Dikkat! Eviniz satılığa çıkabilir
Emlak Müşavirleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ahmet Gür, fotoğrafını çektikleri...
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6e72601c04688fbe2253.jpg">Emlak Müşavirleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ahmet Gür, fotoğrafını çektikleri evleri internette satışa çıkaran dolandırıcıların insanların ev hayalleriyle oynadığını söyledi.ımg>
Sahte emlak müşavirleri ev hayali kuran insanların hayatını karartıyor. Boş evlerin fotoğraflarını çekerek internette fotoğraflarını yayınlayıp ucuz fiyatlarla insanların dikkatini çekmeye çalışan sahtekarlar, vatandaşların paralarını aldıktan sonra kayıplara karışıyor. Satın aldıkları evin başka birisine ait olduğunu öğrenen insanlar ise yıllarca biriktirdikleri paralarının çalınmasıyla kahroluyor.
Emlak müşavirliğini kaçak yollarla yapan ve insanları mağdur eden düzenbazlara karşı vatandaşları uyaran Emlak Müşavirleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ahmet Gür, bunu önlemek için emlak müşavirleri kanunu çıkarılmasını istedi. “Kaçakların ortadan kaldırılması için bu kanun şart” diyen Gür, “Bu sahtekarlar mesleği lekeliyor ve insanları mağdur ediyor. Kaçak, kaydı olmayan ve vergi mükellefi olmayan insanlar bunu yaparsa, odaya bağlı ve belgeli insanlar bu işi ne kadar düzgün yapsa da bizim moralimiz bozulur. Bize yüzlerce dilekçe geliyor. Her dilekçenin altında kaçakçılık şikayeti var” diye konuştu.
Bursa’da odaya kayıtlı bin emlak müşaviri olduğunu söyleyen Gür, 2 bin kişinin ise emlak müşavirliğini kaçak yollarla yaptığını anlattı. Gür, “Kaçak çalışan insanlarımız var. Devlet kurumları vergi dairesi, sanayi ticaret il müdürlüklerinin sıkı denetimi ile bunlar ortadan kalkmalı. Biz bu yasayı 4 yıldır bekliyoruz. Esnafımız ‘iş yapamıyoruz’ demiyor. Kaçak müşavirlerden dert yanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar’a da bu meseleyi ilettim. Yasanın çıkacağını söyledi, ama henüz bir şey yok“ dedi.
“FOTOĞRAF ÇEKİP SATIYORLAR”
Yeni yapılan 150 metrekarenin üzerindeki binalara 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle yüzde 18 KDV getirildiğini hatırlatan Gür, “Ama bizim beklediğimiz kanun bundan da önemli. Merdiven altı çalışan bu insanlar engellenmeli. Bu işi kahve köşelerinde yapanlar var. Fotoğraf çekiyorlar, ev sahibi gibi görünenler var. Bu işi kaçak yapanlar, ‘Bin lira kaparo ver. Sana çok güzel bir daire bulacağım. Fiyatı da uygun’ diyor. Parayı aldıktan sonra kayıplara karışıyor. İnsanların parasını alıp kaçanlara ‘dur’ diyelim. Bizim insanımız dürüst gördüğü insana inanır. İşini bilmediği için verdiği para uçup havaya gidiyor. Devlet olarak bu dolandırıcılığın önüne geçmek lazım. Her zaman gayrimenkul en önemli yatırım. Hiçbir zaman yatırımcısına zarar ettirmedi. İnsanlar, şehir içinden ya da dışından bir yatırım yapacaklarsa odamızı arasınlar onlara yardımcı oluruz” şeklinde konuştu.