Eve Kapatma, BM`ye Sor!

04.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Türkiye, vatandaşlar evlere kapatılarak `parmak hesabı` yapılan sayımda gerçek nüfusa ulaşamazken, Birleşmiş Milletler 1988`de, Türkiye nüfusunun 2000`de 65.3 milyon olacağını söylemiş


Vatandaşları evlere kapatarak yapılan `parmak hesabı sayım`ın bazı belediyelerin hileleri nedeniyle ortaya koyamadığı Türkiye`nin gerçek nüfusunu Birleşmiş Milletler`in bundan tam 12 yıl önce hesaplamış olduğu ortaya çıktı.
Birleşmiş Milletler`in 1988 yılında yayımladığı `Dünya Demografik Tahmin ve Projeksiyonları` adlı kitapta, Türkiye`nin 2000 yılı nüfusunun 65.3 milyon olacağı yer aldı. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) hileli yazımları ayırarak 71 milyonun üzerinde çıkan nüfusu 65-66 milyon aralığına çekmenin yollarını ararken, bu yöndeki çalışmalara Hacettepe Nüfus Etüdleri Entitüsü de yardımcı oluyor. Ancak nüfuslarının gerçek seviyeye inmesinin ardından maddi kayba uğrayacak olan bazı hilekâr belediyelerin sonuçların değiştirilmemesi için yetkililere tehdit telefonları ettikleri öğrenildi.


BİZİM HESAPLAYAMADIKLARIMIZ;

Birleşmiş Milletler`in 1988 yılında yayımladığı kitap, bütün dünya ülkelerinde 1950 yılından itibaren elde edilen nüfusa ilişkin verileri kapsıyor. Kitapta, bu verilerden yola çıkılarak 2025 yılına kadar 5 ve 10`ar yıllık aralarla nüfus projeksiyonlarına yer veriliyor. Kitabın 2000 yılı projeksiyonunda yer alan verilere göre ise, Türkiye`nin nüfusu 65 milyon 351 bin olarak hesaplanmış. Nüfusun 33 milyon 342 bini erkek, 32 milyon 9 bini ise kadın olarak gösterilmiş. Ortanca yaş, yani medyan yaş 25 düzeyinde belirtilmiş. Kitapta ayrıca, nüfusun yüzde 54`ünün, yani 35 milyon 498 bin kişinin kentlerde, geri kalanın ise kırsal bölgelerde yaşayacağı öngörülmüş.


2025`TE 92 MİLYONUZ;

2000`de nüfusun yüzde 36`sının tarımla ilgileneceğini belirten kitap, okul çağındaki nüfusu 23 milyon 402 bin olarak belirlemiş. Kitaba göre, 2000`de Türkiye`de üretime katılan 28 milyon 752 bin kişinin yüzde 34`ü kadınlardan oluşuyor ve Türkiye`de kilometrekare başına tam 84 kişi düşüyor. Birleşmiş Milletler tarafından yapılan projeksiyona göre, 2025 yılında Türkiye nüfusu 91 milyon 925 bin olacak. Ortanca yaş, yani medyan yaş 30`a çıkacak ve halkın yüzde 69`u kentlerde yaşayacak. Tarımla ilgilenen nüfus ise yüzde 20`ye inerken, kilometrekareye 118 kişi düşecek. Bu arada, 2025`te de evlere kapatılarak sayım devam edecek mi, bilinmiyor. (RADİKAL)




Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.