Dünya ekonomisinin ilginç rekorları

26.12.2001 - 11:48 | Son Güncelleme :

Birçok farklı alanda ilginç rekorların yeraldığı Guinness Rekorlar Kitabı`nda ekonomi ve iş dünyası açısından da ilginç olaylar yer alıyor. Kitaba göre en fazla kredi kartı sahibi olan kişinin 1397 kredi kartı bulunuyor.

Dünyadaki en eski sektör, çakmak taşı kırma endüstrisi iken, 20 bin ortaklı şirket en çok hissedarı olan şirket olarak kayıtlara geçti.

Guinness Rekorlar Kitabı`nda ekonomi ve iş dünyası açısından oldukça ilginç olaylar yer alıyor.

Bir cüzdanda 1397 kredi kartı

Bunlardan birisi kredi kartının yaygın olarak kullanılmasına ilişkin. ABD`nin Santa Clara kentinde yaşayan Walter Cavanagh önce birkaç kredi kartı sahibi olarak bu maceraya sürüklenmiş. Ardından 10, 20, 30 derken, bu işi koleksiyona çevirmiş. 1997 sonu itibariyle Cavanagh`ın tam 1397 kredi kartı olmuş. Cavanagh, bu kartları kullanmak için 70 metre boyunda, 79 santim uzunluğunda bir cüzdan kullanıyormuş.

Tarihin en sıfırlı banknotu

Türkiye, yıllardır kronik enflayonla uğraşıyor. Ancak Guinness Rekorlar Kitabı`na göre en yüksek enflasyon oranlarından birine 1946 yılında Macaristan`da ulaşıldı. 1931`de bir Pengö`lük banknota eşit olan, 1 altın Pengö, 1946 yılındaki hiper enflasyon nedeniyle 130 trilyon Pengö`ye ulaştı. O dönemde 21 sıfırlı (8 trilyon) banknotlar piyasaya sürüldü. Egymillard billions adı verilen banknot, birkaç yıl kullanımda kaldı.

Vergiyi bilmeyen ülkeler de var

Vergi açısından dünyanın en şanslı insanları Katar ile Bahreyn`de yaşıyor. Petrol zengini olan bu iki Körfez ülkesindeki vergi oranı neredeyse sıfır düzeyinde. İki ülkenin de vergi geliri hemen hemen yok gibi. Bu iki ülke gibi Büyük Britanya yakınlarındaki Anglo-Normand Adaları`nda da halktan hiç vergi alınmıyor. En şanssız vatandaşlar ise Danimarka`da yaşıyor. Bu ülkedeki vergi oranı yüzde 68`leri buluyor.

20 bin ortaklı şirket toplantısı var

Halka açık şirketlerin genel kurulları şubat-nisan arasındaki dönemde gerçekleşirken, bu toplantılara büyük ortakların yanısıra genelde çok az küçük ortak katılıyor.

Ancak 1961 yılının nisan ayında ABD`li telefon ve telgraf firmasa AT&T`nin toplantısına tam 20 bin 109 hissedar katıldı. Bir miting havasında geçen bu toplantıdaki hissedar sayısında bir daha hiç ulaşılamadı.

İşadamları önce çakmaktaşı kırmayı öğrendi

Guiness Rekorlar Kitabı`na göre, dünyanın en eski sektörü bundan tam 2.5 milyon yıl önce, bir Afrika ülkesi olan Etiyopya`da yapılamaya başlanmış. Taş kırıcı el aletleri ve baltaların yapımını içeren çakmak taşı kırma endüstrisi, hala bu ülkede devam ediyor. En eski kayıtlı firma ise buz kırıcı veya buz torbası üreten İsveç Falun`daki Staro Kopparbergs Bergslag firması olarak belirlenmiş. Bu firma 11`inci yüzyıldan beri faaliyetine devam ediyor.

En çok çalışanlı şirket rekoru ise bir Asya ülkesi olan Hindistan`a ait. Rakamlar, kamu şirketini bir istihdam aracı olarak kullanmanın Hindistan`da biraz abartıldığını ortaya koyuyor. 1994-1995 yılları arasında Hindistan Demiryolları`nda çalışan sayısı 1 milyon 602 bin kişiye ulaşmış.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.