Çukobirlik: Tedbirlerle Zararımızı 1 Trilyon Altına Çektik
Çukobirlik genel müdürü şahin: -devlete (kambur) olmaktan çıkıp, kendi ayaklarımız üzerinde durmayı öğrenmeliyiz -aldığımız radikal tedbirlerle, aylık zararımızı 1 trilyon liranın altına çektik
ADANA (A.A) - 12.12.2000 - Çukurova Pamuk Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Satış Kooperatifleri Birliği (ÇUKOBİRLİK) Genel Müdürü Yakup Şahin, birliklerin artık devlete kambur olmaktan çıkıp, kendi ayakları üzerinde durması gerektiğini söyledi. Şahin, 16 Haziran 2000 tarihinde yürürlüğe giren Tarım Satış Kooperatifi ve Birlikleri (TSKB) ile ilgili 4572 sayılı yasayı A.A muhabirine değerlendirirken, 4 yıllık geçiş süreci birliklerimiz için hayati önem taşımaktadır dedi. TSKB`lerin yeniden yapılandırılmalarını, özerkleşmelerini ve kendi yağlarıyla kavrulmalarını öngören yasayı son derece olumlu karşıladıklarını belirten Şahin, Bu yasa, birliklerin ekonomide (kara delik) diye tabir edilmesinin mümkün olmadığını ortaya koyuyor şeklinde konuştu. Yasa gereği 4 yıllık geçiş süreci sonunda kendi ayakları üzerinde durabilecek sistemi geliştiren birlikler yaşayabilecek diyen Şahin, şöyle devam etti: Ayakta durmayı başaramayanlar yok olacak. Bu nedenle artık zarar etme gibi bir şansımız bulunmuyor. Özel sektör işletmeciliği zihniyeti ile hareket etmek zorundayız. Zararı önleyerek kara geçilecek yapıyı mutlaka oluşturmalıyız.
ÇUKOBİRLİK`İN AYLIK ZARARI;
Şahin, göreve geldikleri Eylül-1999`da Çukobirlik`in sadece aylık personel giderinin 2 trilyon 700 milyar lira olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: Ay sonunda gelir-gider hesabı yapıldığında 1 trilyon 200 milyar lira açık veriyorduk. Şimdi aldığımız radikal tedbirler sayesinde aylık zararımızı 1 trilyon liranın altına çektik. İlk hedefimiz zararı ortadan kaldırmak, daha sonra da kara geçmektir. Yasa yürürlüğe girdikten sonra Çukobirlik`te uygulanan politikaların doğru ve iyi politikalar olduğunun ortaya çıktığını vurgulayan Şahin, Aylık zararımızı aşağıya çekmeye başlamamız ve ürün alım kampanyasında üreticilerimizi memnun etmemiz bu politikalarımızın ürünüdür dedi.
EN İYİ GENEL MÜDÜR MODELİ
Şahin, 60 yıl önce kurulan Çukobirlik`in son 30 yıldan beri devlet desteği ile ayakta kaldığını, devlete her yıl trilyonlarca liralık yük getirdiğini hatırlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü: Bugüne kadar Çukobirlik`te en iyi genel müdür Ankara`dan en fazla para koparan genel müdür olmuş. Bu model, benim iyi genel müdür tarifime uymuyor. Artık böyle gitmeyeceğini devlet görmüş ve birliklere (eski borçlarınızı siliyorum, bundan sonra sırtımdan düşün) demiştir, iyi de etmiştir. Dört yıllık geçiş sürecinde tüm çalışmalarının Yeniden Yapılandırma Üst Kurulu gözetiminde olacağına dikkat çeken Şahin, Bu kurulun Çukobirlik`in geçmişten kalan yaklaşık 140 trilyon liralık borcunu sileceğine kesin gözüyle bakıyoruz dedi. Adana`nın devlet yatırımından yeterince yararlanamadığını, özel kuruluşların da yıllar öncesinden bu kenti terkederek başka kentlerde yatırım yaptıklarına dikkat çeken Şahin, şunları kaydetti: Çukobirlik gibi bir kuruluşu ayakları üzerinde durdurmak zorundayız. Aksi takdirde binlerce insan mağdur olur, Adana ekonomisi daha da kötüye gider. Başarmaktan başka şansımız yok.