Çin, tekstili %300 dampingli çıktı

29.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Yerli tekstil firmalarının Uzakdoğu ülkelerini şikayeti üzerine Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) İthalat Genel Müdürlüğü Damping ve Sübvansiyon Araştırma Dairesi tarafından başlatılan damping soruşturması tamamlandı. Buna göre Türkiye`ye sentetik mensucat ürünleri ihraç eden Çin`in kilogram bazında yüzde 194, metrekare bazında ise yüzde 314 oranında damping yaptığı saptandı. Güney Kore, Malezya, Tayland ve Tayvan menşeli ürünlere yönelik soruşturmanın ise devam ettiği öğrenildi. DTM, nihai bildirimi Gizli ibaresiyle firmalara bildirdi.

Şikayetçi firmalar

Akın Tekstil AŞ, Berdan Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ, Bossa Ticaret ve Sanayi İşletmeleri TAŞ, Güney Sanayi ve Ticaret İşletmeleri AŞ, Mensa Mensucat Sanayi ve Ticaret AŞ, Özbucak Sanayi ve Ticaret AŞ, Kahramanmaraş İplik Pamuk Ticaret ve Sanayi AŞ (Kipaş) tarafından yapılan ve Çukurova Sanayi İşletmeleri TAŞ tarafından da desteklenen başvuru üzerine Çin Halk Cumhuriyeti menşeli suni ve sentetik devamsız liflerden dokunmuş mensucat için 30 Eylül 2000 tarihinde başlatılan damping soruşturması tamamlandı. Başta Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması olmak üzere İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında kanun ve yönetmeliklere dayanılarak yapılan soruşturmada Çin menşeli sentetik kumaşlarda damping marjının kilogram bazında yüzde 194, metrekare bazında ise yüzde 314 olduğu tespit edildi.

Damping soruşturmasının 1 Kasım 1999 ile 31 Ekim 2000 tarihleri arasında yapılan ithalatları kapsadığı bildirilirken, Çin`in piyasa ekonomisi uygulamaması nedeniyle, normal değer belirlenmesinde emsal ülke olarak Tayvan`ın seçildiği, şikayet konusu üründe Çin`in iç piyasa fiyatlarının saptanmasında Tayvan`ın emsal alındığı öğrenildi.

Çin`i ithalatçılar savundu

Damping soruşturması için Çinli firmalara ve emsal ülke olarak belirlenen Tayvanlı üreticilere form gönderen DTM`ye sadece bir firmadan yanıt geldiği, dolayısıyla Çinliler`in kendilerini savunma gereği bile duymadıkları bildirildi. Bu nedenle Çinli Jiangsu Guo Tia International Group Co. Ltd firmasının yanıtlarına göre yapılan değerlendirmede, soruşturmaya konu olan tekstil ürünlerinin ihraç fiyatlarının şikayetçi firmaların dampingli olduğunu iddia ettiği fiyatlara paralel olarak düşük seviyelerde olduğu belirtildi. Soruşturmaya taraf olarak katılmak isteyen Çin Tekstil İthalat ve İhracatı Ticaret Odası`nın DTM tarafından davet edilmesine rağmen toplantılara katılmadığı belirtildi. Soru formlarının yanıtlanması için süre isteyen odanın süre uzatımına karşın formları yine de yanıtsız bıraktığı vurgulanırken, 19 Ocak`ta yapılan nihayi toplantıda Çin`i Doğuş Gömlekleri, Teksma Tekstil, Dizdar Tekstil, Cihan Tekstil, İlhan Tekstil, Baran Tekstil gibi ithalatçı firmaların savunduğu öğrenildi. Şikayet konusu olan ürünü ithal eden 90 yerli firma belirleyen DTM`nin, form gönderdiği bu firmaların 34`ünden cevap alamadığı da bildirildi.

Uzakdoğu krizinin etkisi

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İTKİB) ve DTM kayıtlarına göre 2000 yılı ilk 9 ayında Çin`den 148.9, Güney Kore`den 146.3 milyon dolarlık tekstil ithalatı yapıldı. Çin, Türkiye`nin en fazla tekstil ürünleri ithal ettiği ülkeler sıralamasında ABD, İtalya ve Almanya`nın ardından 4`üncü, Güney Kore ise 5`inci sırada yer alıyor. Çin`in 7-8 yıldır Türkiye`ye dampingli ihracat yaptığını belirten sektör yetkilileri de dampingli ihracatın özellikle Uzakdoğu krizinden sonra yapılan devalüasyonun etkisiyle arttığını ifade ettiler.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.