Çin e-ticaret devinin ismi neden Alibaba?

22.09.2014 - 12:07 | Son Güncelleme :

İsmi neden Alibaba?

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5457601c04688fbd7d57.jpg">

New York Borsası'nda halka arz edilen Çinli e-ticaret devinin ismi neden Alibaba? İşte ismiyle düşündüren ve ilgi çeken Alibaba'nın sahibinin hayat hikayesi ve şirketin isminin kaynağı...

New York Borsası'nda halka arz edilen ve 'Baba' simgesiyle işlem gören şirketin halka arzı 'tarihin en büyük borsa açılımı'. Akşam Gazetesi'nden Gülay Altan, Ali Baba ve kurucusunun kısa hikâyesini ve ismin kaynağını yazdı…

Kurucusunun ismi Jack Ma

Yıllık cirosu 300 milyar doları aşan Alibaba Group'un kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Jack Ma, halka arza ilişkin son açıklamasında, Küresel bir şirket olmayı umuyoruz, bu yüzden ABD'de halka açıldıktan sonra, Avrupa ve Amerika'da hızlı büyüyeceğiz. Bununla birlikte Asya'daki faaliyetlerimizi ikinci plana atmayacağız dedi.

Halka arzına dünyanın en büyük finans kuruluşları aracılık ediyor

Alibaba'nın halka arzına dünyanın en büyük finans kuruluşları aracılık ediyor. Şirketin hisselerini satma hakkı verilen garantör bankaların içinde Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan Chase, Credit Suisse Group, Deutsche Bank ve CitiGroup gibi isimler yer alırken, İngiliz Barclays'in başgarantör olarak seçildiği belirtildi.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

e-bay ve Amazon'u geride bırakacak

Halka arz projesinin, Alibaba'nın piyasa değerini yaklaşık 167 milyar dolara taşıması ve böylece şirketin Amerikalı rakipleri eBay ve Amazon'u geride bırakması bekleniyor.

Ancak analistler, Alibaba'nın büyüme hedeflerinin Amazon ve eBay için henüz ciddi bir tehdit oluşturmadığını çünkü şirketin ABD pazarında yeteri kadar tanınmadığı yorumunu yaptı.

Jack Ma kimdir?

Ali Baba, 1999 yılında Jack Ma tarafından kuruldu. CEO görevini geçtiğimiz yıl bırakan Ma, Yönetim Kurulu’nda çalışmaya devam ediyor. Çin’in en zengin adamı olan Ma’nın anne babası yerel sanatçı. Yani birçok Çinli gibi ‘dar gelirli’ bir hayatın içine doğmuş, 1964 yılında... Vasat bir öğrenci ve matematik konusunda oldukça zayıf, üniversite eğitimi için üç kez şansını deneyip başarılı olamayınca yeteneği olan İngilizce alalınında eğitim almaya karar vermiş ve üniversitede İngilizce öğretmenliği bölümünü bitirmiş.

12 dolar maaşla başladı

İlk işinde aylık geliri sadece 12 dolar olan Ma, Çinli şirketlere internet siteleri tasarlamaya başlamış ve ardından China Yellowpages adında Çin'in ilk e-ticaret sitesini kurmuş.

1998'de Alibaba'yı kurmadan önce ABD'ye gitmiş ve burada dünya e-ticaret sektöründe tedarikçi portalı alanında büyük eksiklik olduğunu fark eden Ma, Alibaba ismini de ABD'de bulmuş.

Açıl susam açıl

San Fransisco'da bir kafede yeni e-ticaret sitesinin ismini düşünen Jack Ma’nın çıkış noktası dünyanın her yerinde bilinen bir isim bulmaktı. Bu sırada aklına Ali Baba geldi. Etrafındakilere Alibaba nedir biliyor musunuz? diye sordu. O anı bir röportajında şöyle anlatmıştı Ma: “Bir gün San Francisco'da bir kafede otururken alibaba'nın çok güzel bir isim olabileceğini düşünüyordum. Bir garson geldi, ona ‘Alibaba'yı biliyor musun?’ dedim. ‘Evet’ dedi. Alibaba hakkında ne bildiğini sordum, ‘Açıl susam açıl (open sesame).’ dedi. İşte o an ‘Evet! İsmi bu olmalı!’ dedim.

Sokaktan çevirdiği kişilere de sordu

Daha sonra sokağa çıktım ve 30 kadar kişi çevirip onlara da Alibaba'yı bilip bilmediklerini sordum. Fark ettim ki herkes biliyor. Hindistan'dan, Almanya'dan, Tokyo'dan ve Çin'den... Alibaba, açıl susam açıl, 40 haramiler... Hepsini biliyorlar. Alibaba bir harami değil. O centilmen, akıllı bir iş adamı ve köylülere yardım ederdi. Telaffuzu kolay, tüm dünyada da biliniyor. Alibaba küçük tüketicilerin daha büyük şirketlere ulaşması için kapıyı açar (Açıl susam…). Bunun yanında Alimama ismini de aldık, birinin bizimle evlenmek isteyeceği ihtimaline karşı!

Borç alarak kurdu

Jack Ma, Alibaba'yı 80 kişiden bulduğu 60 bin dolar borçla kurdu. Fikir basitti. İşletmelerin tedarik zincirlerini online platforma taşıyacak B2B e-ticaret sitesi...

Kısa sürede bu fikir tutunca ilk yıllarında şirket Amerikan finans devlerinden de yatırım aldı. Yatırım yapanlar arasında Goldman Sachs da vardı. Seneler geçtikçe giderek dünyanın ilk tercih edilen e-ticaret tedarikçi zinciri olmaya başladı.

Ma'nın başarısının ardından Yahoo ve Softbank gibi dünya devleri Alibaba'ya ortak oldu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.