Demiryolları Özel Sektöre Açılacak
Uzun yıllar boyunca ihmal edilerek çağın gerisinde kalan demiryollarına yatırım için gerekli kaynağı bulamayan hükümet, sektörü özel sektörün katılımına açmayı hedefliyor.
TCDD`nin konumu ve sorumluluklarını yeniden tanımlayan ve özel sektörün demiryolu taşımacılığı alanına girmesine ortam sağlayacak yasal düzenlemelerin, 2001 yılı içinde tamamlanması öngörülüyor. 2001 yılı programı`nda sektöre yönelik olarak dile getirilen hedefler arasında, TCDD`nin yeniden yapılandırılması da yer alıyor. Bununla, demiyollarında kurumsal yapıdaki yetersizlik ve eksikliklerin giderilmesi amaçlanıyor.
TCDD`ye mali ve idari özerklik
Demiryolu taşımacılığının; piyasa koşullarına uyumlu, ticari odaklı ve etkin hizmet üretir konuma getirilerek, ülke ulaşım sistemi içindeki rolünün güçlendirilmesi temel amaç olarak ifade ediliyor. Bu amaçla devlet ve işletici kuruluş TCDD arasındaki ilişkileri yeniden tanımlayacak, kuruluşa mali ve idari özerklik sağlayacak. TCDD`yi aslı olmayan faaliyetlerden kurtaracak, özel kesimin sektöre katılımına uygun ortam yaratacak bir hukuksal altyapı oluşturulacağı bildiriliyor.
Yasal düzenleme çalışmalarının yanısıra TCDD`nin iş birimi bazında örgütlendirilerek müşteri odakli bir yapıya geçilmesi hedefleniyor. Kuruluşun ekonomik olmayan trendleri bir program çerçevesinde kaldırılarak, mali yapıdaki bozulmayı azaltacak önlemlerin alınması öngörülüyor.
Banliyö işletmeciliği yerel yönetimlere
2001 Yılı Programı`nda demiryollarına yönelik olarak ayrıca şu hedefler yer alıyor:
-Banliyö işletmeciliğinin yerel yönetimlere devri yönündeki çalışmalara devam edilecek.
-Demiryolu işletmeciliğinde etkinliği artırmak üzere altyapı iyileştirme ve modernizasyon yatırımlarına öncelik verilecek. Artan konteyner taşımacılığı taleplerini karşılamak üzere önemli üretim merkezlerinde yüklerin sisteme erişebilirliğini artıracak ve demiryolu-liman entegrasyonunu güçlendirecek konteyner kara terminallerinin kurulması çalışmalarına hız verilecek.
-Demiryolu işletmeciliğinde etkin karar alma mekanizmasının oluşturulması açısından önem taşıyon İşletme Yönetim Bilgi Sisteminin kurulması çalışmalarına hız kazandırılacak.
-Gebze-Halkalı banliyö hattının iyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi projesinde mühendislik ve müşavirlik hizmetleri işinin ihalesi tamamlanarak, projenin gerçekleştirilmesine yönelik hazırlıklar sürdürülecek.
-Türkiye-Gürcistan (Kras-Tiflis) Demiryolu Bağlantısı projesinde kredi arayışına devam edilecek, uygulama projeleri ve ÇED etüdüne başlanarak yapıma için gerekli teknik çalışmalar sürdürülecek.
-Demiryolu ağının doğu-batı ekseninde geliştirilmesini amaçlayan Ankara-İstanbul Sürat Demiryolu projesinin bir bütün olarak değerlendirilmesine olanak sağlayacak kapsamlı bir etüd-proje çalışması başlatılacak.(ANKA)