Elektrikli araç piyasaya çıkmaya hazırlanıyor
Türkiye`nin yerli elektrikli hafif ticari aracı piyasaya sürülmeye hazırlanıyor
Ankara`da 6 yıl önce yerli spor otomobil Etox`u üreten otomobil firması yıl sonundan itibaren Türkiye`nin yerli elektrikli hafif ticari aracını piyasaya sürmeye hazırlanıyor.
Yaklaşık 1 yıllık bir çalışma sonucu motoru dışında tüm parçalarının Türkiye`de üretilen elektrikli hafif ticari araç 30 bin liradan satışa sunulacak. 100 kilometrelik mesafeyi 1.5-2 liralık enerji ile kat edebilen araç ile İstanbul`dan Ankara`ya 2-3 kez şarj ederek 5 liraya gitmek mümkün. Malkoçlar Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Malkoç, elektrikli hafif ticari aracın çok büyük yakıt tasarrufu sağladığı belirterek, 100 kilometreyi 1. elektrik tüketmekte. Benzinli arabaya kıyasla yüzde 90 daha tasarruf sağlıyor. Bu araba ile depoyu 2 yada 3 defa doldurmak şartı ile Ankara`dan İstanbul`a 5 liraya gidebiliyorsunuz. Yüzde 95`i Türk Malı. dedi.
TAŞIT KREDİLERİNİ KIYASLAMAK İÇİN TIKLAYIN...
100 KİLOMETREDE 1.5 LİRALIK ENERJİ HARCIYOR
Etox elektrikli aracın son 1 yılda geliştirildiğini, tasarım olarak aracın gerekli tüm aşamalarını geçtiğini kaydeden Özer Arslan da şunları söyledi:
Araç yüzde 100 elektrikli ve tamamen Türkiye`de geliştirildi. Teknisyen ve mühendisler Türk. Araçta kullanılan elektrik motoru sadece yurt dışında getirildi. Onun dışındaki tüm malzemeler Türk. Araç iki ayrı modelde geliştirildi. Biri iki kişilik ve arkası boş hafif ticari araç diğeri de 4 kişilik binek otomobil olarak planlandı. şeklinde konuştu.
Aracın hedeflenen potansiyel müşterisinin şehir içinde ulaşım yapan kişiler ve ticaret erbabı olduğunu kaydeden Arslan, Örneğin bu aracı bir öğrenci kullanabilir. Evinden üniversiteye üniversiteye gidebilir. Aracın en büyük özelliği kilometre başına enerji sarfiyatı çok düşük. 100 kilometrede 1.5-2 lira enerji harcamakta. Şehir içinde ticaret yapanlar içinde çok önemli. Taksi ve gıda toptancıları, paket servis yapan iş yerleri rahatlıkla kullanabilir. dedi.
HIZLI ŞARJ İMKANI
Etox elektrikli aracın plastikten yapıldığını, güvenliğinin sağlanması amacıyla alüminyum konstrüksiyondan uzay kafes şeklinde örüldüğünü aktaran Özer, Bu aracın tüm çarpmalara karşı korunmasını sağlanıyor bu kafesle. Aracın ağırlığı 800 kilo civarında. Hafiflik demek daha uzun menzil demek. Testlerimizde bu araçla saatte 130 kilometreye kadar çıktık. İdeal hızımız saatte 80 ila 100 kilometre. Bu hızlarla gidilirse 130 ila 150 kilometre arası bir menzile sahip oluyoruz normal prizden şarj edilirse 6-7 saat sürüyor şarj süresi. Fakat günde birkaç defa şarj etmek istiyorsanız o zaman müşterilerimize hızlı şarj cihazı vermeyi düşünüyoruz. Bunun süresi 45 dakika. dedi.
50 SİPARİŞ ALDIK ONLARI HEMEN TESLİM ETMEK İSTİYORUZ
Türkiye`de araç üretip satmak için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı`nın hazırladığı yönetmelik kurallarının yerine getirilmesi gerektiğini belirten Özer, İlgili testler Türk Standartları Enstitüsü nezaretinde yapılıyor. Bu testleri başarı ile tamamladıktan sonra aracın tip onay belgesini alacağız. Artık ruhsatına elektrikli araç işlenerek ruhsatı çıkarılacak. Bundan sonrada seri üretime başlayacağız. Hedefimiz 3-4 ay içerisinde testleri tamamlamak ve yıl sonunda satışı yapmak. İlk planımız 50 adet biriken siparişi hemen vermek. Amacımız 2014`te öncelikle Ankara ve sonrada tüm Türkiye`deki vereceğimiz bayiliklerde Türkiye`nin milli markasını satmayı düşünüyoruz. Fiyatımız 30 bin lira olacak. Fiyatı avantajlı tutmaya çalışıyoruz. dedi.