Dünyanın en büyük fonu

07.02.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Menkul kıymetler işinde dünyanın en büyük kurumu olan J.P Morgan Chase & Co., gelmiş geçmiş en büyük özel menkul kıymetler fonunu oluşturma peşinde

Özel menkul kıymetler işinde dünyanın en büyük kurumu olan J.P Morgan Chase & Co., gelmiş geçmiş en büyük özel menkul kıymetler fonunu oluşturma peşinde.


Bir zamanlar Chase Capital Partners adını taşıyan, J.P Morgan Chase`in özel menkul kıymetler yatırım bölümü, emeklilik fonları, bağış kuruluşları ve vakıflar gibi şirket dışı yatırımcılardan 5 milyar dolar bulmaya çalışıyor. Fonun gizli tutulan teklif memorandumuna göre, şirketin kendisi de bu fona 8 milyar dolar yatıracak.
Bu miktarın, şimdiye kadar tek bir şirketin, bir özel menkul fonuna yatırdığı en büyük para olduğuna inanılıyor. Tamamlandığı takdirde bu fon, kaldıraçlı devralmalara, yeni şirketlerin kurulmasına ve diğer özel girişimlere yatırmak üzere 13 milyar dolarlık bir para havuzuna sahip olacak. Bu miktar şu ana dek görülenlerin çok ötesinde bir meblağ anlamına geliyor.


Eğer başarılı olursa, bankanın yeni fonuna Chase Capital Global 2001 Fund LP adı verilecek. Bu fon, 1 - 2 milyar dolar hazır yatırım parasında sahip ve sayıları giderek artan bir dizi girişimci sermaye fonunu gölgede bırakmakla kalmayacak, Thomas Lee`nin 6.1 milyar dolarlık devralma fonunu da arkada bırakacak.
Bankanın agresif pazarlama kampanyası bu hafta itibarıyla, fonun destekçileri potansiyel yatırımcılarla görüşmeye başlarken, daha da hızlanacak. Fon toplama ortamı geçenlerde daha da sert bir görünüm aldı ve kurumların, özel fonları genişletmek yerine geriye çekmeleri olasılığı güçleniyor. Doğal olarak, yılda yüzde 40`lık bir gelir oranı J.P Morgan Chase`e destek olacak.


Bu, içinde bulunulan ortamda para toparlama açısından muazzam büyüklükte bir para havuzu, diyen Charles Froland, New York`ta yerleşik General Motors Asset Management`da genel müdürn ve özel menkul yatırımlar başkanı. Froland`e göre, J.P Morgan Chase, Kazançlı bir zincire ve büyük uzmanlığa sahip. Ancak, Froland, bu kadar büyük bir paranın toparlanmasının, Şu anda çok çok zor, olacağına inanıyor. Piyasa katılımcıları fonun çapının bile kendi içinde bir iddia olduğunu belirtiyor - hem toparlamak hem de yatırmak açısından. Fazla para toparlamak, diye de bir şey var diyen, Richard Ennis, Chicago`da yerleşik Ennis, Knupp & Associates`de emeklilik fonları danışmanı. Ennis`e göre, Dev bir fona ilişkin risk, yöneticilerin, sırf bu kadar çok para ile çalıştıkları için anlaşmalara girişmesi, detayları gözden kaçırması olabilir. Onların seçici bir biçimde çalışabilecekleri kuşkulu.

Ancak Chase, bu dev fonu oluşturmamak gibi bir şey yapamaz. ABD merkez bankası daha şimdiden girişimci sermayelerine girmiş banka yatırımcılarının daha sıkı sermaye standartlarına tabi olması teklifini getiriyor. Chase`in fon dışında yatırımcılar bulmaya çalışmaasının nedenlerinden birisi de bu. Ayrıca Chase, yılda 2 milyar dolar kadar bir yatırımı rahatlıkla gerçekleştirebileceğine inanıyor. Bu miktar şirketin ortalama yatırımlarından daha fazla. Ayrıca, yatırımcılar açısından kaygı konusu olan bir başka unsur da çıkar çatışması. Bu tür çatışmalar kendi özel menkul fonlarına sahip bankalar için çok uzun bir zamandan bu yana devam ediyor. Potansiyel yatırımcılar, ana bankanın JP Morgan ortaklarına baskıda bulunarak para kaybeden bir pozisyonda kurtarıcı gibi hareket etmesini veya gelirlerin yetersiz kaldığı durumlarda kazananları erkenden satmasını veya karları patlatmasını istediği durumlarda ne olacağını merak ediyor.


