Elinde doları olana kötü haber
Borç krizinin pençesindeki ABD`den gelen olumsuz veriler Fed`in üçüncü kez para basma ihtimalini artırdı
Borç krizinin pençesindeki ABD`den gelen olumsuz veriler<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf8819601c04688fbeb207.jpg"> Fed`in üçüncü kez para basma ihtimalini artırdı
ımg>Bütçe ve borç endişelerinin hızla arttığı ABD`de ardı ardına açıklanan olumsuz ekonomik veriler, ABD Merkez Bankası`nın (Fed) ekonomiyi canlandırmak için parasal gevşeme politikalarına devam etme ihtimalini yükseltti. Bu da Fed`in üçüncü kez karşılıksız para basma yöntemini devreye sokması anlamına geliyor. Piyasalarda oluşacak dolar bolluğu, dolarda yükseliş bekleyenleri vurabilir. Tüm bu risklerin altında yatan neden, krizde ağır darbe alan ABD ekonomisindeki toparlanmanın küresel toparlanmaya paralel olarak beklentilerin altında kalması. Astronomik boyuta ulaşan borcunu taşıyamayan ABD`de 14.2 trilyon dolarlık borçlanma tavanının en geç 2 Ağustos`a kadar artırılması konusu ülkede kriz yaratacak boyutlarda tartışılıyor. İşte tam da bu ortamda piyasaları QE3 (Quantitative Easing 3 - Niceliksel Gevşeme 3) tedirginliği sardı. Küresel piyasalar, Fed üçüncü kez para basarak daha önce başarısız olmasına rağmen parasal gevşeme politikasına devam mı etmeli? Yoksa parasal sıkılaştırma politikalarını mı uygulamalı? sorusuna cevap arıyor.
DOLARDAKİ SON DURMRU GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
2009`dan bu yana 1.6 trilyon $ basıldı
Başkanlığını Ben Bernanke`nin yaptığı Fed, küresel mali krizde büyük yara alan ekonomiyi canlandırmak amacıyla Mart 2009`da ilk tur varlık alımına giderek piyasaya 1 trilyon dolar tutarında ek likidite sürmüştü. İstenilen sonuçları alamayan Bernanke, 2010`un mart ayında ikinci tur varlık alım programına giderek bu defa piyasaya karşılıksız 600 milyar dolar daha sürdü.
Son iki haftada gelen veriler olumsuz
ABD`DEN son iki haftada gelen veriler hiç de iç açıcı değil. Sanayi endeksinin tekrar düşüşe geçtiği, büyüme rakamlarının aşağı yönlü revize edildiği ve fabrika siparişlerinin nisanda yüzde 1.2 düştüğü ülkede, emlak piyasası da ikinci bir dip tehlikesi ile karşı karşıya. Enflasyon rakamlarının yukarı yönlü seyrettiği ABD`de mayıs ayı tarım dışı istihdam rakamı ise 54 bin ile son 8 ayın en düşük seviyesinde yer aldı. İşsizliğin yüzde 9.1`e yükseldiği ABD`de otomotiv satışları da mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.7 geriledi.
ABD ekonomisi çıkmaza girdi
Dünyanın en büyük tahvil fonu şirketi PIMCO`nun CEO`su Muhammed El-Erian da ABD`den gelen ekonomik veriler üzerine hafta içinde olumsuz açıklamalarda bulundu. ABD verilerinin, ekonominin çıkmaza girdiğini teyit ettiğini söyleyen El Erian`a göre, Fed`in istihdam ve ekonomik büyümeye odaklı ikinci tur parasal genişleme programı başarısızlıkla sonuçlandı. Başarısızlığa rağmen resesyondan çıkış yolu olarak üçüncü kez parasal gevşeme politikasının tartışıldığı bir ortamda El-Erian, Programın ana hedefi, harcamaların artmasını teşvik ederek, ekonomide büyümeyi sağlamak ve işsizliği azaltmaktı. Bu açıdan programın başarılı olduğunu söyleyemeyiz dedi.
(Sabah)