En kırılgan ülke Türkiye!

17.01.2014 - 10:47 | Son Güncelleme :

En fazla kırılganlığa sahip ülke Türkiye oldu

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6185601c04688fbdcf96.jpg">Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alımlarını azaltma politikasından en çok etkileneceği iddia edilen ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu “kırılgan beşli”nin, sekiz ülkeye çıktığı belirtildi. En fazla kırılganlığa sahip ülke Türkiye oldu.

Financial Times (FT) gazetesinin, finans uzmanlarına ve raporlara dayanarak verdiği analizde, Türkiye, Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika’dan oluşan “kırılgan beşli”ye Şili, Macaristan ve Polonya’nın da eklendiğini, böylelikle “Kırılgan Sekizli”yi oluşturdukları kaydedildi.

Merkez bankalarının sıkılaşmaya gitmesiyle yatırımcıların bu ülkeleri riskli sınıfta değerlendirebileceğine ilişkin yorumlara yer verilen yazıda, sermayenin bu ülkelere girmekten vazgeçmesi ve mevcut yabancı sermayenin de çıkış eğilimine geçmesinin, bu ekonomileri daha da kırılgan yaptığına dikkat çekildi.

Yüzde 80’lik şok düşüş!

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Bu ülkelerin kısa vadeli dış borçlarını ödeme kabiliyetleri konusunda ciddi riskler bulunduğunu, bunun da dış sermaye hareketlerine bağlı olduğunu yazan gazete, Dünya Bankası’nın, gelişmekte olan ülkelere yatırımcı girişlerinin yakın zamanda yüzde 80 varan azalmalar yaşayabileceğine ilişkin uyarıları da hatırlatıldı.

Güçlü şirketlerimiz var

Dış borçlarını mevcut rezervleriyle karşılayabilme güçleri açısından Türkiye’nin, en kırılgan olarak gösterildiği yazıda, Türkiye’nin rezervinin, borcunun 0.9 katı olduğu, dolayısıyla finansal akışın azalması durumunda rezervlerinin bir yıl boyunca dış borçlarını karşılamasının mümkün olduğu vurgulandı.

Kırılganlığın, döviz rezervini, dış borçları ve cari işlem açıklarının toplamıyla karşılaştıran brüt dış finansman ihtiyacıyla değerlendirildiğinin altını çizen FT, Güney Afrika, Şili, Hindistan ve Endonezya’nın da bir yıl ve daha fazla süre dayanacak rezervi bulunduğunu, bununla birlikte söz konusu ülkelerin rezervlerinin borca oranının daha yüksek olduğunu vurguladı. Macaristan ve Polonya’nın rezervlerinin borçlarını karşılama süresinin ise iki yıldan daha fazla olduğu kaydedildi.

Bunun yanında uzmanlar, dış borçların büyük bölümünün, Türkiye’deki güçlü şirketlerce alındığını, bu anlamda Türkiye’nin dış borç ödeme konusunda daha az zorlanacağını da belirtiyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.