Çin ne zaman 1 numara olacak?

26.03.2013 - 13:44 | Son Güncelleme :

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/made-in-cin.jpg">OECD raporuna göre güçlü parite ve fiyat farklılıkları nedeniyle Çin, 2016`da ABD`den daha büyük bir ekonomi haline gelecek.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan rapora göre önümüzdeki 40 yıl boyunca hızlı büyüme göstermesi beklenen Çin, 2016 yılında dünyanın en büyük ekonomisi unvanını ABD’den alabilir.

OECD beklentisi; geçen yıl yüzde 7,8 büyüme oranı son 10 yılın en düşük büyümesini gerçekleştiren Çin ekonomisinin bu yıl 8,5 önümüzdeki yıl ise 8,9 oranında büyümesi yönünde.

Uygulamaya konacak ekonomik, mali ve düzenleyici reformlarla içinde bulunduğumuz on yılda Çin’in yıllık bazda ortalama yüzde 8 büyümesi öngörülüyor.

Çin’in daha çok büyümesine olanak sağlayan ki önemli nokta olduğun belirtiliyor: Çin, sürdürülebilir büyüme için önemli olan faktörlerin çeşitliliği açısından güçlü olması ve diğer Asya ülkelerini geçmek için azimle çalışması.

ORTALAMA YÜZDE 8 BÜYÜME

OECD’ye göre Çin ekonomisindeki büyüme hızı, ülke daha gelişmiş ekonomilerle boy ölçüşecek hale geldiği zaman tedricen düşecek. OECD’nin öngörüsü Pekin`in 2015 yılı sonuna kadar yüzde 7 ortalama büyüme hedefinden daha iyimser rakamlara sahip.

OECD raporunda Çin’in mücadele etmesi gereken çoklu risklerin de altı çiziliyor: Zayıf küresel ekonomi, yükselen enflasyon, cılız bir finansal sistem, eşitsizlik ve yaşlanan bir nüfus. 2011 yılından itibaren yatırımdan çok tüketimdeki artış Çin’in büyümesinde daha büyük etmen olmaya başladı. OECD, iç talep dengesine dikkat çekiyor.

KENTLEŞME BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMESİ GEREKEN BİR SORUN

Önerilen reformların geniş yelpazesi arasında OECD, hükümetin daha büyük, daha üretken şehirler inşa etmeye odaklanması gerektiğini söyleyerek, Çin`deki kentleşme eğilimine dikkat çekiyor.

Çin’deki şehirler hızla kalabalıklaşmasına rağmen, ülkedeki kentleşme oranı yüzde 52,6 hala gelişmiş memleketlerdekinin altında yer alıyor. Bunda ulaşım sorunlarının büyük etkisi var. Pekin’de ülkenin en büyük metro sistemi bulunmasına rağmen ortalama işe gidiş geliş zamanı 79 dakikayı buluyor ki bu OECD ortalamasının iki katı.

Çin`in yeni başbakanı Li Keqiang, kentleşmenin bir numaralı gündemi olduğunu söyledi. Altyapıya daha fazla yatırım ile Pekin’de göçmenler için daha iyi şartlar sağlanacak ve mali reformlar ile sosyal hizmetlere daha çok finansman ayrılması sağlanacak.

Son olarak OECD, Çin toprak sisteminin elden geçirilmesi için çağrıda bulundu. Çiftçiler kendi topraklarını satamıyor ve kentsel alanlarda yakın konut geliştirme çalışmaları güçlükle yapılabiliyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.