Diyarbakır`ın Sanayi Profili
173 Tesisin Faaliyet Gösterdiği Kentte, 90 Tesisin Yapımı Sürüyor -Çeşitli Nedenlerle Yarım Kalmış 18 Fabrikanının Bulunduğu Diyarbakır`Da 31 Tesis De Atıl Durumda.
DİYARBAKIR (A.A) - 04.11.2000- Terör olaylarının azalmasıyla birlikte gelişme gösteren Diyarbakır`da toplam 173 fabrikanın bulunduğu bildirildi. Diyarbakır Girişimci Destekleme Merkezi (GAP GİDEM) tarafından hazırlanan ildeki sanayi yatırımları ile ilgili raporda, kentte 6`sı kamu yatırımı olmak üzere toplam 173 fabrikanın üretimde bulunduğu belirtilerek, bu tesislerde toplam 3 bin kişinin istihdam edildiği bildirildi. Kamu yatırım sayısının çok az olmasına rağmen kentteki sanayi işçilerinin yüzde 35`nin Diyarbakır`daki bu 6 kamu tesisinde çalıştığı ifade edilen raporda, faaliyette bulunan 173 tesisten 63`ünün tarım ve tekstil sektöründe yer aldığı kaydedildi. Raporda, ayrıca, Diyarbakır`da çeşitli nedenlerle yarım kalmış 18 tesisin bulunduğu ve toplam 31 tesisin atıl durumda olduğu ifade edildi.
SANAYİLEŞMEDEKİ ENGELLER;
GAP GİDEM Uzmanı Bülent Yüce, son yıllarda Diyarbakır`da sanayileşmede büyük bir gelişme yaşandığını belirterek, özellikle altyapı konusundaki yetersizlikler nedeniyle sanayileşmede olumsuzlukların yaşandığını söyledi. Yatırım ve işletme sermayesinin yetersizliği, kalifiye eleman eksikliği, yan sanayi gelişimini sağlayacak hammaddenin bulunmaması, düşük sermayeli tesislerin bulunmasının da faaliyetteki tesislerin gelişimini engelleyen nedenler arasında yer aldığını bildiren Yüce, şöyle konuştu: Altyapı eksikliği üretimi olumsuz etkiliyor. Özellikle elektrik kesintisi bu bölgede çok büyük bir sorun. Kesintiler, tesisin düşük kapasiteyle çalışması, zaman kaybı ve makine arızasına neden oluyor. Bu durum rekabet günücünü düşürüyor. Bu arada bölgede kalifiye eleman sorununu gidermek için mesleki okullar açılmalı. Çünkü eleman bulmak çok zor. Kentteki en büyük eksikliklerden biri de çok ortaklı şirketlerin bulunmayışıdır. Oysa bu türdeki şirketler ihracat ve ithalatta büyük avantajlar sağlıyor. Tesislerin başka bir eksikliği de, AR-GE birimlerinin olmayışıdır. Bu ilk başta üreticiye yük gibi görünüyor ancak, ürün kalitesi ve çeşidi konusunda büyük fayda sağlıyor.