Ekmeğe zam mı geliyor?

17.04.2013 - 15:48 | Son Güncelleme :

Ekmeğe zam gündemde değil ama...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6ab6601c04688fbe0b49.jpg">Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, `Ekmeğe zammın gündemde olmadığını belirterek, Ülkemizde ciddi bir fırın enflasyonu var. Fırınlarımız yüzde 15 kapasiteyle çalışıyor, bunu düzeltirsek maliyetler daha da düşecek` dedi.

Türkiye`de hergün israf edilen 6 milyon ekmeğin 3 milyonunun fırınlarda gerçekleştiğine dikkat çeken Federasyon Başkanı Balcı, merdiven altı fırınlara karşı İçişleri Bakanlığı ile işbirliği yaptıklarını dile getirdi. 

Bursa Unlu Mamuller Teknolojileri, Pastane ve Fırın Ekipmanları Fuarı`nın tanıtım toplantısına katılan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, kayıt dışı fırınların sektörü zora soktuğunu öne sürdü. Balcı, şunları kaydetti: Ülke genelinde birçok ilde merdiven altı ekmek üretimine müsaade edilmezken, Bursa ve İstanbul`da bunun fazla olduğunu görüyoruz. Kesinlikle bunların, üretime biran önce son vermesi gerekiyor. Bu görevi yerine getirmeyen makamlar yasalara göre suç işlemiş oluyor. İçişleri Bakanlığı ile görüştük, talebimizi ilettik. Başbakan Erdoğan`ın genelgesinden sonra bakanlık da genelge yayımlayacak. Ruhsatsız üretim yapan işletmelerin üretimine son vermeleri konusunda gerekli uyarıyı yapacaklar, konunun takipçisi olacağız. İsrafa paralel olarak halk sağlığı açısından da risk oluşturuyor. Ne şekilde üretim yaptığı belli olmayan işletmenin bir saat bile üretim yapmasına izin vermemiz mümkün değil. Bu anlamda ekmek israfını da etkiliyor bu ruhsatsız fırınlar.

ÇOK FIRIN VAR

Balcı, federasyon olarak dört yıl önce başlattıkları `İsraf Etme, İnsaf Et` temalı israf kampanyasının, Başbakan Erdoğan tarafından başlatılmış olmasının, kurumların da kampanyaya müdahil olmasıyla daha da önem kazandığını söyledi. Kampanyada, yıl sonuna kadar önemli sonuçlar elde edeceklerini belirten Balcı, Her gün 6 milyon ekmek israf ediliyor. Üç milyon adedi fırınlarda yapılan israf. Bununla ilgili yasal hazırlıklar yapılıyor. 2013 sonunda kampanyadan son derece ümitliyiz. Rakam konusunda ciddi bir düşüş olacağını, bunu başarmak için de yüzde 50 oranında fırınlardaki israfın önüne geçmemiz gerektiğini biliyoruz. Fırınlarda gerçekleşen 3 milyon ekmek israfının ana sebebine gelince  fırın enflasyonundan kaynaklanıyor. Mevcut fırınlarımız yüzde 15 kapasiteyle çalışıyor. Bir fırın yüzde 15 kapasiteyle çalışırsa kendi hayatını devam ettirmek için belli bir ekmek üretme arzusuyla o ekmeği üretiyor. Satamadığı zaman hayvanlık yem olarak kullanılıyor ekmekler. 3 milyon ekmek hiçbir şekilde değerlendirilmeyip atılan ekmektir. Hayvanlara yem olarak verilen ekmeği de israfa katmak lazım. Buğday var, işçilik var. Ekmek yaptıktan sonra bayatlatıp hayvanlara yem olarak kullanıyorsanız bu da israftır. Fırın enflasyonunun önüne geçmek gerekiyor. Bir işletme, 3 bin ekmek üretiyorsa maliyet farklıdır, bir işletmede 10 bin ekmek üretiliyorsa maliyet farklıdır. Fırınlarımızın kapasitesi 6 bin olması durumunda, 3 yıl fiyat değiştirmeden fiyat artışını esnaflarımız zammı göğüsleyebilir. Düşük kapasitede çalışmak ekmek israfını ciddi boyutlara taşıyor, hem ekmeğin maliyetlerini artırıyor hem fırıncı esnafının gelişmesine engel oluyor. şeklinde konuştu.

EKMEĞE ZAM YOK AMA

Ekmekteki tuz ve kepek oranlarını düzenleyen tebliğin, önümüzdeki 1 Temmuz tarihinde yürürlüğe gireceğini belirten Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, fırıncı esnafının ekmekteki tuz oranına, geçen yıldan beri uyduğunu kaydetti. Balcı, şöyle devam etti: 

Yapılan denetimlerde, tuz oranına yüzde 90 oranında uyulduğunu görüyoruz. Kepek konusunda da bir sıkıntı yok. Undaki kepeği fazla bırakacaklar. Fırıncı esnafı açısından tebliğin hayata geçirilmesinde bir zorluk görünmüyor. Bu tebliğden dolayı bir zam söz konusu yok. Uzun zamandır ekmekte zam yapılmadı. Zaman zaman illerde fiyat değişikliği olabiliyor. Hiçbir şey artmasa çalışanlara yapacağınız zamla artış söz konusu olabiliyor. Ekmek fiyatları geçmişe göre yılda 2-3 defa zamlanmaktan çıktı. Maliyetlerde çok ciddi artış olmadığı sürece kesinlikle ufak artışları esnaf göstermiştir. Ciddi anlamda bir ekmek fiyatlarında değişiklik söz konusu değil bugünlerde ama illerdeki maliyet hesapları, işçilikten kaynaklanan fiyatları yansıtmaktadır.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.