada tamamladı. Dolar, bankalararasında ağırlıklı olarak 1.560-1.570 bin aralığında hareket ederken, Kapalıcarsı`da 1.550-1.555 bin civarındaydı. Bu arada ABD’de piyasaların tatil olması nedeniyle Merkez Bankası, bugün döviz satış ihalesi düzenlemedi.
Hacmin geçen haftanın son günlerine nazaran düşüş gösterdiği bono piyasasında ise yatay bir seyir hakimdi. Aktif kağıt 3 Nisan 2002 vadeli bono gün boyunca yüzde 78’li bileşiklerde işlem gördü ve söz konusu kağıtta toplam 62.3 trilyon liralık hacim gerçekleşti. Yarına valörlü işlemlerde ise bir miktar satış gözlendi.