Demir-Çelikçiler kendi enerji üretim tesisini kuruyor

22.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Üretim-tüketim dengesinin kurulamaması ve deprem yatırımlarının tamamlanamaması nedeniyle 2000 yılını bıçak sırtında kapatan demir-çelik sektörü, kendi elektrik enerjisi ihtiyacını kendisi karşılamak için Aliağa`da bir enerji üretim tesisi kurmaya hazırlanıyor.

Demir-Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, ANKA`ya yaptığı açıklamada, demir-çelik sektöründe ve özellikle ark ocaklarında en önemli girdilerin ikincisinin elektrik enerjisi olduğunu hatırlattı. Demir-Çelik üreticilerinin kendi ihtiyacı olan elektrik enerjisini üretmek amacıyla Aliağa`da bir enerji üretim tesisi oluşturmayı planladığını ifade eden Yayan, şu anda çalışmaların devam ettiğini söyledi. Yayan, sözkonusu girişimde 2001 yılında enerjide bir darboğazın yaşanacağı, elektrik kesintilerinin gündeme gelebileceği yönündeki açıklamaların da etkili olduğunu bildirdi.

Hükümetten destek bekliyoruz

Üretilen enerjinin taşınması konusunda hükümetten destek beklediklerini vurgulayan Yayan, enerjinin yurdun çeşitli yörelerine dağılmış olan demir-çelik üreticilerine ulaştırılması için Enerji Bakanlığı`ndan kolaylık göstermesini istediklerini kaydetti. Verilecek desteğin, tesisin kurulması için arazi tahsisi, kiralama biçiminde de olabileceğini ifade eden Yayan, tesisin çalışması için doğalgaz ithalatının tekel olmaktan çıkarılması gerektiğini söyledi. Yayan, gerekli desteğin sağlanması durumunda 2-3 yıl içinde tesisin üretime başlayabileceğini kaydetti.

Enerji almak cazip olmaktan çıktı

Veysel Yayan, mevcut şartlarda enerji almanın cazip olmaktan çıktığını savunarak, Şu an kilovatsaat başına elektrik fiyatları 6 cent düzeyinde. Elektrik enerjisi fiyatları, Aralık 2000`de dolar cinsinden yüzde 15 artıralarak, sektörün rekabet gücü sınırlandırılmış bulunuyor. Bu fiyatlarla uluslararası piyasalarda rekabet etmek çok zor dedi.

Sektör 2001`den umutlu

Sabit kur uygulaması, Euro`nun dolar karşısındaki değer kaybı ve deprem nedeniyle demir-çelik sektörünün 2000 yılını sorunlu kapattığına dikkat çeken Yayan, şöyle devam etti:

2000 yılında bir takım sıkıntılar yaşadık. Yapı denetim kararnamesinin zamanında işlerlik kazanamaması nedeniyle inşaatlar durdu. Sektörün üretim ve ihracatında düşüş meydana geldi. Ancak, bu yıl mart ayından itibaren faizlerde enflasyondaki düşüşe paralel bir gerilemenin yaşanmasını bekliyoruz. Bunun, yeniden inşaat ve yatırım yapmayı artıracağını düşünüyoruz dedi.

Veysel Yayan, 2000 yılında yalnızca yüzde 0.1 artarak 14 milyon 324.7 milyon tona ulaşan demir-çelik sektörünün üretiminde, bu yıl GSMH`daki büyüme hedefi doğrultusunda yüzde 4.5-5`lik artış hedeflediklerini söyledi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.