Enflasyondaki düşüş devam edecek
Merkez Bankası, 14 Mayıs Perşembe günü toplanan Para Politikası Kurulu`nun toplantı özetini yayımladı
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, iktisadi faaliyetteki <ımg hspace="10" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cfb50b601c04688fbf713b.jpg" align="right" vspace="5">yavaşlamanın yanı sıra petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki geçmiş aylardaki hızlı gerilemenin de katkısıyla kısa vadede enflasyondaki düşüşün devam edeceğinin tahmin edildiğini bildirdi.ımg>
Merkez Bankası, 14 Mayıs Perşembe günü toplanan Para Politikası Kurulu`nun toplantı özetini yayımladı.
Buna göre, son dönemde açıklanan verilerin özel tüketim talebinde kısmi bir canlanma yaşanabileceğine işaret etmekte.
İktisadi faaliyeti desteklemek amacıyla uygulamaya koyulan tedbir paketleri çerçevesinde gerçekleşen vergi indirimlerinin mart ayından itibaren stok eritme sürecini hızlandırdığı gözlendi.
Bununla birlikte kurul üyeleri, iç talepte gözlenen canlanmanın bir bölümünün alınan mali tedbirlerin oluşturduğu fiyat avantajının ilgili mallara olan tüketim talebini öne çekmesinden kaynaklandığı, dolayısıyla iç talepteki toparlanmanın hızına ve boyutuna ilişkin belirsizliklerin devam ettiği değerlendirmesinde bulundu.
İktisadi faaliyetteki toparlanmanın ve istihdam koşullarındaki iyileşmenin zaman alacağı, dolayısıyla enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıların süreceği düşünülmekte.
Bu çerçevede kurul, Kasım 2008 döneminden bu yana yapılan birikimli faiz indirimlerini göz önüne alarak, bundan sonraki faiz indiriminin ölçülü olabileceği değerlendirmesinde bulundu.
Bununla birlikte, finansal koşullardaki ek sıkılığın kısmen devam etmesi ve küresel finans piyasalarındaki sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizliklerin sürmesi, aşağı yönlü risklerin tamamıyla ortadan kalkmadığına işaret etmekte.
Son döneme ilişkin verilerin küresel ekonomide en kötünün geride bırakıldığını gösterse de, küresel finans sisteminin toparlanmasının ve ekonominin potansiyel üretim düzeyine ulaşmasının uzun bir süre alacağı göz önünde bulundurulması gerektiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi:
Bu değerlendirmeler doğrultusunda kurul, para politikasının aşağı yönlü esnekliğini uzunca bir süre korumasının gerekebileceği değerlendirmesinde bulunmuştur.
Kamu kesiminin artan finansman gereksinimi, para politikası kararlarının ve son dönemde uygulanan mali tedbirlerin iktisadi faaliyet üzerindeki olumlu etkilerini zayıflatma potansiyeli taşımaktadır.
Bu bağlamda kurul üyeleri, kısa vadedeki mali gevşemenin, borç dinamiklerinin sürdürülebilirliğini ve bütçe disiplinini gözeten orta vadeli somut bir mali çerçeve ile desteklenmesinin önemini bir kez daha vurgulamıştır.