En çok hangi hisseler kazandırdı?

05.05.2014 - 09:30 | Son Güncelleme :

BIST 100’e dahil bazı hisselerdeki çıkış yüzde 89’u bulurken holding ve mali sektördeki kuruluşlar en fazla kazandıranlar oldu

<ımg src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5d8e601c04688fbdb444.jpg">

Son üç ayda yüzde 21.5 oranında değer kazanan endeks, azalan risk algısıyla haftayı artıda kapattı. BIST 100’e dahil bazı hisselerdeki çıkış yüzde 89’u bulurken holding ve mali sektördeki kuruluşlar en fazla kazandıranlar oldu.

Azalan risk algısı yatırımcıların borsaya odaklanmasına neden oluyor. Marttan bu yana yükselen borsa ilk çeyrek bilançolarla birlikte hareketine devam ediyor. Milliyet`ten Zeynep Aktaş`ın haberine göre; geçtiğimiz haftayı yüzde 5.28 oranında artış ile kapatan endeksin son üç aydaki getirisi ise yüzde 21.5 oldu.

Bu süre zarfında en fazla kazandıran hisseler ise holding ve mali sektörde yer alan şirketler arasından çıktı. BIST 100 kapsamındaki hisselerden en yüksek getiri ise yüzde 89.22 ile Tekstilbank’ta gerçekleşti. Onu İttifak Holding yüzde 79.37 ile ve GSD Holding yüzde 64.77 ile takip etti.

Geçtiğimiz yıl FED’in sıkılaştırma kararlarıyla birlikte haziran ayından başlayarak gerileyen endeksteki düşüş mart ayında son buldu. Endeks, 3 Mart 2014 tarihinde en düşük kapanışını görürken, sonrasında özellikle yabancı yatırımcılardan gelen alımların da etkisiyle tekrar çıkışa geçti. Piyasada en fazla tartışılan konu çıkışın devam edip etmeyeceği. Teknik analizcilere göre BIST 100 26 Mart’ta gerçekleştirdiği sert çıkışının ardından düşüş trendini yukarı yönlü kırdı.

Onlara göre artık yeni bir trendin içindeyiz ve endeks çıkış kanalı içine hareket ediyor. Gerçekleşen işlemlere ve fiyat artışına bakıldığında alıcıların ağırlıklı olduğu bir piyasadan söz etmek pek de yanlış olmaz. Bu durum boğa piyasasının varlığını teyit eder nitelikte. Endeksin çıkışa geçtiği son 3 aydan bu yana yüzde 21.5 oranında değer kazanan bir BIST 100 söz konusu. Aynı süre içinde yabancıların payında ise yüzde 2’yi aşan bir artış var. Payları yüzde 61.07’den yüzde 63.44’e çıktı.

Endeks 30 hisseleri

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Son üç ayda borsada gözlenen çıkış dar bir hisse grubu içinde kaldı. Borsada halihazırda işlem gören toplam hisse sayısı 442 adet. Söz konusu hisselerden son bir ayda endekse paralel olarak yüzde 21.5’in üzerinde getiri elde eden hisse sayısı ise 135 ile sınırlı kaldı. Prim yapan hisselerden 17’si, BIST 30 Endeksi’ne dahil olan hisselerde yer alırken BIST 100’e dahil hisselerden yüzde 21,5 ve üzerinde artış gösteren hisse sayısı 43’te kaldı. Bu durum istatistiki olarak endeks 30 içinde yer alan hisselere yatırım yapanların daha kazançlı olduğunu gösteriyor. Endeks yükselmeye başladığında endeks hisselerine yönelim arttığı için bu hisseler de gözde oluyor.

Çıkışta kaybettirenler

Borsada yükselişe rağmen kaybettiren hisseler de oldu. İşlem gören toplam 442 hisseden 89’u yatırımcısına kaybettirirken en fazla değer kaybı yüzde 69.39 ile İhlas Madencilik’te görüldü. İhlas Madencilik’i yüzde 66.88 ile Aksel Enerji ve yüzde 51.76 ile Esem spor hissesi takip etti.

Endeks 30 hisseleri içinde sadece ENKA hissesi düşerken kaybı sadece yüzde 1.18 oldu. Endeks 100 içinde düşen hisse sayısı ise dokuz. Bu grup içindeki en fazla kayıp yüzde 31.44 ile Vakıf GYO hissesinde yaşandı. Geri kalan hisseler BIST 100 dışında kalan hisselerden. Bu durum da gösteriyor ki borsadaki her çıkış yatırımcıya kazandırmayabiliyor. Borsada seçici yaklaşılmadığı taktirde yükselen endekse rağmen kaybetme riski hiç de küçük değil.

Gözaltı Pazarı’ndan uzak durun

Borsa yükseldiğinde yatırımcıların en büyük beklentisi bir an önce en yüksek getiriyi elde etmek. Kuşkusuz böylesi çaba içine girenlere yardımcı olan ona tüyo verenlerin sayısı da hiç az değil. Ancak gelen önerilerin büyükçe kısmı riskli ve zarar ettirme olasılığı yüksek olan hisselerden olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor. Bu nedenledir ki özellikle de Gözaltı Pazarı’nda yer alan hisselere yönelip gereksiz riskler alınmamalı.

Halihazırda Gözaltı Pazarı’nda bulunan şirket sayısı 25. Gözaltı Pazarı’na firmaların alınma nedeni ise izlenme ve inceleme kapsamına alınmış olmaları. Bu grupta yer alan şirketler sahip oldukları risk nedeniyle sürekli olarak gözetim, denetim ve izleme altında bulunuyorlar. Bunun nedeni ise mali yapılarındaki ciddi belirsizlikler.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.