Yeni fonun oluşumu, fonun ana şirketin kendi veya rakip bir devralma fonu adına finanse ettiği aynı devralmalarda rekabete çıktığı zaman ne olacağına ilişkin kaygıları yeniden öne çıkartıyor. Chase gibi bankalar, (kaldıraçlı devralmalara) muazzam bir biçimde dahil oldu, diyen Samuel Hayes, Harvard İşletme Okulu`nda yatırım bankacılığı profesörü. Hayes şöyle diyor: Bu, uzun bir süreden bu yana devam eden bir çıkar çatışması. Onlar iyi bir anlaşma yakaladıkları zaman, bankaya mı gidiyor, yoksa kaldıraçlı bir devralma fonuna mı?

Yatırımcılar ayrıca 13 milyar dolarık devin sonunda, geleneksel bir devralma veya girişim sermaye fonu yerine, özel menkul endeks fonuna mı benzeyeceğini merak ediyor. Froland şöyle diyor: Günün sonunda, bir endeksiniz mi olacak veya çok daha yeni ve değişik bir şey mi? Bu, durumu karmaşıklaştırıyor ve yatırımcıların karar sürecinin daha da uzaması anlamına geliyor.

Doğal olarak, uzun dönemde, sicil saygın bir görünüm arzediyor. Teklif belgesine göre, Chase Capital Partners, 1984 yılındaki kuruluşundan, 2000 yılı Temmuz ayına kadar, 1014 şirkete 8.4 milyar dolar yatırım yaptı. Bu meblağ 30 Eylül itibarıyla 17.46 milyar dolar değerine ulaştı. Bu portfolyonun, 543 adedi halka açıldı veya Chase`in satış ve birleşmeleri sonucunda kazanç (veya kayıp) üretti.
Chase bu şirketler gruplarına, belgeye göre, 3.72 milyar dolar yatırdı. Bu toplam şimdi 17.46 milyar dolarlık toplam portfolyonun 11.08 milyar doları olarak değerlendiriliyor. Sonuçta bütün portfolyonun gelir oranı yüzde 38.9 oluyor. Aynı rakam halka açılan veya satılan şirket grupları için yüzde 60.9. Yatırım yapmayı planlayan Froland`e göre, Bir ton ortak, bir sürü ilişki ve çok miktarda sektör söz konusu. Onlar varlık sınıfları açısından başka bir yerde. Onlar bir dizi ülkede ve haritanın her yerinde.

Bankanın özel menkul kıymetler görülmedik bir biçimde çeşitlilik arzediyor. Vurgulamalara rağmen, Chase, geçen 16 yılda neredeyse yatırımlarının yarısını devralma anlaşmalarına kaydırırken, girişim sermayeleri portfolyonun sadece yüzde 25`ini oluşturdu. Devralmalar büyük fonlar açısından çekici, zira bunlar büyük miktarlarda sermaye yatırmanın yolları - girişim sermayesi dünyasında sınır ötesi bir meblağ olarak görülen 100 milyon doların 5 misli kadar. Ancak geçen yıllarda devralmalar banka için daha az karlı olmaya başladı ve yüzde 31.3`lük gelir oranları getirmeye başladı. Aynı rakam daha önceki girişim anlaşmalarında yüzde 88.6 düzeyindeydi.


J.P Morgan Chase yatırımcılarına şekerleme de sunuyor. Fiyatları geleneksel olmasına rağmen - fonu işleten ortaklar fonun yaşamının daha sonraki aşamalarında yüzde 1`e düşmek üzere yüzde 1.5`luk bir ücret ve karların da yüzde 20`sini alacak - banka kurumsal yatırımcıları da çekmek için ek teşvikler hazırladı. Yatırımcılar için göreceli anlamda yeni diye nitelenen bir pazarlama tekniği kullanılıyor ve bankanın ortakları kendi kazançlarını ceplerine koymadan önce, kurumlar, yüzde 8 öncelik geliri, veya karlar gerçekleşmeden önce yüzde 8`lik bir ön ödeme alabiliyor. (THE WALL STREET JOURNAL)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.015 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.