Euro Alanında Tüketim Ve İhracatla Birlikte Büyüme Oranı Düşüşte

14.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

AB`nin yayınladığı istatistiklere göre, ikinci çeyrekteki yıllık yüzde 3.2`ye kıyasla, yüksek petrol fiyatlarının sonucu olan tüketim azalması ve ihracattaki düşüş, Euro alanı büyümesini üçüncü çeyrekte yüzde 2.8`e çekti.


Veriler, Euro alanı ekonomisinin yavaşlamasına karşın, üçüncü çeyrekte, ABD`den daha hızlı büyüdüğünü teyit ediyor. Bu, iki yıldan fazla bir süredir ilk kez gerçekleşen bir durum. ABD üçüncü çeyrekte yıllık yüzde 2.4 lük bir büyüme kaydetmişti. Ekonomistlerin çoğu, ABD`nin rotayı dördüncü çeyrekte büyümeden yana bir tavır alacağını, ancak Euro alanının yavaşlamaya devam edeceği görüşünde. Euronun dolar karşısındaki değerinin belirlenmesinde, her iki ekonominin de büyüme oranları önemli br faktör. Euro Salı günü öğleden sonra, 87.70 ABD sentinden, yani Pazartesi gününe kıyasla bir değerden işlem gördü. Bundesbank başkanı ve Avrupa Merkez bankası, AMB konsey üyesi Ernst Welteke, Salı günü Euro alanı büyümesinde küçük bir zayıflama açıklamasında bulundu ve mevcut faiz oranlarının uygun olduğunu söyleyerek, A MB`nin Perşembe günü toplandığında oranları değiştirme düşüncesinde olmadığının ipucunu verdi.
Ekonomistler, AMB`nin geçen Kasım ayından bu yana oranları yedi seferde toplam yüzde 2.25 arttırarak, yüzde 4.75`e yükselttiğini ve bunun da büyümedeki son yavaşlamaya katkıda bulunduğunu söylediler.


İkinci çeyrekte ilk çeyreğe kıyasla yüzde 0.8 büyüyen Euro alanı ekonomisi, üçüncü çeyrekte ikincisine kıyasla yüzde 0.7 büyüdü. İstatistik ajansı, daha önce yüzde 0.9 olarak yayınlanan ikinci çeyrek büyümesini, yüzde 0.8 olarak değiştirdi. Veriler ayrıca kişisel tüketimdeki keskin düşüşe işaret ederek, yüksek petrol fiyatlarının ev harcamaları üzerinde kadar etkili olduğunu açıkça kanıtladı. Kişisel tüketim, bir önceki çeyreğin neredeyse yarısına düştü ve üçüncü çeyrekte ikinci çeyreğe kıyasla yalnızca yüzde 0.4 büyüdü. Bu, yılın başlarındaki değerlerin de bir hayli aşağısında kalıyor. Üzerinde durulmaya değer diğer bir nokta da, ihracatı ucuz kılan zayıf euroya rağmen, bu çeyrekte ihracatların düşmeye devam etmesi. Bu, global talebin yavaşladığının güçlü bir göstergesi. Merrill Lynch Frankfurt ofisi ekonomisti Stefan Bergheim, Para birimi zayıf olan bir ülke, net ihracatında düşüş yaşıyorsa, bu, dış talebin düşüş halinde olduğu anlamına gelir, dedi. İthalat, bu çeyrekte de ihracatın önüne geçti. (FİNANSAL FORUM- THE WALL STREET JOURNAL)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.