Enerjideki birleşme ve satın alma işlemleri yüzde 72 arttı

03.01.2018 - 16:05 | Son Güncelleme :
Enerjideki birleşme ve satın alma işlemleri yüzde 72 arttı | Genel Haberler

Türkiye’nin lider denetim, vergi ve danışmanlık şirketi PwC Türkiye’nin, Türkiye enerji piyasasındaki birleşme ve satın alma işlemlerini analiz ettiği Türkiye Enerji Sektöründeki Birleşme ve Satın Almalar 2017 raporu yayımlandı.

Bu yıl 10. sayısı yayınlanan raporda, 2017 yılındaki birleşme ve satın alma işlemlerinin yanı sıra, son 10 yılda enerji sektöründeki gelişmeler ve 2018 yılına ilişkin beklentilere de yer verildi. Rapora göre, 2017 yılında 30’u elektrik üretim, dağıtım ve perakende ile doğalgaz dağıtım, 3’ü de petrol ve doğalgaz arama, üretim ve depolama ile akaryakıt dağıtım sektörlerinde olmak üzere, toplam 33 işlem gerçekleştirildi. 2013 yılından beri aşağı yönlü seyir izleyen toplam işlem değeri 2017’de tekrar yükselişe geçti. Bu kapsamda, önceki yıl ulaşılan 2 milyar dolarlık işlem değeri, 2017’de %72oranında artarak 3,45 milyar dolara yükseldi. Son 10 yıla bakıldığında ise toplam 345 işlem gerçekleştirildi; bu işlemlerin yarattığı toplam işlem değeri 46,4 milyar dolara ulaştı.

Haberin Devamı

Raporun sonuçlarını değerlendiren PwC Türkiye Şirket Satın Alma ve Birleşme Hizmetleri Ortağı Engin Alioğlu, “Ülkemizde son 10 yılda, Avrupa Birliği’ne uyum çerçevesinde liberalleşme yönünde atılan adımların yanı sıra, enerji sektöründeki yapısal değişimin altında yatan en önemli etken artan enerji talebi oldu. 2008 yılından bu yana toplam elektrik talebi %46 artarak 2017 yılında tahmini 290 milyar kWh’a ulaştı. Aynı dönemde, elektrik üretim ve dağıtımı ile doğalgaz dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi, 27,5 milyar dolarlık hacmiyle birleşme ve satın alma işlemlerinin yarıdan fazlasını oluşturdu. Özellikle son senelerde YEKDEM fiyatlarının göreceli olarak daha makul seviyelere gelmesiyle, yenilenebilir enerji piyasasında gerçekleşen işlem sayısı son 10 senedeki toplam sayının %60’ına yaklaştı. Akaryakıt sektöründeki en belirleyici gelişme ise uzun dönemli intifa sözleşmelerinin sona ermesi oldu. Öte yandan, bu dönemde tamamlanan tüm işlemlerdeki yabancı payı ise %32 de sınırlı kaldı.” dedi.

Haberin Devamı

Alioğlu, PwC Türkiye’nin 2018 ile ilgili beklentilerini ise “Enerji sektöründeki işlem hacminde, doğalgaz tedarik piyasasındaki belirsizliklerin yanı sıra, Türkiye ekonomisine duyulan güven, Türk Lirası’ndaki toparlanma ve siyasi istikrar gibi unsurlar da önemli rol oynayacak. Özelleştirme listesindeki termik santral sayısının da azalmasıyla elektrik üretim, dağıtım ve perakende ile doğalgaz dağıtım cephesindeki hacmin belirleyicisi yenilenebilir enerji segmenti olmaya devam edecek” sözleriyle özetledi.

PETROL OFİSİ’NİN UZUN SÜREDİR BEKLENEN SATIŞI, 2017’DE İLK SIRAYA YERLEŞTİ

2017’de, petrol ve doğalgaz arama, üretim ve depolama ile akaryakıt dağıtım sektörlerinde açıklanan 1,45 milyar dolar değerindeki 3 adet birleşme ve satın alma işlemi, 33 işlemin toplam değerinin %42’sine tekabül etti. Bu değerin tamamı, Petrol Ofisi’nin Vitol’e satılmasıyla sağlandı. Yabancı yatırımcıların dahil olduğu işlemlerin 2016’da %7’de kalan payı, bu satışla birlikte 2017 yılında %51’e yükseldi.

Rapora göre, 2017 yılında toplam hacmin %58’ini oluştuğu elektrik üretim, dağıtım ve perakende ile doğalgaz dağıtım sektörlerinde ise toplam 2 milyar dolar değerinde 30 adet birleşme ve satın alma işlemi gerçekleştirildi. Bu sektör grubundaki en büyük işlem Osmangazi EDAŞ ve EPSAŞ’ın 360 milyon dolara Zorlu Holding’e satışı olurken, yenilenebilir enerji üretim şirketi satışları da hacmin ve işlem sayısının önemli bir kısmını teşkil etti.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.