Eylülde de artış bekleniyor!
Merkez Bankası, faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan artışla yüzde 7.75’e çıkardı
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf65ea601c04688fbdee30.jpg">Merkez Bankası, faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan artışla yüzde 7.75’e çıkardı. Böylece bir ayda ikinci yükseliş yaşandı. Politika faizinde ise değişikliğe gidilmedi. Analistler eylülde bu cephede de artışa işaret ediyor.
ımg>Merkez Bankası temkinli duruşunu güçlendiren bir hamleyle dün bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) değiştirmeyerek yüzde 4.5’te tutarken, borç verme faiz oranını yüzde 7.25’ten yüzde 7.75’e yükseltti.
Dünyada faizlerin izlemiş olduğu uzun vadeli düşüş trendinde tam tersine bir dönüş var ve Türkiye’nin de bundan etkilenmemesi mümkün değil. Bu yüzden faiz kararlarının her zamankinden daha büyük bir dikkatle izlendiği bir sürece giriyoruz. Merkez’in faiz koridorunda yaptığı iki hamle sonrası eylülde politika faizinde değişiklik yapabileceği belirtiliyor.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Milliyet Gazetesi`nden Zeynep Aktaş`ın haberine göre; Merkez, geçen ay faiz koridorunun üst bandını 75 puan yukarı çekerek “ölçülü parasal sıkılaşma” adımını atmış, buna gerekçe olarak, “fiyatlama davranışı üzerindeki olumsuz etkilerin sınırlandırılmasını” öne çıkarmıştı. Merkez Bankası aynı zamanda “kredi artış oranlarının referans değerin üzerinde seyretmeye devam ettiğine” de dikkat çekmişti.
Etkisi 5 dakika sürdü
Para Politikası Kurulu (PPK) dün ise, mayıstan bu yana küresel düzeyde para politikalarına ilişkin artan belirsizlik nedeniyle sermaye akımlarında gözlenen zayıflamanın sürmekte olduğuna vurgu yaptı. Böyle bir konjonktürde daha temkinli bir para politikası duruşunun da katkısıyla kredi büyüme hızlarının kademeli olarak daha makul düzeylere geleceği değerlendirmesinde bulundu.
Merkez Bankası’nın kararı piyasalar üzerinde 5 dakika sürdü. Dolar kuru, koridorun 50 baz puan genişletmesinin ardından 1.9416’ya kadar geriledikten sonra yeniden 1.95’e kadar yükseldi. Uzmanlar, her ne kadar kararın kur üzerindeki yukarı yönlü baskıyı azaltacağını düşünse de orta ve uzun vadede kurda yönün yukarı doğru olduğunu belirtiyor.
Dolar kuru 2 TL olur mu?
Hatta ocak-şubat aylarında 2.20 TL seviyelerini öngörenler az değil. Kulislerde 2 TL seviyesinin aşılmasını bekleyenlerin 1.93’lü seviyelerden pozisyon aldıkları dile getiriliyor.
Teknik olarak Dolar/TL grafiğine bakıldığında yılbaşı sonrasında yükseliş denemeleri meydana gelebileceği anlaşılıyor. Dolar/TL kuru 1.97-1.98 seviyeleri kırılırsa zaten 2.03 seviyelerine doğru atak yaşanacak. Bu durumda 2 TL seviyesinin üzerinde kalması psikolojik eşik olarak görülecek. Bu nedenle 1.93’lere doğru geri çekilmelerde Dolar/TL’de taban oluşumu gözlenecek.
Politika faizine bakan yok!
- Merkez Bankası politika fazini yüzde 4.5’te tutuyor.
- Ancak 30-60 gün arası mevduat faizi yüzde 9.5’e dayandı.
- 2, 5 ve 10 yıllık faizlerde oran yüzde 9’un üzerinde.
- Merkez’den sağlanan kaynak maliyeti yüzde 6.5’larda.
- Faiz koridorundaki bant ise yüzde 3.5 ile 7.75 arasında.
Enflasyon oranı nasıl düşecek?
Dünkü faiz kararını yetersiz bulan birçok analist kararın hemen sonrasında mevcut pozisyonlarını artırdı. Borsada düşüş yaşanırken kurlar atağa geçti. Bugün açıklanacak FED toplantı tutanakları, piyasaların izleyeceği en önemli gelişme olacak. Dünkü karara bakıldığında ağustostan itibaren enflasyonda düşüş bekleniyor. Ancak hedefi aşan enflasyonun fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkilerini sınırlamak amacıyla, para politikasındaki temkinli duruş güçlendiriliyor. Dövizdeki yükseliş, yaz aylarının mevsimsellik etkisinin yakında bitecek olması, enerji fiyatları dikkate alındığında “ne olacak da enflasyon düşecek” sorusu akla gelmiyor değil.
Kurul, enflasyon görünümü hedeflerle uyumlu olana kadar temkinli duruşu koruyacak, gerektiğinde ek parasal sıkılaştırmaya gidecek. Uzmanlar enflasyonun düşme ihtimalinin zayıf olduğunu, bu nedenle Merkez’in önümüzdeki dönemde sıkışacağını söylüyor.
Ancak asıl önemli olan gelişen ülkelerden para çıkışı yaşaması. Merkez Bankası’nın bundan sonra faiz artırmasının kaçınılmaz hale gelebileceği dile getiriliyor.