Demir-çelik sektörü 2001`den umutlu

13.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Demir-çelikçiler 2001 yılı içinde, Yapı Denetim Kararnamesi`nin işlerlik kazanması, Euro-Dolar paritesindeki gelişmelere bağlı olarak iç tüketim ve ihracatta olumlu gelişmeler bekliyor.

Demir-çelik sektörü, Yapı Denetim Kararnamesi`nin tam işlerlik kazanması ve dolar-euro paritesindeki gelişmelere bağlı olarak, iç tüketimde ve ihracatta olumlu gelişmeler bekliyor. Demir-Çelik Üreticileri Derneği (DÇÜ) Genel Koordinatörü Hami Kartay, derneğin yayın organının Ocak 2001 sayısında, sektörün geçen yılını değerlendirdi, 2001 yılı beklentilerini açıkladı.

Demir-çelik sektöründe yapısal sorunlar nedeniyle, çelik arz ve talebinde dengelerin sağlanması için uzun ürünlerde ihracatın, yassı ürünlerde ise ithalatın zorunlu olduğuna dikkati çeken Kartay, geçen yıl uzun ürün üretiminin yüzde 50-60`ı ihraç edilirken, ihtiyaç fazlası üretime karşın ekonomik gerekçesi olmayan kararlarla ithalata izin verilmesinin, sektöre ek sıkıntılar getirdiğini belirtti.

Yeni pazar arayışı

1998-1999`da yaşanan kriz nedeniyle Asya ve Uzakdoğu ülkelerine yönelik uzun ürün ihracatının durduğunu hatırlatan Kartay, AB, Mısır, Güney Afrika, Orta Doğu, Uzak Doğu`da yeni pazarlar arayışına önem verildiğini, sonuç olarak 5.5 milyon ton uzun ürün ihrac edildiğini açıkladı. İç pazarda ise bütçelerde yatırıma yeterli kaynak ayrılmaması nedeniyle tüketim talebinde artış olmadığını vurgulayan Kartay, deprem tahribatına yönelik alt ve üst yapı yatırımlarının tamamlanamaması, Yapı Denetim Kararnamesi`nin Nisan-Temmuz 2000 inşaat döneminde işlerlik kazanmamsının, iç pazarda talebi olumsuz etkileyerek durdurma noktasına geldiğini anlattı. Kartay, Yapı Denetim Kararnamesi`nin tam işlerlik kazanması, dolareuro paritesinin olumlu bir seviyeye gelmesi halinde, iç tüketimde ve ihracatta olumlu gelişmeler beklendiğini vurguladı.

Kartay`ın değerlendirmesine göre, İSDEMİR`in özelleştirilmesinin kısa sürede sonuçlandırması halinde uzunyassı üretim dengelerinde olumlu gelişme süreci başlayacak.

Devlet yardımları için ek imkan

Avrupa Kömür Çelik Topluluğu (AKÇT) ile yapılan anlaşma uyarınca sektöre yönelik devlet yardımlarının 1 Ağustos 2001`de sona ereceğini hatırlatan Kartay, Türkiye`nin talebi üzerine bu konuda 5 yıllık ek süre verilmesinin gündeme geldiğini açıkladı. Bu konuda anlaşma sağlanırsa, Ağustos`tan başlamak üzere 5 yıl da ha sektöre yönelik yeniden yapılandırma ve dönüştürme konusunda devlet yardımı sağlanabilecek. Bu yıl, yapı sektöründeki talebe bağlı olarak çelik üretiminde çeşitlenme ve artış olabileceğini kaydeden Hami Kartay, sektördeki enerji sorunun çözümü amacıyla da, sektör üreticilerinin ihtiyaçlarına yönelik bir enerji tesis kurma girişimi başlattığını da bildirdi. Kartay, bu girişimin desteklenmesini istedi. DÇÜD Genel Koordinatörü Kartay, 2000 yılını sektör olarak, her türlü zorluk ve ulumsuzluklara, ihracat ve tüketimdeki yetersizliklere ve engellere karşın bıçak sırtı fiyatlarla`` kapattıklarını belirtirken, 2001`de karar alıcıların sektör ile koordinasyon ve diyaloğa önem vermesini istedi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.