ECB`nin süpriz faiz artirimı
dogrultusunda yasanan gelismelerin yasandigi bir hafta olurken, Avrupa ekonomisi icin ayni seyleri soylemek mumkun degildi.
Ayin 3`unde yapilan Amerikan Merkez Bankasi toplantisinin gundeminde yine faiz artirimi karari vardi. Ancak bu kez tum ekonomistler bu toplantidan herhangi bir faiz degisikligi karari cikmayacagini bekliyordu. Nitekim sonuc beklentiler dogrultusunda gerceklesti. FED toplantisi sonucunda faizler ayni seviyelerini korudular.
Bu karar zaten beklendigi icin Amerikan borsalari uzerinde fazla etkisi olmadi. Yavaslama sinyalleri veren Amerikan ekonomisinin dogal sonucu olarak, Dow Jones ve Nasdaq piyasalari da yatay bir seyir izliyorlar. Ozellikle Dow Jones endeksi cok sansasyonel bir gelisme olmadigi surece bir sure daha 10.600 ile 10.900 puan arasindaki hareketini surdurecek gibi gorunuyor. Amerika`da yavaslayan ekonominin bir baska sonucu olan sirket karlarindaki dusus borsalarda satis baskisinin olusmasina neden oluyor.
Yatirimcilarin cogunlugunun ortak gorusu ise yavaslayan bir ekonomide, eski ekonomi hisse senetlerinin teknoloji senetlerine gore daha mantikli secim olacagi yonunde. Bu da Nasdaq endeksinin kisa ve orta vadede bir dusus trendine girmesine neden oluyor. Ayin 6`sinda aciklanacak olan eylul ayi issizlik ve tarim disi
istihdam rakamlari ekonominin hizi ile ilgili olarak yatirimcilara onemli ipuclari verecektir. Herhangi bir surpriz beklenmeyen issizlik orani rakaminin % 4.1 olarak aciklanmasi bekleniyor.
Amerika`da bu gelismeler yasanirken, Avrupa`da ise daha hareketli gunler yasandi. Avrupa Merkez Bankasi (ECB) persembe gunu surpriz bir kararla faizlere mudahale etti. Bu mudahale faiz artirimi yonunde oldu. ECB, mevduat faiz oranini % 3.5`ten % 3.75`e cikartti. Avrupa Merkez Bankasi`nin (ECB) beklenmedik bir sekilde faiz oranlarini artirmasindan sonra Euro, dolar ve yen karsisinda yukselmeye basladi. Avrupa ortak para birimi ECU, faiz artirimi oncesi 87.38 cent ve mudahale sonrasi ise 87.71 centten islem gordu.(E.P. TREND)