Esrarengiz para geldiği gibi gitti

20.03.2014 - 09:36 | Son Güncelleme :

Batman’daki hesaplarda görülen 828 milyon liralık mevduat sessiz sedasız ortadan kayboldu

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5fb1601c04688fbdc202.jpg">Batman’daki hesaplarda görülen 828 milyon liralık mevduat sessiz sedasız ortadan kayboldu. 2013’ün son ayında Batman’a girerek şehrin döviz mevduatını yüzde bin 700 artıran 836 milyon liralık esrarengiz döviz mevduatı, geldiği gibi esrarengiz bir şekilde Ankara’ya uçtu.

Habertürk`ten Rahim Ak`ın haberine göre, Batman’ın toplam mevduatını da 2.1 milyar liraya çıkararak bu küçük şehrimizi mevduat zengini 9 şehir arasına sokan para gündeme gelince bütün Türkiye’nin radarları Batman’a yönelmişti. Bir kamu bankasında blok olarak durduğu anlaşılan paranın izini süren Habertürk, banka sırlarını güvenceye alan yasaya takılmıştı.

BDDK SESSİZ SEDASIZ RAKAMLARI DEĞİŞTİRDİ

Ancak 10 Şubat’ta Batman’daki hesaplarda görülen 828 milyon liralık mevduat Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarihinde hiç yaşanmamış bir şekilde sessiz sedasız ortadan kayboldu. Kurum, normalde her 3 ayda bir illerin bankacılık bilgilerini Finturk adlı platformdan açıklarken bu kez aradan 1 ay bile geçmeden yeniledi.

BANKALARIN MEVDUAT FAİZ ORANLARINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN...

Üstelik değişiklik sadece 2 ilde oldu. Batman’daki şirketlerin döviz mevduatı 876 milyon liradan 40 milyon liraya indi. Aynı anda Ankara’nın mevduatı ise 30 milyar 595 milyon liradan 31 milyar 428 milyon liraya ulaştı. Yani Ankara’nın mevduatı bir anda 836 milyon lira artmış oldu.

Başkentin toplam mevduatı da 1 ay sonra BDDK’nın önceki istatistiklerinde görüldüğü gibi 151.5 milyar lira değil 152.4 milyar lira olarak kayıtlara geçti.

876 milyon liranın 836 milyonu bir anda uçtu gitti!

BDDK’nın yeni rakamları ile toplam mevduatı 2.1 milyar liraya, döviz mevduatı ise 876 milyar liraya çıkan Batman’ın toplam mevduatı yeniden 1.2 milyar liraya indi. Batman’ın döviz mevduatı büyüklüğüne göre Türkiye sıralaması da makus talihine uygun olarak 47’nci sıraya gerilemiş oldu. Hatta bir şirketin olduğu anlaşılan ve bir kamu bankasında park eden para Ankara yollarına düşünce şehrin döviz mevduatı yüzde 15 gerileyerek 48 milyon liradan 40 milyon liraya indi. İşin ilginç yanı BDDK, Ankara ve Batman verileri dışında başka hiçbir ilde yeni veri girmedi. 2013 sonunda 130.3 milyon lira olan şirketlerin toplam döviz mevduatı yeni rakamlarda da aynı seviyede yer aldı.

Meclis’e geldikten sonra mı kayıtlar değiştirildi?

Esrarengiz paranın bir kamu bankasının hesaplarında görülmesi ve aynı şekilde Batman’a gittiği gibi Ankara’ya transfer edilmesi paranın devletle ilişkisi olabileceği yolundaki görüşleri güçlendiriyor. Dikkat çeken bir gelişme de konunun Meclis’e taşınmasının ardından BDDK kayıtlarının düzeltilmesi oldu.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken şubat sonunda Türkiye’nin yoksul kentlerinden Batman’daki döviz artışını Meclis gündemine taşıdı. Baluken, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye, “Batman’da son 3 ayda olan 400 milyon dolarlık döviz artışının kaynağı nedir? Bu döviz girişleri nereden Batman’a gelmiştir? Paranın Batman’da hangi bankada ya da nerede olduğu büyük merak konusudur. Yerellerle yapılan birçok görüşmede, Batman’da halka yansımış bir piyasa hareketlenmesi ya da yatırıma dönüşmüş bir para olmadığı belirtilmektedir. Batman’da, döviz miktarındaki artışın temel sebebi nedir?” diye sordu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.