Eylül`ün 2. ve 3. haftası oldukça önemli
Fed‘in Türkiye ve dünya piyasalarına olan etkisi hız kesmeden sürüyor...
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6566601c04688fbdea87.jpg">Fed‘in Türkiye ve dünya piyasalarına olan etkisi hız kesmeden sürüyor. ABD doları 2.08’lik zirvesinin ardından geçen haftayı 2.04 TL seviyesinden tamamladı. Kurun 2 TL’nin üzerindeki seyri, dolar kuru bazında hisse senetlerinin ucuzlamasını sağlıyor.
ımg>Piyasalar sonbahara oldukça hareketli girdi. Yabancıların hisse senedinden çıkarak döviz alması, kurda bir süredir devam eden çıkışın ivme kazanmasına neden olurken aynı zamanda dövizde tarihi zirvelerin test edilmesinde etkili oldu. Geçtiğimiz hafta 2,08 seviyesine kadar tırmanan dolar/TL kuru, borsada da sert satışların yaşanmasına neden oldu. TL, diğer gelişen ülke para birimlerine göre daha hızlı değer kaybedince, hisse senetleri piyasasının da diğer gelişmekte olan ülkeler (GOÜ) arasında öne çıkacağı beklentisinin oluşmasına neden oldu.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Milliyet`ten Zeynep Aktaş`ın haberine göre; bu beklentinin altında yatan temel gerekçe ise TL’nin değer kaybedip doların yükselmesiyle birlikte dolar bazında hisselerin ucuzlaması. Buna mukabil şimdiye kadar kârda oldukları için hisse senetlerinde rahatlıkla satış yapan yabancılar, doların değerlenmesinden dolayı kur bazında ucuzlayan hisse senetlerinde satış yapmakta artık biraz daha zorlanacak olmaları da bir diğer nokta.
Kuşkusuz GOÜ hisse senedi piyasasında para çıkışı yaşanmaya devam ederse BIST 100 Endeksi’nde de bir süre daha satış baskısı sürebilir. Ancak sonrasında TL’nin daha hızlı değer yitirmeye devam etmesi halinde dolar bazında ucuzlayan fiyatlar nedeni ile Türkiye piyasasının yıl sonuna doğru pozitif ayrışma yaşaması şaşırtıcı olmaz.
BIST 50 Endeksi’nde yer alıp dolar bazında son bir yılın dip seviyesine gerileyen hisse senetleri içerisinde ilk ikisinin iletişim sektöründe yer alması dikkat çekiyor.
Dövizde gözlenen artışın devamı etmesi özellikle döviz borcu olan ya da ithalat ağırlıklı çalışan firmaların kur farkından kaynaklanan zararlarının artmasında etkili olacak.
Böylesi bir durumda da karı gerileyen bu tür şirketlerin hisse senetleri de olumsuz yönde etkilenecek. Yılın son çeyreğinde bu tür firmalara ait hisseler üzerindeki baskı da ister istemez devam edecek.
Hisse başına yüksek kârlılar
Pay başına kârı yüksek olan hisse senetleri dip seviyelerinin üzerinde tutunmayı başardı. Anadolu Efes, Türk Traktör, Konya Çimento, Otokar, hisse başına karlılığı yüksek olan BIST 50 şirketleri arasında bulunuyor. Söz konusu şirketler içerisinden Türk Traktör ve Otokar öne çıkan iki firma.
Hisselerin geçmiş fiyat seyrine baktığımızda, hisse başına karlılığı yüksek olan şirketlerin borsadaki sert satışlarda bile pozitif yönde ayrışabildikleri gözleniyor.
Ağustosta 208 milyon dolarlık satış
Yabancı yatırımcıların ağustos ayı alım ve satım verisi açıklandı. Söz konusu verilere göre yabancılar ağustos ayında 208 milyon dolarlık net satış yaptı. Temmuz ayında 195 milyon TL’lik satış yapan yabancıların, ağustos ayında da satışları sürdü.
Yabancı yatırımcı, özellikle holding, ulaştırma, gıda sektörü hisselerinde alım yaparken banka, madencilik, petrol ve enerji sektörü hisselerinde satış yaptı.
Alım yapılan hisseler arasında Ereğli Demir Çelik, Koza Altın, Yapı ve Kredi Bankası, Şişe Cam ve Turkcell dikkat çekiyor.
Eylül`ün 2. ve 3. haftası oldukça önemli
Eylül ayının birinci haftasını geride bırakırken ikinci ve üçüncü haftada yaşanacak gelişmeler oldukça önemli. Global piyasalarda yaşanan paniğin devam edip etmeyeceği tartışılıyor. Cuma günü açıklanan ABD Tarım Dışı İstihdam verilerinin beklentilerin altında kalması gelişen ülke piyasalarının moral bulmasına neden olduysa da tedirginlik sürüyor. ABD doları ağustos ayında 169.000 istihdam yaratıldığını gösteren veriler sonrasında en çok işlem gören 16 para biriminin çoğu karşısında değer kaybetti.
İş hayatında vakit nakitse, Turkcell EkipMobil ve Akıllı Araç hizmetinizde!
OKULLARIN AÇILMASI NASIL YANSIYACAK? Hükümet okulların açılması ile birlikte Gezi protestolarının devamı niteliğinde gösterilerin olacağını ısrarla vurguluyordu. Şimdi okullar açılıyor. Okulların açılması ile birlikte Gezi olaylarının etkilerinin üniversitelere ve akabinde sokaklara yansıyıp yansımayacağı gözlenecek. Üniversitelerde yaşanabilecek gerginliklerin büyümesi halinde yurtdışı piyasalarda volatilite bu kadar yüksekken kırılganlık etkisi yaratabilir. Öte yandan dönemsel olması itibariyle kırtasiye sektörü hisselerinde hareketlenmeler gözlenebilir.
FED’İN TAHVİL ALIMINI AZALTMA OLASILIĞI
Bütün gözler FED’e dönmüş durumda. Kansas Eyaletinin Fed Başkanı Esther George, Fed`i 85 milyar dolar tutarındaki aylık tahvil alımlarını 17-18 Eylül tarihinde yapılacak olan toplantıda azaltma kararı almaya çağırdı. Mevcut sinyaller tahvil alımlarının azaltılmasının şaşırtıcı olmayacağı yönünde. Bu ihtimal gelişen ülkelerde morallerin bozulmasına neden olacak.
HANGİ HİSSELER ALINIR?
Ortağı olmayı düşünmediğiniz bir şirketin hissesini almayın. Uzun vadeli taşınabilecek senede yatırım yaparak, dalgalanmalarda hisse değer yitirse dahi bu düşüşü fırsat olarak değerlendirmek mümkün. Son üç aydaki getirilere baktığımızda ise hisse senedi piyasasında özellikle yatırım ortaklıklarının öne çıktığını görüyoruz. Yatırım Ortaklığı Endeksi son üç ayda yüzde 3.84 oranında değer kazandı. Aynı dönemde BIST 100 Endeksi yüzde 11,41 oranında değer yitirdi.
ORTAKLARIN HİSSE ALIMLARI ARTIYOR
BIST 100 Endeksi’nin dolar bazında son bir yıllık dip seviyelere gerilemesi ile birlikte ortaklar hisse alımında bulunmaya başladı. Son üç ay içerisinde Kamuyu Aydınlatma Platformunda 150’nin üzerinde şirket hisse alım bildiriminde bulundu. Bu alımların bir kısmı piyasa yapıcılığı kapsamındaki işlemler olmakla birlikte fiyatı aşırı düştüğü için büyük ortaklar tarafından gerçekleşen alımlar da söz konusu.