Cuma Günü Hayat Felç Olacak
Başta işçiler olmak üzere memurlar, emekliler ve çiftçiler yurt çapında iş bırakacak. Çalışanlar Ankara`da toplanarak Meclis`e, diğer yerlerde ise valilik ve kaymakamlıklara yürüyecek.
Çalışanların iş bırakma eylemi nedeniyle 1 Aralık Cuma günü Türkiye`de hayat duracak. Emek Platformu`nu oluşturan 3 işçi, 3 memur, 3 emekli konfederasyonu, 6 meslek birliği ve çiftçiler olmak üzere 30 milyonu aşkın kişi yurt çapında iş bırakacak. Çalışanlar, Ankara`da Meclis`e, diğer yerleşim birimlerinde ise valiliklere yürüyecek. Kamu-Sen Genel Başkanı Resul Akay, hükümetin memurlara karşı sistematik olarak saldırdığını ve artık emeğin haklarını korumak için hükümetin `ayır, buyur` tuzağına düşmemek gerektiğini söyledi. KESK Genel Başkanı Siyami Erdem de Bıçak kemiğe dayandı, geri dönüş yok dedi. Emek Platformu`nun randevu taleplerine Başbakan Ecevit, yanıt dahi vermezken çalışanlar sadece Cumhurbaşkanı Sezer ile görüşebildi. Emek Platformu dönem sözcüsü Memur-Sen Genel Başkanı Fatih Uğurlu, Yeni Binyıl`a hükümetle diyalog kurmak istediklerini, bundan sonuç alamadıkları gibi hükümeti daha baskıcı bir düzen kurmaya çalışmakla suçladı.
Uğurlu, memurların işten atılmalarını kolaylaştıran yasa tasarısının Meclis`ten çekilmesi taleplerinin ilk sırada yeraldığını ve ücret sendikacılığı yapmak istemediklerini de belirterek, İnsanca yaşam koşullarımızı sağlayacak ücret artışından önce hükümetin yargıyı da içine alacak biçimde çalışan üzerinde baskılarını artırma çabalarına karşı çıkıyoruz dedi. Uğurlu, Tasarrufu Teşvik Fonu`nun hemen ödenmesi, sendikal faaliyetlerin önündeki engellerin kaldırılması taleplerini de 1 Aralık`taki eylemde dile getireceklerini anlatırken, Kamu bankalarında 20 milyar, özel bankalarda ise 11 milyar dolar havaya gitti. Bu para ile kamu çalışanına yüzde 264 zam yapılabilir. Bunu tabii ki istemiyoruz ama insanca yaşama koşullarımızı sağlayacak ücret artışı istiyoruz diye konuştu.
Eyleme son anda fiyat politikaları ve ertelenmeyen kredi borçları nedeniyle büyük sorun yaşayan çiftçilerin de katılma kararı aldığını söyleyen Uğurlu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği`nin de katılacağını açıkladı.Kamu Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Siyami Erdem de, Yeni Binyıl`ın eylemle ilgili sorularını yanıtlarken o gün Türkiye`de hayatın duracağını, hükümetin bu mesajı algılaması gerektiğini vurguladı. Erdem, o gün işi olanın işinin yapılmayacağını belirterek, öğrencilerin okula gelmemesini, velilerin de eyleme katılmasını, işi olanın da işini ertelemesini istedi.
DOKTORLAR BUGÜN EYLEMDE;
Doktorlar bugün Türkiye genelinde nöbet eylemi yapacaklar. İzmir Tabip Odası Başkanı Fatih Sürenkök, eylemle doktorların özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik taleplerin dikkate alınmasını beklediklerini söyledi.
EYLEME KİMLER KATILACAK?
Eyleme Türk-İş`e bağlı 33 sendikadaki üye 2 milyon 217 bin 105 işçi, Hak-İş`e bağlı 7 sendikanın 367 bin 377, DİSK`e bağlı 23 sendikanın 371 bin 926 üyesi katılacak. Ayrıca, TESK, Kamu-Sen ile Memur-Sen`e İçişleri Bakanlığı hariç sayısı 2 milyonu bulan diğer tüm bakanlık çalışanları katılacak.
ÇALIŞANLAR NE TALEP EDİYOR?
Memurların işten atılmasını kolaylaştıran yasa tasarısı Meclis`ten çekilsin.
İnsanca yaşam koşullarını sağlayacak ücret artışı verilsin.
Tasarrufu Teşvik Fonu`nda biriken paralar ödensin.
Kamu sendikalarının önündeki engeller kaldırılsın.
Çiftçilerin sorunları çözülsün.
`Hükümet pazarlık yapmaktan kaçıyor`
Diğer sendika ve konfederasyonlarla eylem yapılması konusunda titizliği ile bilinen Kamu-Sen Genel Başkanı Resul Akay, olup bitenler hakkında hükümeti sert bir dille suçladı. Hükümet kamu görevlilerinin emek ve hizmetlerini pazarlık konusu yapmaktan kaçınıyor. Anayasa ve ILO`da teminat altına alınmış olan hakları Anayasa ihlaliyle gasp ediyor. Kurulduğu günden bu yana memurlar aleyhine yasalar çıkarıyor. Bunların başında memurların emekli edilme şartlarını belirleyen Sosyal Güvenlik Yasası ile memurların işlerinden kolayca ihraç edilmesini sağlayan yasa tasarısı var. Memurlar artık yüzde 10`luk zam oranı ile yoksulluk girdabına itilmiştir. Bütün bunlara rağmen memurların iş güvencesi ile ilgili tasarı 525 gündür Meclis`te bekliyor. Birçok eylem yaptık ama sesimizi duymadılar. Hükümet bugüne kadar sendikalar arasındaki ihtilafları kullanarak `Ayır, buyur` yöntemiyle bizi etkisizleştirmeye çalıştı. Ama artık öyle olmayacak, bu kez hayat gerçekten duracak. Halkımızdan şimdiden özür diliyoruz ama asıl kızılması gereken hükümettir. Zülfikar Ali Aydın
HAYAT DURACAK;
Hekimler, diş hekimleri, veterinerler, hemşireler işi bırakacak.
Doktorlar ve hemşireler, acil hasta olmadıkça hastaya tedavi hizmeti yapmayacak.
Öğretmenler derslere girmeyecek. Velilerin de eyleme destek ve katılım sağlaması istenecek.
Kamuda görevli mimar, mühendis, mali müşavir, vergi uzmanları ve vergi daireleri, belediye çalışanları, hizmet vermeyecek.
Temizlik işçileri çalışmayacak. Çöpler toplanmayacak.
Banliyö ve şehirlerarası tren seferleri yapılmayacak.
THY`nin iç hat ve dış hat seferleri yapılmayacak.
Belediye otobüsleri çalışmayacak.
Vapur seferleri duracak.
Sendikalı büyük otellerdeki hizmetler verilmeyecek. (YENİ BİNYIL)