Dokumacı Çile Dokuyor
-Bursa`Da Son 10 Yılda 4 Binden Fazla Dokumacı Kepenk Kapattı -Dokumacılar Odası Başkanı Albayrak: -Çinli Tüccarların Pazara Girmesinden En Fazla İç Pazara Ve Laleli Piyasası İle Sınır Ticaretine Dönük Çalışanlar Etkilendi
BURSA (A.A) - 06.12.2000 - Türk tekstilinin önemli merkezlerinden birisi olan Bursa`da, 1990 yılından bu yana 4 binden fazla dokumacının kepenk kapattığı bildirildi. Bursa Dokumacılar Odası Başkanı İlyas Albayrak, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, 1990`larda 6 bin civarında olan kayıtlı dokumacı sayısının bugün bin 900`e gerilediğini söyledi. Dokumacının sorunlarının başında, Çinli tüccarların İstanbul`da piyasaya ucuz mal sürmesinin yanısıra ihracat amacıyla ithal edilen kumaşların yurt içinde satılması ve gümrüklerdeki denetimsizliğin geldiğini belirten Albayrak, ucuz kumaş ithalatının bir türlü durdurulamadığını ifade etti.
-ÇİNLİ TÜCCARLAR PAZARA GİRDİ-
Albayrak, Çinli tüccarların İstanbul`da mağaza açarak ucuz kumaş satmaya başladığını ve dokumacının haksız rekabetle karşı karşıya kaldığına dikkati çekerek, Bundan en fazla, iç pazara, Laleli piyasasına ve sınır ticaretine dönük çalışanlar etkilendi dedi. Dokumacıların SSK primleri, elektrik faturası ve vergilerini ödeyemediği bir dönemde hayat standardı vergisi uygulamasının getirildiğini anlatan Albayrak, söz konusu verginin ayakta kalabilen esnafın da kepenk kapatmasına neden olacağını savundu.
-GÜMRÜKLERDEKİ DENETİM YETERSİZ-
Albayrak, ucuz ithal kumaşların yurtiçinde piyasaya sürülmesinin bir türlü önlenemediğine dikkati çekerek, Gümrüklerdeki denetim yetersiz. 3-4 yıldır ihracat amaçlı yurda giren kumaşlar, iç pazarda satılıyor. Hiç kimse oralı olmuyor, ancak böyle giderse dokumacı kalmayacak diye konuştu. Euro`nun dolar karşısında değer kaybetmesinin tekstil sektöründe yaşanan durgunluğun sürmesine neden olduğunu ve fason üretimin artık bitme aşamasına geldiğine de değinen Albayrak, tekstilcinin mevcut kapasitesini bile kullanamadığını, bu nedenle başkasına iş vermesinin söz konusu olmadığını sözlerine ekledi.