Çin`e Karşı Omuz Omuza!
2005 yılında tüm tekstil kotaları kaldırılacak. Çin`in Avrupa`da kotasız ticaretle, avantaj elde etme ihtimaline karşı Türk ve Avrupalı firmalar ortak hareket etmeye hazırlanıyor
Dünya tekstil ticareti, 2005 yılından itibaren kotaların kaldırılmasıyla tümüyle Dünya Ticaret Örgütü (WTO) kurallarına tabi olacak. Bu durum Türkiye`nin AB pazarına kotasız giriş avantajını yitirmesine neden olacak. Türkiye`nin bu avantajını yitirmesini önlemek amacıyla Avrupa Tekstil ve Hazır Giyim Organizasyonu (EURATEX) ilk kez Türkiye`de Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) ile bir araya geldi. Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen ile tekstilcilerin Avrupalı yatırımcılardan ortaklık ve birlikte hareket etme talebine EURATEX Yönetim Kurulu`ndan ılımlı cevap geldi ve Türkiye ile birlikte olursak çok daha iyi bir rekabet gücüne ulaşabiliriz denildi.
Daha fazla ortak yatırım
Türkiye`nin Gümrük Birliği`nden tekstil kotalarının kaldırılması ile beklenen ihracat artışını gerçekleştiremediğini, Avrupa kaynaklı sermaye girişinde artış sağlanamadığını, Avrupalı sanayicilerin daha ziyade Orta Avrupa ve Kuzey Afrika ülkelerine yöneldiğini söyleyen Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen, AB tarafından hazırlanan ve 1 Ocak 2002`de yürürlüğe girecek olan 3. aşama entegrasyon listesinin Türkiye`nin daha az hassas olduğu ürünleri kapsamasının Türkiye açısından önem taşıdığını söyledi. Tüzmen sözlerini şöyle sürdürdü:
Türkiye`nin tercihi AB
Türkiye tercihini AB`den yana koydu ve pazarlarını üçünçü ülkelere açtı. Üçüncü ülkelere karşı Türk ve Avrupalı sanayiciler işbirliği içinde hareket etmeli. AB, aldığı kararlarda Türkiye`yi de ekonomik anlamda üyesi olarak düşünmeli ve tekstil sektörüne ilişkin her adımda Türkiye`nin çıkarları da göz önünde bulundurulmalıdır. İhracat rakamlarına da değinen Tüzmen, Eylül ayındaki ihracat rakamlarının beklenenden düşük olacağını ve yıl sonundaki ihracat rakamının bu yıl yine 28 milyar dolarda kalacağını söyledi. (YENİ BİNYIL)