Dünyanın mermeri Marble’da

21.03.2016 - 09:28 | Son Güncelleme :
Dünyanın mermeri Marble’da | Genel Haberler

Her geçen gün değer kazanan doğal taş ve mermer sektörünün Türk temsilcileri, Dünya sektör devlerinin arasına girdi. Sektörün gelişiminde büyük payı olan MARBLE Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı 22. kez Avrupa ile Ortadoğu arasında köprü olurken Türk sektör temsilcilerine de yeni imkanlar yaratacak.

Mermer… Doğal kaynak olarak elde edilen fakat işlendikçe değeri artan taş… İnsanlığın ilk dönemlerinde ham haliyle eşya olarak kullanılan, günümüzde zenginliğin ve ihtişamın vücut bulduğu cevher…

Türk mermer ve doğal taş sektörü, dünyadaki talebe ve dinamizme ayak uydurmaya çalışırken “fuarlar kenti İzmir” sektörün gelişmesine 22 yıldır destek veriyor. Bu bilinç ve sorumlulukla, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından düzenlenen MARBLE Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı, 23-26 Mart 2016 tarihlerinde, kapılarını 22. kez açacak. MARBLE, Türkiye’nin en büyük ve en modern fuar alanı Fuar İzmir’de, 139 bin metrekare alanda düzenleniyor. 4 gün sürecek MARBLE’da, Türkiye’nin doğal taş çıkan her bölgesinden ve dünyanın pek çok ülkesinden, ağırlıkları 10 ile 30 ton arasında değişen işlenmiş, yarı işlenmiş ve ham olmak üzere 15 bin ton doğal taş sergilenecek.

Haberin Devamı

SEKTÖR YİNE MARBLE’DA BULUŞACAK

Fuar İzmir’in geniş kullanım alanının artırılmasıyla daha fazla ürünün sergilenebileceği MARBLE’da, bu yıl %12’lik büyüme gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl yerli, yabancı toplam 1.562 firmanın katıldığı fuara bu yıl 1700’ü aşkın katılımcı yer alacak. Türkiye’nin en büyük ihtisas fuarı MARBLE nedeniyle bu yıl, İzmir ve çevredeki oteller %100 doluluğa ulaştı. Sektöründe dünyanın sayılı firmalarından biri olan Antolini Luigi’nin de katılımcı olarak yer alacağı MARBLE 2016’da Almanya, ABD, Avustralya, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Belçika, Brezilya, Çin, Danimarka, Dubai, Endonezya, Fas, Fransa, Hindistan,Hollanda, Hong Kong, İngiltere, İran, İspanya,İsrail, İtalya, KKTC, Kore, Katar, Makedonya,Mauritus, Mısır, Rusya,  Suudi Arabistan,Ukrayna, Vietnam ve Yunanistan olmak üzere 32 ülkeden katılımcı olacak.

Haberin Devamı

Yabancı alım heyetlerinin büyük ilgi gösterdiği MARBLE için, Fuar İzmir’de sergilenecek büyük mermer blokları ve doğal taşların konumlandırıldığı alanlarda yeni düzenlemeler de yapıldı. Olumsuz hava şartlarından etkilenmemesi için mermer işleme makineleri için üzeri kapalı özel bir alan oluşturulurken, Fuar İzmir D Holü ise mermer işleme yan sanayi ürünlerine ayrıldı. Büyük iş makineleri için Fuar İzmir’in fuar meydanı yeni alan olarak tahsise açılırken, firmaların yerleşim planları ziyaretçilerin daha rahat dolaşacağı şekilde düzenlendi.

Türkiye’nin en büyük ihtisas fuarı ve dünyada, alanında düzenlenen fuarlar içinde ilk 3’te yer alan 22. MARBLE, bu yıl da Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri arasında bir ticaret köprüsü kurmaya devam edecek. Fuara yurtiçinden ve yurtdışından gelen katılımcı ve ziyaretçiler, Türkiye ve İzmir ekonomisine de katkı sağlayacak. Her geçen yıl büyüyerek gelişen MARBLE Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı, bu yıl da Türk mermer sektörü ile dünya mermer temsilcilerinin yeni iş anlaşmaları yapmalarına aracılık edecek.

22. MARBLE Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı hakkında ayrıntılı bilgiye http://marble.izfas.com.tr/ adresinden ulaşılabilir.

14 MİLYAR TON TÜRK MERMERİ

Mitolojik dönemlerden bu yana mermerin ve mermerciliğin beşiği olarak bilinen Anadolu'da Afyon, Balıkesir, Muğla, Eskişehir, Bilecik, Konya, Denizli, Kırklareli, Kırşehir ve Elazığ’da çıkartılan 650'yi aşkın renk ve desenle mermer, günümüzde önemli sektörler arasında yer alıyor. Dünya mermer potansiyelinin yüzde 40’ına sahip olan ve 5.1 milyar metreküp (13.9 milyar ton) civarında mermer rezervi bulunan ülkemiz, Dünya mermer ihtiyacını 80 yıl karşılayabilecek konumda.

Türk doğal taşı ihracatı, dünya ekonomisinde son 10 yılda yaklaşık 4 kat gelişim gösterdi. 2004 yılında 625 milyon dolar seviyelerinde olan Türkiye doğal taş ihracatı 2014 yılında  2,1 milyar doları aştı. Bu rakamın %35'lik kısmı Ege İhracatçı Birlikleri’ne bağlı firmalar tarafından gerçekleştirildi. 2004 yılında 9.9 milyar dolar seviyelerindeki dünya doğal taş ihracatı  ise günümüzde 21 milyar doları aştı. Türk doğal taş sektöründe en çok ihracat yapılan ülkelerin başında Çin gelirken, Birleşik Devletler ve Suudi Arabistan da en çok dış satım yapılan ülkeler oldu.

Haberin Devamı

Kaynaklar: T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) ve Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)

İlandır


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.