Dünyada da işsizlik tırmanıyor

24.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

İLO`Ya Göre, 1997`Deki Asya Mali Krizinden Bu Yana İşsizler Ordusuna 20 Milyon Kişi Daha Eklendi -Gelecek 10 Yılda 500 Milyon Yeni İstihdam İmkanı Gerekiyor.


Türkiye`nin de üyesi bulunduğu Birleşmiş Milletler Çalışma Teşkilatı`na (ILO) göre, 1997`de Asya mali krizinden bu yana işsizler ordusuna 20 milyon kişi daha eklenerek kayıtlı işsizlerin sayısı dünya genelinde 160 milyona ulaştı. ILO`nun yıllık Dünya İstihdam Raporu`nun başyazarı Raşid Amjad, genel istihdam eğilimleri 21`inci yüzyılda geçen 10 yıla göre iyileşecek olsa da, dünyanın birçok yerinde çalışanlar için istihdamın genel görünümü pek de iç açıcı olmadığını söyledi. İstihdamda djital bölünmenin etkilerine yer verilen rapora göre, bu dijital bölünme acilen halledilemezse, kalkınmakta olan ülkelerdeki milyonlarca çalışanın istihdam emelleri ve verimlilik, üretkenlik potansiyeli gerçekleştirilemeyecek. ILO`nun raporunda özetle şu tesbitlere yer verildi:


Dünyada 3 milyar kişilik toplam işgücünün üçte biri işsiz ya da gizli işsiz, eksik istihdama maruz, günlük geliri 1 ABD dolarından daha az, düzenli iş sahibi değil, düşük ücretli. Yoksulluk sınırının altındaki 500 milyon kadar çalışanın hemen hemen tümü kalkınmakta olan ülkelerde. Mesela, 1998 yılı itibariyle, Güney Asya`daki çalışanların yüzde 40`ı günde 1 dolardan daha az kazanıyor. Enformasyon teknolojisi sektöründeki işlerin hepsi yüksek beceri ve yetenek gerektirmiyor, ancak, iş arayanlar için temel eğitim hayati önem taşıyor.


10 YILDA 500 MİLYON YENİ İSTİHDAM İMKANI GEREKİYOR:

İşgücüne yeni katılanlar ile mevcut işsizler için gelecek 10 yılda toplam 500 milyon yeni istihdam imkanı yaratılması gerektiğini belirten ILO`ya göre, bunun 300 milyonu Asya, 13 milyonu da Avrupa için gerekli. ILO`nun raporunda bu konuda şöyle denildi: Teknolojik yenilikler muhtemelen daha birçok iş yaratacak, ancak, bunun, işsizlik oranlarının en yüksek olduğu ülkelerde kaydedileceği kesin değil. Gelecek 10 yılda 460 milyon kişi daha işgücüne katılacak. Kalkınmakta olan ülkeler eğitim standartlarını ve iletişim altyapılarını iyileştirirlerse, teknolojideki yeni imkanlardan yararlanacaklar, aksi takdirde, geride kalacaklar. Dünya nüfusunun henüz sadece yüzde 5`i Internet`den yararlanabiliyor. Yeni istihdam imkanlarının üçte ikisinin Asya`da yaratılması gerekirken, Avrupa ve Kuzey Amerika için yüzde 3`ü yetecek. Gelişmiş ülkelerdeki istihdamın halihazırda sadece yüzde 5`i başka ülkelere transfer edilebilir ve bu durum, devasa boyutlardaki kalkınma meselesinin halli için yeterli değil. İşsizlik oranlarında düşüş sadece gelişmiş ülkelerde kaydedilebilirken, kalkınmakta olan dünyada isabetli, yerinde ve verimli istihdamın yokluğu fakirliğin temeldeki sebebi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.003 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.012 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.