Demir-Çelik 2001`e bıçak sırtında girdi

15.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Uzakdoğu Asya ve rusya krizleri ile 1999 yılında yaşanan deprem nedeniyle bir türlü toparlanamayan demir-çelik sektörü, 2000 yılını da sorunlu kapattı. Demir-Çelik Üreticileri Derneği (DÇÜ) Genel Koordinatörü Hami Kartay, sektörün 2000 yılını `bıçak sırtı fiyatlarla boğuşarak` geçirdiğini söyledi.

Kartay, sektöre yönelik olarak yaptığı değerlendirmede, geçen yıl, üretim-tüketim dengelerinin gerçekleşmemesi nedeniyle yapısal sorunlarla karşı karşıya kaldığını vurguladı. Çelik arz ve talebinde dengelerin sağlanması iin uzun ürünlerde ihracatın, yassı ürünlerde ise ithalatın zorunlu hale geldiğini ifade eden Kartay, 2000 yılında yurtiçinde ihtiyaç fazlası uzun ürün mevcut iken, ekonomik gerekçesi olmayan kararlarla ithalata izin verilmesi, sektöre ek sıkıntılar getirmiştir. Sektör, 2000 yılını bıçak sırtı fiyatlarla boğuşarak geçirmiştir dedi.

1998-1999`da yaşanan kriz nedeniyle Asya ve Uzakdoğu ülkelerine yapılan yaklaşık yüzde 40 oranındaki uzun ürün ihracatının adeta durduğunu, bu nedenle AB, Mısır, Güney Afrika ve Ortadoğu pazarlarında yeni pazar arayışlarının yoğunlaştığını vurgulayan Kartay, geçen yıl 5.5 milyon ton civarında uzun ürün ihracatı gerçekleştirildiğini söyledi.

Talep artışı yok

Kartay, dış pazarda karşılaşılan olumsuzlukların yanında, bütçelerde yatırımlara yeterli kaynak ayrılamaması nedeniyle iç tüketim talebinin artış gösteremediğini kaydederek, 2000 yılında deprem tahribatının onarımına yönelik alt ve üst yapı yatırımlarının tamamlanamaması ve yapı denetim kararnamesinin Nisan-Temmuz 2000 inşaat döneminde işlerlik kazanmaması iç talebi engellemiş ve durduran bir noktaya gelmesinde önemli etken olmuştur dedi.

2001`den umutlu

İsdemir`in özelleştirmenin kısa sürede sonuçlandırılması durumunda üretim dengelerinde olumlu bir gelişme sürecinin başlayacağını savunan Kartay, Yapı denetim kararnamesi tam işlerlik kazanırsa, dolar-euro paritesi olumlu bir seviyeye gelirse, iç tüketimde de ihracatta da hareketlilik sözkonusu olacaktır. 2001 yılında hem iç tüketimde, hem de ihracatta talep artışlarının olacağını umuyoruz dedi.

Üretim yerinde saydı

Demir-çelik sektörünün toplam üretimi, 2000 yılında yalnızca yüzde 0.1 artarak 14 milyon 324.7 bin ton oldu. Sektörde 1999 yılının tümünde ise 14 milyon 308.6 bin tonluk üretim gerçekleştirilmişti.

Üretimde gözlenen artışın tamamı entegre tesislerinden kaynakalndı. Entegre tesislerinden Kardemir`in üretimi yüzde 37.5 artarak 875.4 milyon tona ulaşırken, özelleştirme çalışmaları kapsamında ERdemir`e devri sözkonusu olan İsdemir`in üretimi yüzde 3.9 artarak 1 milyon 965.1 milyon tona çıktı. Erdemir`in üretimi ise yüzde 8.5 azalarak 2 milyon 388 bin ton oldu. Böylece, entegre tesislerin toplam üretimi yüzde 1.8 artarak 5 milyon 228.5 milyon ton olarak gerçekleşti.

Elektrik ark ocaklılar

Toplam üretiminde yüzde 64`lük paya sahip olan elektrik ark ocaklı tesislerin üretimi ise yüzde 0.8 azalarak 9 milyon 96.2 bin tona geriledi.

Bu tesislerden Çolakoğlu`nun üretimi yüzde 1.7 artarak 1 milyon 570 bin ton, Habaş`ın üretimi yüzde 2.1 artarak 1 milyon 324 bin ton, İçdaş`ın üretimi yüzde 0.2 artarak 1 milyon 385 bin ton, İzmir Demir Çelik`in üretimi yüzde 2.4 artarak 743 bin ton, Kroman`ın üretimi yüzde 4.9 artarak 626 bin ton oldu.

Buna karşılık, Çukurova`nın üretimi yüzde 3.9`luk gerilemeyle 439 milyon tona, Ekinciler`in üretimi yüzde 45.7`lik düşüşle 404 milyon tona geriledi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.003 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.014 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.