Doğal gaza zam var mı?

28.02.2014 - 08:40 | Son Güncelleme :

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Esenboğa Havalimanında basın mensuplarının sorularını cevapladı...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6038601c04688fbdc62f.jpg">Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Esenboğa Havalimanında basın mensuplarının sorularını cevapladı. Mart ayında doğal gaza zam yapılıp yapılmayacağı yönündeki bir soru üzerine Yıldız, doğal gaz fiyatlarının bir önceki aydan belirlendiğini anımsattı.

Dolar kurunun yükseldiğini ancak bu duruma neden olan gelişmelerin ortadan kalkması halinde bunun bir miktar daha gerileyeceğine yönelik inancını dile getiren Yıldız, şunları kaydetti: Ben şuna inanıyorum; sürdürülebilir dolar paritesi enerji maliyetleri üzerindeki yükünü daha da azaltmak durumundadır. Şu anda enerji maliyetlerimizi her zaman söylüyoruz, dolarla alakalı paritenin yükselmesi, ham petrol fiyatlarının 110 dolarlar seviyesine ulaşması maliyetlerimizi artırıyor. Ama biz buna rağmen inşallah değerlendirmelerimizle beraber mart ayında herhangi bir fiyat artışı öngörmüyoruz. Bunu kendi içerisinde balanse edecek, dengeleyecek yapıyı sağlamaya çalışıyoruz. Tabii ki yağmurun az yağıyor olması, kuraklık riskiyle alakalı bir kısım konuların oluşması bizi zorlayan konular. Ama Mart ayında doğal gaza herhangi bir fiyat artışı öngörmüyoruz.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Doğal gazda ne kadarlık maliyet artışı yaşandığının sorulması üzerine Yıldız, dolar paritesindeki 10 puanlık farkın, ham petrol fiyatlarındaki 4-5 dolarlık artışa eklendiğinde bir yılda 4 milyar dolar maliyet yarattığını anlattı. Enerji maliyetlerinin indirilmesi için yerli enerji kaynaklarının kullanılması gerektiğini vurgulayan Yıldız, Bunu vatandaşımıza, sanayicimize yansıtmamak için de mart ayında doğal gazla alakalı bir fiyat artışı düşünmüyoruz diye konuştu.

Özel sektörün doğal gaz tedarikinde yer almasını tavsiye ediyoruz

Başka bir soru üzerine elektrik fiyatlarının üç ayda bir, doğal gaz fiyatlarının ise aylık belirlendiğini anımsatan Yıldız, elektrik için doğal gaz tedarik eden özel sektörün üzerindeki maliyet baskısını ilgili ülkelerin kısmen kaldırdığını belirtti. Bakan Yıldız, Doğal gaz tedarikinde özel sektör kontratlarına geçiyor olmamız Türkiye`nin doğru bir enerji politikasını ortaya koymuştu. Daha fazla özel sektöründoğal gaz tedarikinde yer almasını öngörüyor ve tavsiye ediyoruz. Bununla alakalı görüşmelerimiz de devam ediyor Rusya ile. Hangi ülke buna rıza gösterebilecekse bunun doğru olduğuna inanıyoruz. Özel sektörün üzerindeki maliyet baskısını, artış baskısını tedarik ettiği ülkeler önemli ölçüde gidermiş durumdalar ifadelerini kullandı.

O zamanlar daha da rahat atlatmıştık

Ukrayna-Rusya arasındaki gelişmelerin doğal gaz arz güvenliğine etkisinin olup olmayacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Yıldız, Türkiye`nin bölgesinde birçok siyasi istikrarsızlıkla karşı karşıya kalan ülkeler bulunduğunu anlattı.

Bakan Yıldız, Bunların bizim özellikle enerji ile alakalı konularda çok ciddi bir sıkıntı oluşturacağı kanaatinde değiliz. Ukrayna-Rusya arasındaki gelişmelerin özellikle birçok ülkenin gaz tedarikini yapan Rusya`nın, Gazprom`un işine mani olmayacağını düşünüyoruz. 2007-2008`de yaşanan doğal gaz tedarikindeki sıkıntı, kış aylarında 12 gün kadar sürmüştü. Bulgaristan, Romanya, Ukrayna bundan çok fazla etkilenmişti. Bizim başka gaz tedarik noktalarımız olduğu için kısmen o zamanlar daha da rahat atlatmıştık. Şu anda Ukrayna gerginliği ile alakalı doğal gaz tedarikinde herhangi sıkıntı görmüyorum dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.