Çin`de Yeni Çalışmalar
Hektar Başına 9 Ton Ürün Veren Buğday Geliştiriliyor -Mürekkep Yerine Dna Molekülleri Kullanılıp, Mikroskopla 100 Milyon Kez Büyütülünce Okunulabilen Mikro-Harfler Yazıldı.
PEKİN (A.A) - 20.11.2000 - Çin Halk Cumhuriyeti`nde hektar başına 9 ton ürün veren yeni bir tür buğday tohumu geliştiriliyor. Çin Zirai Bilimler Akademisi uzmanı Xiao Shihe`nin açıklamasına göre, bu yeni buğday tohumu, gelecek 5 yılda ülkenin kuzey ve doğusundaki Shandong, Hebei ve Henan vilayetleri gibi belli başlı buğday üretim merkezlerinde denenecek. Çinli uzman, 2005 yılından itibaren 200 bin hektarlık alana yeni buğday tohumundan ekileceğini de kaydetti. Yeni geliştirilmekte olan buğday tohumu sadece yüksek verimli olmakla kalmayıp, iyi kaliteli de ürün veriyor.
DNA MOLEKÜLLERİYLE YAZILAN MİKRO-HARFLER;
Öte yandan Çinli ve Alman bilimadamları, nanometre teknolojisi yardımıyla, mürekkep yerine, DNA molekülleri kullanmak suretiyle, ancak, mikroskopla 100 milyon kez büyütüldükten sonra görülüp, okunabilen mikro harfleri yazmayı başardılar. Biyo-makromoleküller üzerinde nanometrik ölçeklerde oynanmasıyla geliştirilen bu mikro-harflerle yazım tekniği, nanobiyoteknoloji alanında daha fazla ilerlemeler için önemli bir temel oluşturuyor. Nanobiyoteknoloji, nanoteknoloji ile hayat bilimlerini birleştiren yeni bir disiplinlerarası alan anlamına geliyor.
UZAKTAN ALGILAMA TEKNOLOJİSİYLE GLOBAL TAHIL ÜRETİMİNİ İZLEME;
Çinli bilimadamları, uydulardan uzaktan algılama teknolojisi kanalıyla global tahıl üretimini izleyip üretim tahminlerini yayınlayacak. Çin Bilimler Akademisi bünyesindeki Uzaktan Algılama Uygulamaları Enstitüsü Direktörü Guo Huadong, bu teknolojiyle, buğday, pirinç, mısır ve soya fasulyesinin gelişim sürecini başarıyla izleyip, ülkelerin üretim düzeylerini tahmin ettiklerini söyledi. Guo, Çin`in global tahıl üretimi hakkında bilgi toplamasının, Çinli çiftçiler ve tarımsal kuruluşlarının tahıl üretimi, ticareti ve depolaması konusunda doğru kararlar verebilmeleri için oldukça önemli olduğunu vurguladı.
MİKRO-ELEKTRONİK ÜSSÜ;
Başkent Pekin`de mikro-elektronik ve otomatik testleme alanında iki teknik enstitüsü tarafından mikro-elektronik tasarımlamada yeni şirketlerin geliştirilip desteklenmesi için bir merkez açıldı. Pekin`de kurulması planlanan birinci sınıf yüksek teknoloji sanayi üslerinin ilki olan bu merkez, mikro-elektronik üssü projesini oluşturacak. Diğer üç sanayi üssünde, bilgisayar yazılımı biyo-ilaç ve yeni materyelleri geliştirici girişimciler yetiştirilecek.