Euromoney Konferansı..
Devlet Bakani Yüksel Yalova: -Özelleştirmeden 3 Milyar Dolar Elde Ettik Ama 1 Milyarini Çağdişi İşletmecilik Anlayişiyla Harciyorsak İşe Başka Türlü Bakmamiz Lazim -Ben, Mevcut Sistem Henüz Değişmediği İçin Özelleştirme Kapsamindaki Kuruluşlarin Hergün Nasil Milyarlari Sokağa Attiğini Düşünmek Zorundayim -Yapmamiz Gereken İş, Hissedar Sayisini Artirmak, Hissedarlar Demokrasisini Kurmak
İSTANBUL (A.A) - 07.11.2000 - Devlet Bakanı Yüksel Yalova, son 15 yılda elde edilen özelleştirme gelirinin bir yılda sağlanmasına sevinildiğini belirterek, 3 milyar doları elde ettik ama 1 milyar dolarını çağdışı bir işletmecilik anlayışıyla harcıyorsak, Türkiye olarak işe başka türlü bakmamız lazım dedi. Euromoney tarafından düzenlenen Türkiye: İş, Finans ve Yatırım konulu konferansa katılan Yalova, Türkiye`de özelleştirme kavramının toplumsal bir mutabakata dönüştüğünün görüldüğünü söyledi. Bugüne kadar özelleştirme uygulamalarında, hem kapitalist hem de eski Doğu Bloku ülkelerinden geride kalındığını anlatan Yalova, Türkiye`de özelleştirme nasıl yapılır diye kafa yordum. Anladım ki özelleştirme işi basit bir ekonomik faaliyet, ihale prosedürü hiç değil. İddia ettiğim şey, devlet kavramının Türkiye`deki anlayışına bakmadan başarılı olmak mümkün değildi diye konuştu.
Devlet kavramının ülkemizde kutsallaştırıldığını ifade eden Yalova, Böyle dediğimiz için, devlete ait malın alınıp satılması olarak algıladığımız özelleştirme işine geldiğinizde, kim kime neyi peşkeş çekiyor? Kim bu işten nasipleniyor? Hırsız arama, bir polis merakı içinde olay değerlendiriliyor dedi. Atatürk`ün cumhuriyetin ilk yıllarında özelleştirmeye yönelik ilk ipuçlarını vermesine rağmen daha sonraki yıllarda devletçi zihniyetin ağırlık kazandığını dile getiren Yalova, ekonomik ve siyasal liberalizmin ancak birarada bulunabileceğini kaydetti.
Kürsünün yanına 4 kişiyi çağıran Yalova, bu kişileri, Kendi parasını kendisi için kullanan, başkasının parasını kendisi için kullanan, kendi parasını kendisi için kullanan ve başkasının parasını başkası için kullanan kişiler olarak değerlendirilmesini istedi. En felaketi başkasının parasını başkası için kullanmak diyen Yalova, şunları söyledi: Son 15 yıldaki özelleştirme gelirini 1 yılda elde ettik deriz. Memnunluk duyarız. Ben aynı kanaatte değilim. Ben, mevcut sistem henüz değişmediği için özelleştirme kapsamındaki kuruluşların hergün nasıl milyarları sokağa attığını düşünmek zorundayım. İskenderun Demir Çelik, Seka, Devlet Demiryolları gibi işletmelerin zararlarına dikkat çeken Yalova, 3 milyar dolar elde ettik ama bunları altalta toplarsak, 1 milyar dolarını çağdışı bir işletmecilik anlayışı nedeniyle harcıyorsak Türkiye olarak işe başka türlü bakmamız lazım dedi.
ARKAİK JAKOBEN ZİHNİYET;
Devlet Bakanı Yüksel Yalova, özelleştirme konusunda arkaik jakoben zihniyet olarak nitelediği bir kesimin engellemelerde bulunduğunu da kaydederek, İşte ilk defa o arkaik jakoben zihniyet geçtiğimiz yıl direncini gösterdi ama mağlup oldu diye konuştu. Toplantıya katılan yatırımcı ve uzmanlardan özelleştirmenin sadece geçim sağlanan bir alan olarak görülmemesini isteyen Yalova, şunları söyledi: Varlık sebebiniz sonuçta özelleştirme kavramının devletleştirme karşısındaki galibiyetine bağlı. Ben (Özelleştirme eşittir demokratikleşme) derken bunu kastettim, bunu savundum. (Bu ülkede değişik partilerden 10 milyona yakın üye var, eğer bu ülkede 10 milyon artı bir hissedar olmazsa Türkiye`de demokrasinin bir ayağı eksiktir) dedim, bunun için söyledim.
Yapmamız gereken iş, hissedar sayısını artırmak, hissedarlar demokrasisini kurmak. Eğer bu kamu işleşmeciliği denen çağdışı zihniyeti tarihin çöplüğüne gömmezsek, diyeceksiniz ki (Siyasal partiler düzeni mamusuyla vergisini ödeyen milyonlarca vatandaşın vergisinden geçinmeye devam edecek) Nasıl değiştireceğiz? Bu bir zihhiyet meselesidir diyeceğiz. Mülkiyet ve devlet kavramını yeniden yorumlayacağız. Yalova, Türkiye`nin genç ve dinamik nüfusuna siyasetçinin ayak uydurmak zorunda olduğunu vurgulayarak, Uydurmazsa zaten o genç nüfus neticede bir kütüğü önüne almış bir su gibi götürecek dedi.
COTTARELLİ ÖZELLEŞTİRMEYİ SORDU;
Devlet Bakanı Yalova, IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli`nin kendisine
gelecek yıl özelleştirme 7 milyar olur mu? diye sorduğunu da dile getirerek, (Hiç önemi yok onun) dedim. Önemli olan zihniyetin kırılmasıydı. Bizim zihniyetimizin hakim olmasıydı, hakim olduk diye konuştu. Yalova, önümüzdeki dönemde yatırım yapılacak coğrafyaların başında Türkiye`nin geleceğini vurguladı.