Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı

14.01.2013 - 15:27 | Son Güncelleme :

Geçen hafta yaşanan dondurucu soğuklar ve kar yağışı nedeniyle, Türkiye’nin...

Geçen hafta yaşanan dondurucu soğuklar ve kar <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6e6d601c04688fbe222f.jpg">yağışı nedeniyle, Türkiye’nin günlük doğalgaz tüketimi 187 milyon metreküpe (10 Ocak 2013) kadar çıktı.

Bu rakam, günlük doğalgaz tüketiminde Cumhuriyet tarihinin rekoru oldu.

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, geçen hafta boyunca Türkiye’yi etkisi altına alan soğuk havalar ve kar yağışının, doğalgaz tüketiminde ciddi bir artışa neden olduğunu ve bir gün içerisindeki kullanımında en yüksek tüketim seviyesine ulaşıldığını söyledi.

Geçen yılın Ocak ayında günlük ortalama tüketimin 170 milyon metreküp, Şubat ayında ise 164 milyon metreküp seviyesinde gerçekleştiğini hatırlatan Yıldız, ”10 Ocak 2013 tarihinde ise günlük doğalgaz tüketimi 187 milyon metreküp seviyesine çıktı. Bu, bugüne kadar görülen en yüksek tüketim rakamıdır” dedi.

Artan doğalgaz tüketimine rağmen şu ana kadar vatandaşların herhangi bir sıkıntı yaşamadığını da vurgulayan Yıldız, ”Bununla birlikte biz her alanda olduğu gibi doğalgaz tüketiminde de tasarruf kültürünü önemsiyoruz. Enerjide tasarruf kültürünün toplumumuzun tamamına yayılmasını istiyoruz. Doğalgaz tüketimi de bu kapsamdadır” diye konuştu.

-Tüketimin 5’te 1’i İstanbul ve civarında- Doğalgaz tüketiminin yaklaşık 5’te 1’i İstanbul ve civarında gerçekleşiyor. Marmara Bölgesi’nin yoğun tüketime sahip olduğunu kaydeden yetkililer, sanayinin de ağırlıkla Batıda olması nedeniyle sisteme yukarıdan LNG girdiğini ifade ediyor.

Rusya’dan Batı Hattı ve Mavi Akım, İran ve Azerbaycan’dan boru hatları yoluyla doğalgaz alındığını belirten yetkililer, ”Doğalgazda çok düşük olan bir giriş yok. Doğalgaz aldığımız ülkelerin tamamından ortalama seviyede gaz geliyor. Terminallerden de tankerlerle LNG girişi oluyor. Kaynak bazında bakıldığı zaman şu anda bir sıkıntı gözükmüyor” diye konuştular.

Bu arada, pazar çeşitlendirme çalışmaları çerçevesinde Türkiye’nin Cezayir ve Nijerya’dan LNG alımları devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiği Cezayir temaslarında bu ülkeden alınan LNG kontratının süresi 10 yıl daha uzatılmıştı. Bakan Yıldız’ın Katar’daki yetkililerle yaptığı görüşmede de bu ülkeden LNG alımı ve Türkiye’de bir LNG terminali kurulması konusu gündeme gelmişti.

Geçen hafta Yemen Petrol ve Madencilik Bakanı’nın Türkiye ziyareti sırasında da Yemen’den LNG alımı görüşülmüştü.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.017 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.